Εξετάζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών...

ΚΑΙ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ

- Βάσεις σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζει η Hellenic Seaplanes, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων

- Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για το επικείμενο νέο κύμα κακοκαιρίας..

YDROPLANO

• Από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, στις καταστροφικές πλημμύρες του Φθινοπώρου. Η κλιματική αλλαγή δείχνει για τα καλά «τα δόντια» της και καλεί κυβερνήσεις, αυτοδιοικήσεις, υπηρεσίες και κάθε άλλο φορέα να λάβει τα μέτρα του και να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Στην Ήπειρο μπορεί να περάσαμε ένα ήσυχο γενικά καλοκαίρι, μπορεί τα πρώτα καιρικά φαινόμενα να μη προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, όμως ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά μας και κανένας δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει τι μπορεί να συμβεί. Άλλωστε κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν έλειψαν ούτε οι καταστροφές από κατολισθήσεις, ούτε από πλημμύρες και ανεμοθύελλες.
Τις επόμενες ημέρες -αρχής γενομένης από αύριο, Πέμπτη- αναμένεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Ήπειρο.
Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος, όπως αποδείχτηκε και με το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, που στις προβλέψεις δεν φαινόταν να επηρεάζει τη Θεσσαλία, αλλά τελικά «έπνιξε» Λάρισα και Πήλιο. Χθες μάλιστα έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη με τους 13 Περιφερειάρχες (ή εκπροσώπους τους) για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων που προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.

Αναγκαίο μέσο
Εκείνο πάντως που έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων με την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων και τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης πτητικών μέσων, για μεν τις πυρκαγιές για την κατάσβεσή τους, για τα δε πλημμυρικά φαινόμενα για εντοπισμό σημείων που απαιτούν άμεσες επεμβάσεις αποσυμφόρησης των χειμάρρων και των ποταμών, ώστε να μη προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές σε καλλιέργειες, κατοικίες, λοιπές εγκαταστάσεις.
Στην Ήπειρο το κενό αυτό είναι υπαρκτό και τους θερινούς και τους χειμερινούς μήνες. Και το μεν καλοκαίρι αντιμετωπίζεται εν μέρει με τα μισθωμένα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, το δε χειμώνα δεν υπάρχει λύση. Στον «ορίζοντα» φαίνεται όμως μια νέα προοπτική που δημιουργείται με τη λειτουργία του δικτύου υδατοδρομίου και ειδικότερα αυτού που πρόκειται να δημιουργηθεί στη λίμνη Παμβώτιδα.
Βάση στην Παμβώτιδα;
Το μεγαλύτερο βάρος φυσικά πέφτει στην καλοκαιρινή περίοδο και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Εταιρεία Hellenic Seaplanes εκτός των τακτικών δρομολογίων με υδροπλάνα εξετάζει και τη δημιουργία βάσεων πυροσβεστικών υδροπλάνων αναπτυγμένες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό εκ των πραγμάτων θέτει την Παμβώτιδα στον υπό διαμόρφωση «χάρτη» για τον οποίο ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και παρέμβαση των τοπικών αρχών, ώστε να δημιουργηθεί κι εδώ μια βάση, η οποία θα συμπληρώσει τα πτητικά πυροσβεστικά μέσα που κάθε χρόνο σταθμεύουν στο Άκτιο και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δημιουργώντας μια ισχυρή πυροσβεστική δύναμη από αέρος, τη μόνη που μπορεί να επέμβει σε απόκρημνες περιοχές.

Το πλάνο της εταιρίας
Το σχέδιο της εταιρίας για τη δημιουργία βάσεων πυροσβεστικών υδροπλάνων ανέπτυξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Νικόλας Χαραλάμπους σε συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου. Στην ίδια συνάντηση αναλύθηκε και το πλάνο για την ανάπτυξη των συγκοινωνιών με υδροπλάνο, στο οποίο επίσης περιλαμβάνεται η λίμνη των Ιωαννίνων. Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την επενδυτική αυτή δραστηριότητα, γεγονός που αποδεικνύεται «από την ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στην Ελλάδα και τη γρήγορη αδειοδοτική διαδικασία». Ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι από την επένδυση θα υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων καθώς και οι θετικές επιδράσεις στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία.

Θα πετάνε την Άνοιξη!
Ο κ. Χαραλάμπους ανακοίνωσε ότι 90 περίπου υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και αν όλα πάνε καλά σύντομα οι Έλληνες θα μπορούν να πετάνε σχεδόν παντού με υδροπλάνα. Εκτίμησε ότι η εταιρεία θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα στην εκκίνηση της προσεχούς τουριστικής σεζόν.