Στη δίνη του έχει μπει για τα καλά η χώρα με τον υδράργυρο σε διαρκή άνοδο

ΟΛΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΕ... ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΑ!

«Σαραντάρι» αναμένεται σήμερα και στα Γιάννενα, ενώ σε γειτονικές πόλεις όπως η Άρτα τα θερμόμετρα θα πιάσουν κόκκινο

• Κλιματιζόμενες αίθουσες λειτουργούν στους μεγάλους Δήμους

Κλειστοί τα μεσημέρια οι αρχαιολογικοί χώροι...

HLIKIOMENOI PAGKAKI SKIA MOLOS

• Στη δίνη ενός παρατεταμένου κύματος καύσωνα που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθεί έχει μπει όλη η χώρα και φυσικά εξαίρεση δε θα μπορούσε να αποτελέσει η Ήπειρος. 
Σήμερα αναμένεται πως τα θερμόμετρα και στα Γιάννενα θα αγγίξουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε γειτονικές πόλεις όπως η Άρτα θα ανέβουν ακόμα περισσότερο. Για την ανακούφιση των πολιτών από την έντονη ζέστη, ιδίως όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, λειτουργούν κλιματιζόμενες αίθουσες τόσο στην πρωτεύουσα της Ηπείρου όσο και σε όλους τους μεγάλους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, ενώ με μειωμένο ωράριο θα λειτουργούν στο εξής υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι όπως αυτός της Δωδώνης.
Την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα για ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας.
Συνθήκες καύσωνα
Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σήμερα, Πέμπτη σε όλη σχεδόν την Ήπειρο με τη θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω άνοδο. Στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τα θερμόμετρα αναμένεται να δείξουν 40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να τους ξεπεράσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, αρχικά ασθενείς και με μέτρια ένταση από το απόγευμα.  Αντίθετα, σε πόλεις όπως η Άρτα, ο Λούρος και η Φιλιππιάδα η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 42 βαθμούς. Καλύτερα θα είναι τα πράγματα στην Ηγουμενίτσα (μέγιστη θερμοκρασία 38 βαθμοί) και στην Πρέβεζα (35 βαθμοί). Γενικά σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Ήπειρο από 18 έως 40 – 42 βαθμούς κατά τόπους. 
Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες, πιθανώς και για το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου. 
Μέτρα στα Γιάννενα
Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιωαννιτών με τη Δημοτική Αστυνομία να κάνει τακτικές περιπολίες στα δασύλλια της πόλης. Παράλληλα, ο Δήμος και ο ΟΚΠΑΠΑ έχουν θέσει στη διάθεση των πολιτών τέσσερις κλιματιζόμενες αίθουσες στα Γιάννενα, οι οποίες θα είναι ανοιχτές για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθημερινά, ώρες 9 π.μ. έως 6 μ.μ.. Η είσοδος γίνεται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ή με αρνητικό rapid test του τελευταίου 24ωρου.
Οι χώροι που είναι ανοιχτοί για τους πολίτες είναι η ισόγεια αίθουσα του κεντρικού Δημαρχείου, το 1ο ΚΑΠΗ (Λίνας Τσαλδάρη 1,  2651305903), το 2ο Κ.Α.Π.Η. (Ζίννη 12, 26510-23239) και το 1ο Κ.Η.Φ.Η. (Χριστοβασίλη 19, 26510-26994).
Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Αντίστοιχα μέτρα με αφορμή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας έχουν λάβει όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι Δήμοι τη Ηπείρου. 
- Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αρταίων έχει ανοίξει δύο κλιματιζόμενους χώρους στο Δημαρχείο και το ΚΑΠΗ της Άνω Πόλης για να προσφέρει ανάσα δροσιάς σε όσους δημότες το επιθυμούν. Οι αίθουσες παραμένουν ανοιχτές από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.. Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η Πολιτική Προστασία του Δήμου.
- Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Πρέβεζας για την αντιμετώπιση του καύσωνα, ενώ κάνει γνωστό πως οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συντονισμένη αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. Για να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο και ιδίως των ηλικιωμένων και πασχόντων από χρόνια νοσήματα, ο Δήμος διαθέτει την κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Πρέβεζας (Παρθεναγωγείου 15), στο ιστορικό κέντρο από τις 10 π.μ. έως τις  8 μ.μ..
- Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την επικράτηση των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει θέσει στη διάθεση των ευπαθών ομάδων και των πολιτών την κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ έως και αύριο, Παρασκευή, ώρες 8 π.μ. με 2 μ.μ..
- Κλιματιζόμενους χώρους σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό λειτουργεί και ο Δήμος Ζηρού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν αυτές τις ημέρες. Οι αίθουσες θα είναι ανοιχτές από σήμερα, Πέμπτη έως και την Τρίτη, 3 Αυγούστου, ώρες 8 π.μ. με 8 μ.μ. για όποιους δημότες επιθυμούν να προστατευτούν από τον καύσωνα. Οι διαθέσιμοι χώροι είναι η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Φιλιππιάδα (Πλατεία Γεννηματά) και η κλιματιζόμενη αίθουσα στο Δημαρχείο Θεσπρωτικού.
Οι αρχαιολογικοί χώροι
Επιπτώσεις στη λειτουργία και των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου έχει το κύμα καύσωνα που πλήττει ήδη την περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με χθεσινή ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που πρόκειται να επικρατήσουν σε όλη τη χώρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο λήψης μέτρων προστασίας από αυτές, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης θα παραμείνει κλειστός για τους επισκέπτες τις ώρες με τη μεγαλύτερη ζέστη, από 13.00 έως 17.00 μέχρι νεότερης ενημέρωσης.
Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας αναφορικά με το Κάστρο της πόλης. Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της, το Κάστρο Άρτας, θα παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες κατά τις ώρες 13.00 έως 17.00 καθημερινά. Το μέτρο ισχύει για όσο διάστημα επικρατεί το κύμα ζέστης στην περιοχή. 
Συστάσεις για πολίτες
Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή το κύμα καύσωνα που πλήττει όλη τη χώρα. 
Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, συνιστά στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία. Ειδικότερα, συνιστά, μεταξύ άλλων, στους πολίτες να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Επίσης, να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα, να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού και να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.