Μοναδική ευκαιρία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ν’ αλλάξει η εικόνα του…

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ!

Τα σχέδια και οι χάρτες ας πάρουν τη θέση της, συχνά, ανούσιας αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Τα πολεοδομικά έργα πρέπει να ξεκινήσουν εντός του έτους για να ολοκληρωθούν το 2025…

GIANNENA LIMNH

-Περισσότερο ενεργό ρόλο ζητά με κάθε ευκαιρία η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» για τη χώρα μας που θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί σωστά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. 
Με δεδομένο ότι υπάρχει αυτή η κινητικότητα - μάλιστα πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε στους Δήμους το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων που προωθείται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης - ο γνωστός τοπογράφος – μηχανικός Πέτρος Μπούγιας (άρθρα του δημοσιεύονται συχνά στον «Π.Λ.»), αναφέρεται στη χωροταξική ευκαιρία του Δήμου Ιωαννιτών, επισημαίνοντας ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να δείξουν γρήγορα αντανακλαστικά, προκειμένου τα πολεοδομικά έργα να ξεκινήσουν εντός του 2021 και να ολοκληρωθούν πριν το 2025.
Βέβαια, γι’ αυτό εύστοχα επισημαίνει ότι η διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, μεταξύ των παρατάξεων πρέπει να γίνει άμεσα και ουσιαστικά και οι μελέτες, τα σχέδια και οι χάρτες να πάρουν τη θέση της αντιπαράθεσης, των εγωισμών και των στρατηγικών επικοινωνίας, προς μελλοντικό όφελος  της κοινωνίας!
Το πλήρες κείμενο
Το πλήρες κείμενο του άκρως ενημερωτικού άρθρου του Π. Μπούγια έχει ως εξής: 
-  Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντάσσει προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης:
- τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια,
- τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια,
-τις μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης,
- τις Οριοθετήσεις Οικισμών,
- τους Χαρακτηρισμούς Δημοτικών Οδών,
- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων.
Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) παρουσίασε (23/2 -25/2/2021) τον σχεδιασμό των συγκεκριμένων έργων και τα χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση τους σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Στόχος της παρουσίασης ήταν να ενημερωθεί η αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού σε όλη την επικράτεια, για τους άξονες και τις επιλέξιμες δράσεις, ώστε οι Δήμοι να προετοιμαστούν έγκαιρα για την επίσημη έναρξη των σχετικών προσκλήσεων. Το στοίχημα για την αυτοδιοίκηση είναι μεγάλο. Οι Δήμοι πρέπει να προετοιμαστούν και να αναπτύξουν ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή, προκειμένου τα πολεοδομικά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, να ξεκινήσουν εντός του 2021 και να ολοκληρωθούν πριν το 2025, για να αξιοποιηθεί πλήρως και χωρίς προβλήματα, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τους.
Στους κεντρικούς άξονες του εθνικού σχεδιασμού εντάσσονται οι κλιματικά ουδέτερες πόλεις, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στρατηγικού χαρακτήρα για την επόμενη πενταετία, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ καθώς και η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, με εκτεταμένες παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν αφενός στην εξάλειψη του άναρχου τοπίου και αφετέρου στη δημιουργία ενός σταθερού και αξιόπιστου επενδυτικού πλαισίου.
 Βασικές προτεραιότητες είναι:
- η υλοποίηση επενδύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, 
- παρεμβάσεις για τη διαχρονική παθογένεια της διαχείρισης των αστικών λυμάτων, 
- η δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές, 
- η ενίσχυση της βιοποικιλότητας. 
Τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ειδικά πολεοδομικά σχέδια, μελέτες για ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, για οριοθετήσεις οικισμών και χαρακτηρισμούς δημοτικών οδών, είναι κρίσιμα θέματα που οφείλουν να σχεδιαστούν σωστά και να ολοκληρωθούν γρήγορα, διότι αφενός το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αυστηρούς όρους, χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις, αφετέρου, με τα προαναφερόμενα εργαλεία, οι Δήμοι και κατά προέκταση η χώρα θα αλλάξουν όψη. Η “μερίδα του λέοντος” του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά  έργα ‘πράσινα’ και ψηφιακά, για πιο ανθρώπινες, και βιώσιμες πόλεις. Η μόνο οδός  λοιπόν, είναι να πορευθούμε στο “πράσινο ψηφιακό μονοπάτι”.
Μοναδική ευκαιρία…
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει από τα μέσα Αυγούστου καταθέσει 13 προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, που σε μεγάλο βαθμό αφορούν αυτά ακριβώς τα σημεία. Ο πράσινος μετασχηματισμός των πόλεων, η διαχείριση των απορριμμάτων με βαρύνουσα σημασία στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόλεις προσβάσιμες και ανθεκτικές, με συνεργασία των φορέων, πόρους και εξοπλισμό, είναι το μέλλον που μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Είναι άλλωστε απαίτηση, όχι των δήμων, αλλά της εποχής. Η ΚΕΔΕ διατείνεται ότι χρειάζεται περισσότερη αυτοδιοίκηση στο σχεδιασμό των πόλεών μας, περισσότερη αυτοδιοίκηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και μια πιο διακριτή και ξεκάθαρη παρουσία και παρέμβαση της αυτοδιοίκησης. Μπροστά μας διαφαίνεται μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξει η εικόνα της χώρας, προς όφελος της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Η ορθή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με εκείνων της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, για την ΚΕΔΕ αποτελεί μονόδρομο. Σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ μπορεί να είναι καθοριστική, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
 Σταυροδρόμι τα Γιάννενα
Οι δυνατότητες των Ιωαννίνων ως σταυροδρόμι των δύο μεγάλων οδικών αξόνων (Ιόνιας και Εγνατίας οδού), η κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο της πόλης King Pyrros δημιουργούν σοβαρές προοπτικές, για σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και κατά συνέπεια την αναγκαιότητα για νέες υποδομές που θα την υποστηρίξουν. Η επέκταση του σχεδίου πόλης, δεν μπορεί να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, μόνο από την Πράξη Εφαρμογής της Δροσιάς που ξεκόλλησε μετά από χρόνια και είναι στη διαδικασία κύρωσης. Απαιτείται να ενταχθούν και άλλες περιοχές στο σχέδιο πόλης και να επεκταθούν υφιστάμενοι οικισμοί του Δήμου Ιωαννιτών. Είναι άλλωστε, παράλληλα με την ανάπτυξη μια ευκαιρία για να περιοριστεί, η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση.
Η διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, μεταξύ των παρατάξεων πρέπει να γίνει άμεσα και ουσιαστικά. Τα αργά αντανακλαστικά της σημερινής Δημοτικής Αρχής κόστισαν την απώλεια της χρηματοδότησης για ενταγμένα έργα, που συμβασιοποιήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Οι μελέτες, τα σχέδια και οι χάρτες ας πάρουν τη θέση της αντιπαράθεσης, των εγωισμών και των στρατηγικών επικοινωνίας, προς μελλοντικό όφελος  της κοινωνίας. Είναι η στιγμή που οι μακέτες, που ειρωνικά χρησιμοποιήθηκαν ως επιχείρημα ανυπαρξίας έργου της προηγούμενης δημοτικής αρχής, είναι το ζητούμενο. 
 Δείχνει το δρόμο…
Η πρόσφατη βράβευση του δήμου Ιωαννιτών και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Best City Awards 2020» στην κατηγορία «Open Mall, ανοικτά κέντρα εμπορίου τοπικών κοινοτήτων» για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου,  ένα έργο το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή μελέτησε και σχεδίασε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, τους επαγγελματίες και τους πολίτες της περιοχής πέριξ της οδού Ανεξαρτησίας, κατορθώνοντας να το εντάξει στο ΕΣΠΑ, μπορεί να δείξει το δρόμο.
Αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του αμερικάνου συγγραφέα Harvey Mackay που έλεγε : If you fail to plan, then you plan to fail, που σημαίνει “όταν αποτύχεις να σχεδιάσεις, τότε σχεδιάζεις να αποτύχεις”…