Πανελλήνιες αντιδράσεις για εκδήλωση αφιερωμένη στον τύραννο της Ηπείρου

ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

Πρόκειται για διεθνές επιστημονικό συνέδριο κι όχι τιμών, λέει τώρα ο Δήμος Ιωαννιτών και το μεταθέτει αντί για Ιούνιο, τον Οκτώβριο

Έντονη διαμαρτυρία μέσω του «Π.Λ.» και από τον εκπρόσωπο των Σουλιωτών, απόγονο των Μποτσαραίων Δημ. Μπότσαρη

SOYLI BOYLEYTHRIO PROTOMES

• Πανελλήνιες αντιδράσεις προκαλεί η διοργάνωση από το Δήμο Ιωαννιτών Διεθνούς Συνέδριου αφιερωμένο στον Αλή Πασά, τον τύραννο της Ηπείρου.

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για το τριήμερο 18-20 Ιουνίου, τελικά όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ μετατέθηκε για τον Οκτώβριο.
Ως δικαιολογία επικαλείται τα «υγειονομικά δεδομένα», όμως πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η απόφαση μετάθεσης της ημερομηνίας ελήφθη μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από Ηπειρώτες, αλλά και από το θόρυβο που προκάλεσαν δημοσιεύματα ακόμη και Μέσων Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας. 
Χθες ο Δήμαρχος επιχείρησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για διεθνές επιστημονικό συνέδριο και όχι για συνέδριο τιμής για τον Αλή Πασά και έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Θα είναι αφιερωμένο στην εποχή του Αλή Πασά και μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης», ανέφερε. 
Ούτε η ανακοίνωση αυτή στάθηκε ικανή να μετριάσει την οργή των Ηπειρωτών, που και μόνο η αναφορά του Δήμου ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι γράφεται μόνο με αλήθειες» θεωρούν ότι επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό τους. 
Η πιο έντονη και τεκμηριωμένη ανακοίνωση διαμαρτυρίας υπογράφεται από τον απόγονο των «Μποτσαραίων» Δημήτρη Μπότσαρη, ο οποίος είναι και προεδρεύων του Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών, που είναι έντονα ενοχλημένοι για την εκδήλωση για τον τύραννο, την καταδικάζουν και άρχισαν τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας. 
 Ο Δ. Μπότσαρης στον «Π.Λ.»
Ο κ. Δημήτρης Μπότσαρης κοινοποίησε την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου με προσωπικό εισαγωγικό σημείωμα προς τον «Πρωινό Λόγο». Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αγαπητέ κύριε Κουτσολιόντο, 
Σας αποστέλλω μια επιστολή διαμαρτυρίας διότι όπως αναφέρεται και σε δημόσια ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προγραμματίσει για τις 18-20 Ιουνίου επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και με αυτή τη δικαιολογία διοργανώνει διεθνές συνέδριο, με τιμώμενο πρόσωπο τον Αλή Πασά, καθότι ο τίτλος του συνεδρίου είναι “o Aλή Πασάς & η εποχή του”, χωρίς καμιά άλλη αναφορά στους ήρωες της Ηπείρου, στους λόγιους και στους Εθνικούς Ευεργέτες.... Ως Πρόεδρος των απανταχού Σουλιωτών και ως απόγονος της φάρας των Μποτσαραίων, αλλά και ως Έλληνας, δεν θα μπορούσα να μην διαμαρτυρηθώ δημόσια, καθώς έγινα και αποδέκτης αρκετών πανελλαδικών διαμαρτυριών...».
 Το... έργο του Αλή Πασά
Το κείμενο του Συλλόγου είναι «καταπέλτης» κατά του Δήμου Ιωαννιτών και αναδεικνύει και το... έργο του Αλή Πασά σε σφαγές, λεηλασίες, αποτρόπαια εγκλήματα. «Η ιστορία με αλήθειες», όπως αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ιωαννίνων, με το Σύλλογο να υπενθυμίζει επιγραμματικά «τα “κατορθώματα” του Αλή πασά, o οποίος έσφαξε τους πρόκριτους στο Χόρμοβο και 600 άτομα στο Γαρδίκι το 1812, όπως έσφαξε  και τους κατοίκους της ηρωϊκής Χειμάρας το 1805 μέσα στις εκκλησίες, ανήμερα του Πάσχα, όπως έκοψε στα τέσσερα, τον αγωνιστή παπά-Θύμιο Βλαχάβα και κρέμασε τα κομμάτια του στη πόλη, όπως σκότωσε τον Κατσαντώνη, σπάζοντάς του, όλα τα κόκκαλα στο αμόνι, όπως έπνιξε τη κυρά Φροσύνη, στη λίμνη των Ιωαννίνων και σωρεία άλλων δολοφονιών και θηριωδίες κάθε είδους, καθώς και αποτρόπαιες  πράξεις βασανισμού, εξανδραποδισμού, λεηλασίες και φρικαλεότητες».
«Άραγε, όλα αυτά, θα αποσιωπηθούν σε αυτό Συνέδριο, ή θα εμφανιστούν ως «παράπλευρες απώλειες», από τη δράση μιας «εξαιρετικής προσωπικότητας», που πρέπει, με πόνο ψυχής, αλλά και μεγάλη αγανάκτηση, να ξαναθυμηθούν οι Ηπειρώτες;» αναρωτιέται ο Σύλλογος που επικρίνει την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου που συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου, αλλά και τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, ο οποίος είχε εκφράσει τη χαρά και τη βεβαιότητά του για μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων. 
 Ασεβής πράξη το συνέδριο 
Ο Σύλλογος Απανταχού Σουλιωτών,  σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζει  ότι «εάν πραγματοποιηθεί η όποια αναφορά στον Αλή Πασά, κατά το Διεθνές Συνέδριο, θα πρόκειται για μια απαράδεκτη και ασεβή πράξη, τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το ΄21, όσο και προς τους πεσόντες Ηπειρώτες ήρωες και κατ΄ εξοχήν, στα όπλα τμήματα του τότε Ελληνισμού, το Σούλι και τους Σουλιώτες που ο Αλή Πασάς εξόντωσε σταδιακά και μεθοδικά».
Συνεχίζοντας ο Σύλλογος Απανταχού Σουλιωτών «εκθέτει» το Δήμο Ιωαννιτών, αναφέροντας ότι «τουλάχιστον εφέτος, εάν ήθελε να οργανώσει ένα κάποιο συνέδριο που να σχετίζεται με τις γιορτές των 200 χρόνων από το 1821, θα έπρεπε να το είχε αφιερώσει στον μεγάλο εχθρό του Αλή Πασά, τους ήρωες του Σουλίου που έχυσαν το αίμα τους, μέχρι και την τελευταία μέρα της Επανάστασης, διότι με αυτό που επέλεξε, παραβιάζεται κάθε έννοια της κοινής λογικής και του κοινού αισθήματος, με τη μηδενική αναφορά στους Σουλιώτες και τους αγώνες του κάθε Ηπειρώτη αγωνιστή που είναι το σύμβολο της Ελληνικής Ηπείρου και άξιοι κάθε τιμής και μνήμης και όχι ο Αλή Πασάς. Αιδώς Αργείοι...».
 Συλλογή Υπογραφών
Ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών, καλεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πατριώτη, εφόσον συμφωνεί το κείμενο διαμαρτυρίας και καταγγελίας, να το προσυπογράψει ονομαστικά και με την ιδιότητά του στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) https://forms.gle/4hJmaMS8JTuC8aqQA ώστε -όπως αναφέρει- να συμβάλλει στη προσπάθεια, αλλαγής τίτλου, περιεχόμενου ή ακόμη και ματαίωσης, αυτής της απαράδεκτης εκδήλωσης, από το πρόγραμμα του Δήμου.