Με όχημα Πολιτισμό, Γαστρονομία και τοπικά προϊόντα επιδιώκει να μπει...

ΣΕ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

Την καινοτόμο «Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων» γνώρισαν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, ενώ δοκίμασαν και τοπικές γεύσεις

• Τι δήλωσαν στελέχη της Περιφέρειας

Στόχος η περιοχή μας να γίνει προορισμός τεσσάρων εποχών...

DODONH KSENOI DHMOSIOGRAFOI 20 10 21

• Ένα νέο «μοντέλο» για την τουριστική της ανάπτυξη έχει σχεδιάσει και υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ήπειρος, ενσωματώνοντας σ’ αυτό «συστατικά» που αξιοποιούνταν και στο παρελθόν, έστω με διαφορετικό τρόπο, όπως τα πολιτιστικά μνημεία και η φύση με καινούριες παραμέτρους όπως η γαστρονομία που έχει ως βάση τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα.
Το εγχείρημα, το οποίο έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, με την καινοτόμο για τη χώρα μας χάραξη της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα» της Ηπείρου, αποδίδει ήδη καρπούς και αποτελεί χρήσιμο οδηγό και για άλλες Περιφέρειες. Στα σπουδαία αυτά μνημεία ξεναγήθηκαν πρόσφατα Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν κυρίως από τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας αλλά και από τις γεύσεις που δοκίμασαν.
Αναμένεται λοιπόν να γίνουν οι καλύτεροι «πρεσβευτές» της περιοχής μας συμβάλλοντος στον βασικό στόχο της όλης προσπάθειας που είναι η μετατροπή της σε προορισμό τεσσάρων εποχών.

Στα αρχαία θέατρα...
Τα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου που συνθέτουν την καινοτόμο «Πολιτιστική της Διαδρομή», επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισραήλ, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από την Περιφέρεια στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα, περιηγήθηκαν στο μικρό θέατρο Αμβρακίας, στην αρχαία Νικόπολη, το Μουσείο Νικόπολης, το αρχαίο θέατρο Γιτάνων και στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, όπου ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς θησαυρούς κι ενημερώθηκαν για τα έργα ανάδειξής τους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ξεχωριστό δε ενδιαφέρον είχε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η «εμβόλιμη» επίσκεψή τους και στην Παναγία Παρηγορίτισσα η οποία είναι το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας. Όλα αυτά στο πλαίσιο της 1ης Συνδυαστικής Εκστρατείας με θέμα «Πολιτισμός - Γαστρονομία» που υλοποίησε η Περιφέρεια, με αφορμή το Έργο «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της».

Μνημεία και ανάπτυξη
Η παρουσίαση του καινοτόμου σχεδίου της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα πέντε Αρχαία Θέατρα», έγινε από τους Γεωργία Κιτσάκη και Αριστοτέλη Σταγκίκα, εκπροσώπους της «Ήπειρος Α.Ε.», Φορέα Υλοποίησης της δράσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταγκίκας, «πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία, τα οποία φιλοδοξούν να αποτελέσουν την καρδιά ενός επώνυμου προορισμού. Συνδέοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά με το φυσικό περιβάλλον, τη γαστρονομία, τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και της αγροδιατροφής, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους κρυμμένους θησαυρούς της Ηπείρου».

Καινοτόμος σχεδιασμός
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και αρμόδιος για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου Στράτος Ιωάννου, τόνισε ότι η ξενάγηση των δημοσιογράφων εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ταυτόχρονη προώθηση του Τουρισμού, του Πολιτισμού, της Γαστρονομίας και των Τοπικών Προϊόντων, που πρώτη άρχισε να εφαρμόζει σε εκτεταμένη κλίμακα σε πανελλαδικό επίπεδο και σήμερα έχει γίνει επίσημη πολιτική του υπουργείου Τουρισμού. Όπως σημείωσε, τον στόχο αυτό εξυπηρετεί κατά τον ιδανικότερο τρόπο το πρόγραμμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και το οποίο υλοποιείται με τη στενή συνεργασία του σωματείου «Διάζωμα»
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης δήλωσε ότι «το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου ήταν το εφαλτήριο για την αναστήλωση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων που ήταν ανενεργοί και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή του πολιτιστικού τουρισμού και της Π.Ε Θεσπρωτίας», ενώ η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου - Τάσιου η οποία υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους στην Άρτα, τόνισε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω των δράσεων που υλοποιεί, στοχεύει στην προσέλκυση επισκεπτών οι οποίοι θα ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών, στην Ήπειρο των τεσσάρων εποχών. Η φύση, ο πολιτισμός και η γαστρονομία η οποία βασίζεται σε τοπικά προϊόντα, είναι βασικοί πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξή της».

Οι τοπικές επιχειρήσεις
Συνδυάζοντας πολιτισμό, τουρισμό και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα, οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τον βιολογικό ελαιώνα του πατρός Βασίλειου Ρούσσα, δίπλα στον Αμβρακικό κόλπο, γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά βασισμένα σε τοπικά προϊόντα στην Άρτα και την Πρέβεζα, ενώ στα Ζαγοροχώρια έμαθαν να ανοίγουν σπιτικό φύλλο, για να φτιάξουν τη δική τους «γαλατόπιτα» με την καθοδήγηση της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου, η οποία στη συνέχεια τους παρέθεσε γεύμα με αρχαίες Ελληνικές και Βυζαντινές συνταγές.
Στα Ζαγοροχώρια τους υποδέχθηκε η Διευθύντρια Δια Βίου Μάθησης, Εμπορίου και Τουρισμού Ιουλία Μαρκούλα και τους ενημέρωσε για τον στόχο της συγκεκριμένης δράσης που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι, αποτελεί ένα ολιστικό καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο συνδέει τα μνημεία της Ηπείρου με την τοπική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα του τόπου μας. Θα συμβάλλει δε, στην ανάπτυξη ενός νέου τουριστικού προϊόντος που θα φέρει στην περιοχή επισκέπτες από διαφορετικές χώρες».