Αποτελεί αγαπημένη δραστηριότητα και για εκατοντάδες Ηπειρώτες

KΥΝΗΓΙ NAI, ΑΛΛΑ... ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ!

Zωή στην ύπαιθρο και τα χωριά με τους λιγοστούς κατοίκους δίνουν οι παρέες

• Υπερπληθυσμός αγριογούρουνων και στην Ήπειρο • «Πληγή» παραμένει η λαθροθηρία

Αυστηρή προειδοποίηση από την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία...

KYNHGOI 1

Με... φόρα έχουν επιδοθεί στην αγαπημένη τους δραστηριότητα οι λάτρεις του κυνηγιού ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησε επίσημα η φετινή κυνηγετική περίοδος. 

Κάπως έτσι και η ορεινή Ήπειρος τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι πλημμυρίζει από παρέες που με τα σκυλιά τους στήνουν παγάνες κυρίως για αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Αυτό είναι ένα γεγονός σημαντικό για τα χωριά της περιοχής μας που, με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, βυθίστηκαν και πάλι στην ερημιά. Φυσικά, εκτός από την καλή πλευρά του κυνηγιού, που ζωντανεύει κατά διαστήματα την ύπαιθρο, υπάρχει και η άλλη, η οποία έχει να κάνει με τη λαθροθηρία. Φαινόμενο υπαρκτό δυστυχώς και στην Ήπειρο, όπως επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.
Τα πιο πρόσφατα κρούσματα λαθροθηρίας καταγράφηκαν στο Ζαγόρι, ενώ θηροφύλακες κατάσχεσαν παράνομες θηλιές σε χωριά της Κόνιτσας και της Ζίτσας.
Δίνουν ζωντάνια!
Μπορεί το κυνήγι ως δραστηριότητα να μην αρέσει σε όλο τον κόσμο, όμως από την άλλη είναι πολλοί οι φανατικοί του φίλοι, ο οποίοι με το ξεκίνημα της νέας σεζόν, ξεχύνονται ανά παρέες στην ύπαιθρο δίνοντάς της με την παρουσία τους μία παροδική ζωντάνια, την οποία έχουν ανάγκη οι λιγοστοί της κάτοικοι που έμειναν ξανά μόνοι με τη λήξη του καλοκαιριού. Εξάλλου, μετά το κυνήγι, οι περισσότερες παρέες συνηθίζουν να επισκέπτονται κοντινά χωριά για το μοίρασμα των θηραμάτων και τοπικά καταστήματα εστίασης για φαγητό, κουβέντα και ξεκούραση!
Τα αγριογούρουνα
Με τους καλύτερους οιωνούς και με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για εξαιρετικά επίπεδα στον αριθμό των θηραμάτων σε όλη την επικράτεια ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος, σύμφωνα με την Ε’ ΚΟΗ.
Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της παραδέχεται ότι ειδικά όσον αφορά στον αγριόχοιρο σε πολλές περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Ήπειρο, υπάρχει υπερπληθυσμός, σε αριθμούς μάλιστα πολύ μεγαλύτερους από τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών, για την κάλυψη των αναγκών τροφής των ζώων. Όπως αναφέρει, για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η κυνηγετική οικογένεια σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Δασικές υπηρεσίες προχώρησε στη σύσταση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων από τις καλλιέργειες, που έκαναν στοχευμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε συγκεκριμένες περιοχές.
Κυνηγούσαν νύχτα
Στο μεταξύ, μάχη δίνει καθημερινά σε όλη την Ήπειρο η Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας προκειμένου να περιοριστούν ή να εκλείψουν τα φαινόμενα λαθροθηρίας, τα οποία είναι αρκετά συχνά και στην περιοχή μας.
Στο πλαίσιο αυτό, τρία ακόμη άτομα συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να κυνηγούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και με παράνομα μέσα, λίγο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Κλιμάκιο της Θηροφυλακής κατά τη διάρκεια νυχτερινής περιπολίας, σε αγροτική περιοχή των Άνω Πεδινών Ζαγορίου, πραγματοποίησε έλεγχο σε διερχόμενο όχημα, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εντοπίστηκε ανάμεσα στα καθίσματα του οχήματος μία καραμπίνα, εκτός θήκης, έτοιμη προς χρήση για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων.
Το όπλο μάλιστα ήταν παραποιημένο, καθώς έφερε στη θαλάμη του τέσσερα φυσίγγια, ενώ είχε προσαρμοσμένο στην κάνη του έναν φακό – προβολέα. Η καραμπίνα κατασχέθηκε, όπως επίσης και συνολικά 66 φυσίγγια για τριχωτά θηράματα που βρέθηκαν στο όχημα και σε βάρος των τριών ατόμων, ο ένας εκ των οποίων είναι και ο νόμιμος κάτοχος του όπλου, σχηματίστηκε δικογραφία.
Kατάσχεσαν θηλιές!
Στο μεταξύ, συρμάτινες θηλιές για την παγίδευση τριχωτών θηραμάτων εντόπισε και κατάσχεσε σε δύο περιπτώσεις η Θηροφυλακή της Ε΄ ΚΟΗ μετά από σχετικές καταγγελίες. Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται στην Φούρκα του Δήμου Κόνιτσας, όπου σε σημείο εντός του οικισμού εντοπίστηκαν θηλιές για την παγίδευση ζώων. Στο σημείο βρέθηκε ένας αγριόχοιρος σε προχωρημένη σήψη, καθώς και υπολείμματα από άλλα ζώα, που είχαν παγιδευτεί στις θηλιές.
Στη δεύτερη περίπτωση, επίσης μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, κλιμάκιο της Θηροφυλακής εντόπισε στο Ραδοβίζι του Δήμου Ζίτσας μία θηλιά παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων, με παγιδευμένο έναν ήδη νεκρό αγριόχοιρο. Το σημείο τέθηκε υπό παρακολούθηση, αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς. Έτσι, συντάχθηκε πρωτόκολλο καταστροφής για το θήραμα, ενώ και στις δύο περιπτώσεις οι θηλιές κατασχέθηκαν και υποβλήθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων.
«Όχι στην παρανομία...»
Με αφορμή τη νέα κυνηγετική περίοδο που αφορά και στα τριχωτά θηράματα (αγριογούρουνο, λαγός, κουνέλι κλπ), η οποία ξεκίνησε από τις 15 Σεπτεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε’ ΚΟΗ απευθύνει για μία ακόμη φορά ισχυρή σύσταση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συμπεριφορών, όπως τα παραπάνω, τα οποία, κινούνται εκτός των ορίων της άσκησης νόμιμης θήρας και ως τέτοια, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, αντιμετωπίζονται χωρίς καμία ανοχή από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή αφού προσβάλλουν την κυνηγετική οικογένεια. «Δε θα επιτρέψουμε σε μία μικρή μειοψηφία λαθροθήρων, να προσβάλλει και να χαρακτηρίσει με τη συμπεριφορά και τις πράξεις της, τους χιλιάδες κυνηγούς σε όλη την επικράτεια», προειδοποιεί.