Η επιδημιολογική καμπύλη πήρε την ανιούσα στην Ήπειρο

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

- Δύο νεκροί το τελευταίο 24ωρο στους Δήμους Ζίτσας - Πωγωνίου (Δελβινάκι), οκτώ κάτοικοι Διστράτου διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο

- «Άλμα» κρουσμάτων χθες με 46 νέα και 8 σε Θεσπρωτία, 3 σε Πρέβεζα, 2 σε Άρτα

ENTATIKH KORONOIOS 1

• Η προσδοκία για μικρή έστω κάμψη της πανδημίας του κορωνοϊού σε πανελλαδικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, διαψεύστηκε χθες κατά τον πλέον οδυνηρό τρόπο: Σε πανελλαδικό επίπεδο τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 4.000, ενώ σε επίπεδο Ηπείρου ανακοινώθηκαν 59 εκ των οποίων τα 46 σε Γιάννενα (8 σε Θεσπρωτία, 3 σε Πρέβεζα, 2 σε Άρτα). Η επιδημιολογική καμπύλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για όλο το χρόνο έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα και μάλιστα δείχνει κατακόρυφη αύξηση το τελευταίο διάστημα, με το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχονται σε 4.451.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων προέρχονται από την Π.Ε. Ιωαννίνων, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κλοιό. Το πρόβλημα δυστυχώς δεν αφορά μόνο το πολυπληθές κέντρο της πόλης, αλλά έχει και περιφερειακές διαστάσεις, μεγαλώνοντας έτσι τους κινδύνους για τον πληθυσμό. Ήδη έχει σημάνει συναγερμός σε αρκετές περιοχές, (Ζίτσα, Δελβινάκι, Δίστρατο, Νέα Ζωή, Μέτσοβο κοκ.), καθώς έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες διασποράς.

Θλίψη για δύο νεκρούς
Χθες μάλιστα επιβεβαιώθηκαν και δύο νεκροί από κορωνοϊό. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο στο Δήμο Ζίτσας και έναν κάτοικο του Δελβινακίου, οι κηδείες των οποίων τελέστηκαν χθες. Πρόκειται για δύο θανάτους που πρέπει να προβληματίσουν όλους εκείνους που αδιαφορούν στην τήρηση των μέτρων, καθώς δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να καταλήξουν άτομα που θεωρούνται υγιή ή και ακόμη πόσο εύκολη είναι η διασπορά που μπορεί να τινάξει στον «αέρα» μικρές κοινωνίες.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο άτυχος συμβασιούχος εργαζόμενος στο Δήμο Ζίτσας Γρηγόρης Τσαμπαλάς, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών και μετά από μια μάχη που δεν κράτησε περισσότερο από δέκα ημέρες! Με δεδομένο ότι δεν ανιχνεύτηκαν άλλα θετικά κρούσματα στο εργοτάξιο του Δήμου, η προσβολή του από τον κορωνοϊό έγινε από άγνωστη εστία εκτός εργασίας. Η κηδεία του τελέστηκε χθες το μεσημέρι στο Νεοχωρόπουλο, όπου διέμενε, ενώ συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρει ότι είναι και ο πρώτος συνάδελφος που χάνεται από τον κορωνοϊό.

Στο Δελβινάκι
Θλίψη, αλλά και έντονη ανησυχία επικρατεί και στο ακριτικό Δελβινάκι, όπου πέθανε και κηδεύτηκε ο Κωνσταντίνος Περικλής, στρατηγός ε.α. της Πυροσβεστικής ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών «χτυπημένος» και αυτός από τον κορωνοϊό. Η είδηση του θανάτου προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στους συμπατριώτες του, καθώς ήταν πολύ «δεμένος» με τον τόπο του, έδινε πάντα το παρών στις κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ είχε υπηρετήσει επί χρόνια ως μέλος του Δ.Σ. την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου, η οποία με ανακοίνωσή της εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στο Δελβινάκι εξακολουθούν να υπάρχουν άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα μετά την διασπορά που είχε γίνει στα μέσα του Μαρτίου, ενώ τουλάχιστον τρία άτομα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο.

Στο Δίστρατο
Πολύ δύσκολη, με απροσδιόριστη εξέλιξη, εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Διστράτου, καθώς η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. Χθες επιβεβαιώθηκαν άλλα δώδεκα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά ίσως και τα πενήντα σε έναν πληθυσμό περίπου 150 μόνιμων κατοίκων. Το ανησυχητικό είναι ότι έχουν αρχίσει και διακομιδές στο νοσοκομείο και μέχρι χθες βράδυ είχαν εισαχθεί προς νοσηλεία οκτώ κάτοικοι Διστράτου.

Στη Νέα Ζωή
Συνεχώς νέα θετικά κρούσματα επιβεβαιώνονται σε κατοίκους της Νέας Ζωής, από την οποία προέρχεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 70 περιπτώσεις, που οφείλεται και στο γεγονός ότι εκεί διαμένουν πολυπληθείς οικογένειες.

Οι δειγματοληψίες στην πόλη
Ενδεικτικά της μεγάλης διασποράς που υπάρχει στην πόλη είναι και τα αποτελέσματα των rapid test που διενεργούνται σε καθημερινή βάση πλέον στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων. Ενώ μέχρι την Παρασκευή ήταν μηδενικά τα θετικά κρούσματα που επιβεβαιώνονταν στους περιοδικούς ελέγχους που γίνονταν (με εξαίρεση τα πρώτα του καλοκαιριού) τις τελευταίες ημέρες έχει αντιστραφεί η εικόνα αυτή. Χθες σε 272 δειγματοληψίες, προέκυψαν πέντε θετικά δείγματα.

Μεγαλύτερη συνεργασία
Η μεγάλη διασπορά προβληματίζει ολοένα και περισσότερο τον κόσμο. Ένα ζήτημα που θέτουν πολλοί είναι η αναγκαιότητα να γίνονται γνωστά τα ονόματα όσων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Αν και υπάρχει το «τοίχος» των προσωπικών δεδομένων, δεν παύει μια τέτοια κίνηση να βοηθούσε στην αποτροπή της διασποράς. Μια άλλη παράμετρος αφορά και τη συνεργασία όσων έχουν προσβληθεί με τις υπηρεσίες που έχουν αναλάβει το έργο της ιχνηλάτησης, δίνοντας με ακρίβεια τα στοιχεία των στενών τους επαφών. Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν όλοι, είναι ότι η προσβολή από κορωνοϊό δεν είναι κάτι «μεμπτό» ή προσβλητικό καθώς αφορά μια πανδημία, η οποία δεν κάνει διακρίσεις.

Οι έλεγχοι
Τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά παρ΄ όλο αυτό κάποιοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως να μη «τρέχει τίποτε». Οι παραβάσεις καλά κρατούν και προχθές Δευτέρα οι Αστυνομικές Αρχές βεβαίωσαν 94 συνολικά στην Ήπειρο. Οι 72 αφορούσαν μετακινήσεις (16 Άρτα, 11 Θεσπρωτία, 26 Ιωάννινα, 19 Πρέβεζα) και οι 22 μη χρήση μάσκας (5 Άρτα, 1 Θεσπρωτία, 16 Ιωάννινα).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 4.309 νέα κρούσματα, 751 διασωληνωμένους και 79 θανάτους. Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την Αττική 1.883 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 622. Τρίτη στην κατάταξη είναι η Αχαΐα με 135 και έπονται: Λάρισα 108, Κοζάνη 98, Πέλλα 90, Ηράκλειο 86, Βοιωτία 65, Σέρρες 55.

Και η ΕΙΝΗ το...βιολί της
Την ώρα που η πανδημία κορυφώνεται, η Διοίκηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) για μια ακόμη φορά καταφεύγει σε αντιπολιτευτικές κορώνες, με κινδυνολογικές αναφορές, κάνοντας λόγο «για καταστολή», «απολύσεις», «φίμωση των υγειονομικών».
Η ΕΙΝΗ εκφράζει τις αντιρρήσεις της για τη μετατροπή του χώρου της ανάνηψης των χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε 3η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας covid με 6 κλίνες ώστε να νοσηλευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση «είναι ιδιαίτερη αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη». Προτείνει μάλιστα να μη γίνει η 3η ΜΕΘ covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αλλά να αξιοποιηθούν για το λόγο αυτό οι 6 κλίνες ΜΕΘ Λευκάδας και οι 5 κλίνες ΜΕΘ Άρτας, με παράλληλη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προφανώς για την ΕΙΝΗ το ενδεχόμενο να μετακινούνται ασθενείς από τα Γιάννενα (που έχουν και τον κύριο όγκο ασθενών) προς τις δύο αυτές πόλεις δεν την απασχολεί καν.
Οι συνδικαλιστές αντιδρούν επίσης και για την επιλογή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «σαν βασικό πυλώνα εμβολιαστικής διαδικασίας», ενώ επαναλαμβάνουν τα τετριμμένα συνδικαλιστικά και κομματικά προπαγανδαστικά επιχειρήματα «για εγκληματική άρνηση επίταξης των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα ή και γιατρών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών», που παραμένει βεβαίως ζητούμενο κατά πόσο υπάρχουν στην Ήπειρο τέτοιες μονάδες και τέτοιοι γιατροί...