Λόγω της πανδημίας για δεύτερη χρονιά φέτος στην Ήπειρο...

ΠΑΣΧΑ...ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΙ ΕΛΠΙΔΑΣ!

Μόνο κοντινοί επισκέπτες στα χωριά των Ιωαννίνων • Αυστηροί έλεγχοι στους δρόμους

• Ποια μέτρα και περιορισμοί ισχύουν μέχρι την Κυριακή

Καλοκαιρινός ο καιρός τις επόμενες μέρες...

TSEPELOBO ZAGORI

• Ένα... ήσυχο, σχεδόν μοναχικό Πάσχα θα περάσει η Ήπειρος για δεύτερη χρονιά, εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις που επιβάλλει η πανδημία, για την τήρηση των οποίων οι έλεγχοι της Τροχαίας είναι και εντατικοί και αυστηροί!
Απόδημοι και επισκέπτες δεν θα έρθουν, λοιπόν, αφού δεν επιτρέπονται τα διαπεριφερειακά ταξίδια, οπότε τα δεκάδες ορεινά χωριά των Ιωαννίνων και των γειτονικών Περιφερειακών Ενοτήτων θα γιορτάσουν με λίγο κόσμο και με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όσο για τους Γιαννιώτες, μπορούν να εκδράμουν στο Ζαγόρι ή το Μέτσοβο, όχι όμως και στα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας! Στο μεταξύ, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα για μετακινήσεις, στις εκκλησίες αλλά και αναφορικά με τα γιορτινά τραπέζια, ενώ από Δευτέρα θα υπάρξει νέα χαλάρωση.

Κάνουν... αναστροφή!
Αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε το προηγούμενο διήμερο στα διόδια γύρω από την Αθήνα. Ωστόσο, αυτή δεν έχει καμία σχέση με εκείνη παλαιότερων ετών όταν διέρχονταν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες οχήματα από τα διόδια. Αυτή τη φορά επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για συγκεκριμένους λόγους, ενώ εκείνοι οι πολίτες που δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν αναγκάζονται να επιστρέψουν σπίτι τους. Εκτιμάται ότι μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες έκαναν... αναστροφή στα διόδια περισσότερα από 270 Ι.Χ.!

Μόνο οι ντόπιοι...
Η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων σημαίνει... μοναξιά για τα περισσότερα ορεινά χωριά και της Ηπείρου αλλά και για τα νησιά, αφού ούτε οι μακρινοί απόδημοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν σ’ αυτά για τις γιορτές, ούτε εκδρομείς θα υπάρξουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τα πράγματα θα ήταν, πάντως, πολύ χειρότερα αν δεν αίρονταν από χθες οι διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τουλάχιστον στους κοντινούς απόδημους να γιορτάσουν στο χωριό τους ή έστω να εκδράμουν σε εξοχές εντός Νομού. Οι Γιαννιώτες, για παράδειγμα, θα μπορούν να μετακινηθούν προς Ζαγόρι, Μέτσοβο, Κόνιτσα ή Τζουμέρκα, όμως όσοι διαθέτουν εξοχικά στα παράλια, όπως π.χ. στην Πρέβεζα ή τα Σύβοτα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το Πάσχα εκεί, αφού πρόκειται για διαπεριφερειακές μετακινήσεις που ακόμα απαγορεύονται.

Δέμα από επαρχία!
Όπως και πέρυσι, γεμάτα δέματα με προϊόντα σταλμένα από την επαρχία φτάνουν στην Αθήνα τα επιβατικά λεωφορεία, αφού λόγω των μέτρων για την πανδημία οι πιο πολλοί πολίτες θα κάνουν και φέτος Πάσχα εντός των τειχών και μακριά από τους δικούς τους στο χωριό ή το νησί. Στον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ Κηφισού πλήθος κόσμου παραλαμβάνει καθημερινά τα «πεσκέσια», τα οποία, αν επιτρέπονταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, θα απολάμβαναν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Κυριαρχούν το κρέας, με έμφαση στο ντόπιο αρνί και κατσίκι, γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως τυριά, αβγά, λαχανικά και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει κανείς στο γιορτινό τραπέζι.

Πάσχα με μέτρα
Μπορεί από χθες να επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, όμως παραμένει έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, η υποχρέωση αποστολής μηνύματος SMS στο 13033. Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Η λειτουργία της Ανάστασης θα τελεστεί στις 9 το βράδυ και όχι στις 12 όπως συνηθιζόταν, ενώ σήμερα, Μεγ. Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών και το προσκύνημά του επίσης θα γίνει εκτός του ναού.
Ανήμερα του Πάσχα θα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως εννέα άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Από την Δευτέρα, 3 Μαΐου, οπότε και επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός «6». Σημειώνεται ότι για όλα τα καταστήματα εστίασης επιτρέπεται μόνο η χρήση υπαίθριων χώρων, με συγκεκριμένα μέτρα και μόνο για καθήμενους πελάτες. Δεν επιτρέπεται, ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους η μουσική. Από την ερχόμενη Δευτέρα και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας επεκτείνεται για μία ώρα, ως τις 11 το βράδυ.

Καλοκαιρινός καιρός
Με καλές καιρικές συνθήκες και κάποιες νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας θα γιορτάσουμε το Πάσχα στην Ήπειρο. Όσοι ψήσουν οβελία στην ύπαιθρο, δε χρειάζεται να ανησυχούν για ενδεχόμενο βροχής!
Όσο για την θερμοκρασία, αυτή θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, λόγω των θερμών αερίων μαζών που καλύπτουν την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
Στα Γιάννενα η πιο ζεστή ημέρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα είναι η αυριανή, με τα θερμόμετρα να δείχνουν έως και 30 βαθμούς!
Σήμερα, Μεγ. Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 28 βαθμοί, ενώ από τη Δευτέρα θα σημειωθεί πτώση τριών – τεσσάρων βαθμών.