ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αίρονται όλοι σχεδόν οι περιορισμοί σε εξωτερικούς χώρους

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ...ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ!

Από τη Δευτέρα απελευθερώνεται η νυχτερινή κυκλοφορία, αυξάνουν τα ανώτατα όρια σε καταστήματα εστίασης - δεξιώσεις, τέλος τα Self tests για τους εμβολιασμένους

• Τέλος η τηλεργασία στο Δημόσιο

Το εμβόλιο μπορεί να αναχαιτίσει την ινδική μετάλλαξη

MASKA KORONOIOS XERI

Οι εμβολιασμοί κατάφεραν τελικά να... ρίξουν τις μάσκες! Τα θετικά τους αποτελέσματα στην εξέλιξη της πανδημίας σε συνδυασμό και με τον καύσωνα, επίσπευσαν την απόφαση να «καταργηθεί» από σήμερα το πρωί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει συνωστισμός.
Εκτός όμως από τη μείωση της χρήσης μάσκας (παραμένει σε εσωτερικούς χώρους) χθες ανακοινώθηκε και άρση νέων περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η λήξη της απαγόρευσης μετακινήσεων τις νυχτερινές ώρες.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και οι ανακοινώσεις από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά επισπεύσθηκαν κατά μία μέρα, ενώ πιο γρήγορα του αναμενομένου τίθενται σε ισχύ και η άρση των μέτρων. Σε αυτό συνετέλεσαν και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο οποίος ανακοίνωσε 520 νέα κρούσματα, 271 διασωληνωμένους (από 330 την περασμένη Τετάρτη) και 14 θανάτους.

Έξι από τα κρούσματα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ενώ οι άλλες τρεις της Ηπείρου δεν είχαν κανένα νέο κρούσμα.
Όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ο δείκτης θετικότητας έχει πλέον διαμορφωθεί στο 1,3%.

Ποια μέτρα αίρονται
Η άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ισχύει από σήμερα. Σε εσωτερικούς χώρους παραμένει χωρίς εξαιρέσεις η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Τα υπόλοιπα μέτρα ισχύουν από τη Δευτέρα και είναι τα εξής:
- Άρση του μέτρου του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew).
- Εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
- Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι, από έξι (6) άτομα που ισχύει σήμερα.
- Το ανώτατο όριο στους εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων αυξάνει σε 300 άτομα
- Στις οργανωμένες παραλίες / πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι (120) ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
- Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
- Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου
Βελτιωμένοι είναι όλοι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία όμως τόνισε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί και πλέον οι νέοι είναι εκείνοι που μολύνονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.
«Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι σαφής και ευχάριστη. Κατά μέσο όρο έχουμε 400 κρούσματα την ημέρα. Η διάμεση ηλικία μειώθηκε σημαντικά στα 32 έτη λόγω της αυξημένης κινητικότητας που μόλις πρόσφατα άρχισαν να εμβολιάζονται και ξεκίνησαν τις διακοπές», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου, παραθέτοντας περισσότερα στοιχεία για την πανδημίας.
Ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται έχουν μειωθεί καθώς και ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 1.3%. Η θετικότητα είναι κάτω από το 1% σε περιοχές που απασχολούν.
«Συμπερασματικά η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική. Όσο όμως ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας δεν μπορούμε να ξεγνοιάσουμε. Ο εμβολιασμός επείγει και θα συμβάλει στην δημιουργία της απαραίτητης ασπίδας προστασίας έναντι του μεταλλαγμένου ιού. Στόχος είναι να αποφύγουμε να νοσήσουμε από τον ιό και αυτό θα επιτευχθεί με το να κάνουμε το εμβόλιο και να τηρήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ από την πλευρά του ο επ. Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην ινδική μετάλλαξη η οποία έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, καλώντας και αυτός από την πλευρά του τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Νέα έκκληση Πρωθυπουργού
Εν τω μεταξύ νέα έκκληση για εμβολιασμό απηύθυνε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ που έγινε στο Ζάππειο.
«Πρέπει να πείσουμε ακόμη περισσότερους, όχι μόνο μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και εργαζομένους να εμβολιαστούν» είπε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως εντός του καλοκαιριού θα χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας προκειμένου να μην υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και σημείωσε: «Κάνω εκ νέου έκκληση προς όλους να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης και να κάνουν το εμβόλιο. Θα ήταν πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως χώρα, τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι ένας διακριτός κίνδυνος».

Οι έλεγχοι
Επτά παραβάσεις για μη χρήση μάσκας βεβαίωσαν την Τρίτη αστυνομικοί στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες (από 2 σε Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, 1 σε Πρέβεζα).