Για να γίνουν ελκυστικός τουριστικός προορισμός…

ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ «ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ» ΑΚΟΜΗ!

Διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και υποδομές, αλλά τα χρόνια προβλήματα «θαμπώνουν» την εικόνα τους και τις εντυπώσεις των ξένων επισκεπτών…

Σε τουριστική έκθεση της Ιταλίας συμμετείχε ο Δήμος • Μέσα Ιουνίου οι πρώτες πτήσεις από εξωτερικό

MOYSEIO ARGYROTEXNIAS PINAKIDA

• Διακαής πόθος κάθε Δημοτικής Αρχής στα Γιάννενα είναι η μετατροπή τους σε δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες από το εξωτερικό και κατά καιρούς έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες για να γίνει αυτό.
Αποτελέσματα υπάρχουν και τα πράγματα μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα στη συνέχεια με τη σωστή στρατηγική, καθώς η περιοχή μας διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και σύγχρονες υποδομές. Ωστόσο, είναι προετοιμασμένη η πόλη για κάτι τέτοιο ή πρέπει πρώτα απ’ όλα να βελτιωθεί συνολικά η εικόνα της με την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως, για παράδειγμα, η καθαριότητα, που συχνά την αμαυρώνουν; Αυτή θα ήταν τελικά και η καλύτερη διαφήμισή της στα μάτια των επισκεπτών...
Πάντως, από τη Δημοτική Αρχή ξεκίνησε ήδη η εκστρατεία τουριστικής προβολής των Ιωαννίνων με συμμετοχή σε Ιταλική έκθεση, ενώ, από τα μέσα Ιουνίου το Αεροδρόμιο θα υποδεχθεί τις πρώτες διεθνείς πτήσεις.

Τα πλεονεκτήματα
Θεμιτή είναι η φιλοδοξία τόσο της σημερινής υπό τον Μωυσή Ελισάφ όσο και κάθε προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να καταστήσει τα Γιάννενα κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας. Βοηθάει το γεγονός ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε καίρια γεωγραφική θέση, διαθέτει έναν ακαταμάχητο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικών μνημείων, ενώ η πόλη έχει κι έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που τελευταία προβάλλεται έντονα.
Εξάλλου, σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι συνδέουν τα Γιάννενα με το λιμάνι Ηγουμενίτσας, τη Βόρειο Ελλάδα και κατ’ επέκταση τα Βαλκάνια, αλλά και την Κεντρική χώρα και την Αθήνα έχοντας συντομεύσει κατά πολύ τις αποστάσεις, ενώ το αναβαθμισμένο Αεροδρόμιο μπορεί να καλύψει μέχρι ενός βαθμού ένα αρκετά μεγάλο φορτίο πτήσεων από χώρες του εξωτερικού.

Δεν είμαστε μόνοι
Όμως δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν στην Ήπειρο παραθαλάσσια θέρετρα όπως η Πάργα, τα Σύβοτα και η Πρέβεζα που αποτελούν «μαγνήτη» για τους επισκέπτες του καλοκαιριού, υπάρχουν στη γειτονιά μας τα δημοφιλή νησιά του Ιονίου, ενώ η Ελλάδα διαθέτει περιοχές με πολύ προσεγμένη οργάνωση που προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικά «πακέτα» για κάθε τουρίστα, είτε μιλάει κανείς για την Πελοπόννησο, είτε για τα νησιά του Αιγαίου, είτε για τη Χαλκιδική. Πού... υστερούν τα Γιάννενα απέναντί τους; Ως μεγάλη πόλη, πρωτεύουσα μάλιστα της Ηπείρου, αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια προβλήματα που «θαμπώνουν» την εικόνα τους και τις εντυπώσεις των ξένων επισκεπτών.

«Αδύναμη» εικόνα
Το ζήτημα της καθαριότητας τόσο εντός πόλης όσο και στα περίχωρα είναι το κυριότερο και, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τη συμμετοχή ιδιώτη αναδόχου στην αποκομιδή τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση δεν έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η απουσία επαρκούς μόνιμου προσωπικού ή η λάθος κατανομή του από τον Δήμο δεν βοηθάει στη βελτίωση της εικόνας και παραμένουν ζητούμενο ακόμη οι καθαροί δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι, τα περιποιημένα πάρκα και νησίδες πρασίνου, τα φροντισμένα δημοτικά και δημόσια κτίρια και μία λίμνη με πεντακάθαρες όχθες και νερά.
Πριν λοιπόν η εκάστοτε Δημοτική Αρχή επιχειρήσει να προσελκύσει επισκέπτες από το εξωτερικό, θα πρέπει να φροντίσει να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση της πόλης ώστε να συναγωνίζεται στα ίσια άλλες αντίστοιχες ανά τη χώρα και να παρακινεί τους ξένους επισκέπτες να γίνουν τελικά πρεσβευτές της.

Παρουσία στη Ιταλία
Σε τουριστική έκθεση στην Ιταλία με τίτλο «Benvenuti in Grecia» που διοργάνωσε ο τοπικός ΕΟΤ συμμετείχε ο Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο, όπως τονίζει, της πολιτικής εξωστρέφειας που έχει σχεδιάσει. Αυτή ήταν η πρώτη διεθνής συμμετοχή του Δήμου σε εκδήλωση τουριστικής προβολής της περιοχής μας.
Μέσω πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε, η περιοχή των Ιωαννίνων προβλήθηκε σε Ιταλούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, που ήδη προετοιμάζουν τα τουριστικά πακέτα των πελατών τους για την περίοδο του φθινοπώρου. Ο Δήμος είχε προετοιμάσει το δικό του ψηφιακό γραφείο στο ελληνικό περίπτερο, όπου ο επισκέπτης μέσω προσομοιωτή μπορούσε να επισκεφτεί το κάθε γραφείο, να συνομιλήσει, να ανταλλάξει κείμενο και χρήσιμες πληροφορίες με τα στελέχη του Τμήματος Τουρισμού.
Κατά τις συναντήσεις με τους Ιταλούς ταξιδιωτικούς πράκτορες συζητήθηκαν πληροφορίες σχετικές με την τοποθεσία, τις υποδομές, την προσβασιμότητα αλλά και τις δραστηριότητες που μπορεί να έχει ο επισκέπτης στην πόλη μας.

Ο Αντιδ/ρχος Τουρισμού
Με αφορμή τη συμμετοχή στην Ιταλική έκθεση τουρισμού ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμά της και κυρίως την ανταπόκριση των τουριστικών πρακτόρων της γειτονικής χώρας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, «ήταν μια πρώτη επιτυχημένη διεθνής παρουσία των Ιωαννίνων μετά την πανδημία σε ένα σημαντικό τουριστικό φόρουμ που με κόπο και αρτιότητα έστησε το γραφείο του ΕΟΤ Ιταλίας. Παρουσιάσαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προορισμού μας και ανοίξαμε ένα πρώτο παράθυρο στη γειτονική μας χώρα από την οποία και μπορούμε να αντλήσουμε σημαντική επισκεψιμότητα. Ο ενθουσιασμός των Ιταλών συνομιλητών μας είναι υπόσχεση για μια καλύτερη επόμενη μέρα σε ότι αφορά τον τουρισμό στην πόλη μας».

Με πέντε πτήσεις...
Για άνοιγμα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων στις πτήσεις από το εξωτερικό γύρω στις αρχές Ιουλίου έγραφε πρόσφατα ο «Π.Λ.». Τελικά, φαίνεται πως οι πρώτες διεθνείς πτήσεις θα φτάσουν στα Γιάννενα λίγες μέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Epiruspost.gr», το πρώτο αεροπλάνο από το εξωτερικό θα προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο στις 15 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, για τη φετινή θερινή περίοδο και μέχρι τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί να έρχονται δύο πτήσεις την εβδομάδα από την Κοπεγχάγη και το Μπίλουντ της Δανίας, ενώ δύο πτήσεις θα έρχονται και από τη Σουηδία με αφετηρία τη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ και μία από το Όσλο της Νορβηγίας. Πρόκειται λοιπόν για πέντε πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση οι οποίες θα φέρνουν κατά βάση ξένους παραθεριστές που θα κατευθύνονται στη συνέχεια προς τα παράλια της Ηπείρου.