Εκτός από Ζίτσα, ο κορωνοϊός πολιορκεί και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

Η ΗΠΕΙΡΟΣ «ΜΑΧΕΤΑΙ» ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!

Σήμερα επανεξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα από την Επιτροπή του Υπ. Υγείας

Όλα ανοικτά για το lockdown μετά και τη χθεσινά 32 κρούσματα (14 Γιάννενα, 9 Θεσπρωτία, 7 Άρτα, 2 Πρέβεζα)

KORONOIOS TEST 4

• Στην Αθήνα είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον των Ηπειρωτών, καθώς σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς η Επιτροπή Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας θα επανεξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Ήπειρο και αναλόγως θα αποφανθεί αν απαιτούνται νέα περιοριστικά μέτρα ή όχι για τον περιορισμό της έκτασης της πανδημίας.
Τα κρούσματα των τελευταίων 24ωρων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, δείχνουν ότι «ξεπηδούν» συνεχώς νέες εστίες διασποράς και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται για την πιθανή πίεση που θα δεχτούν τις επόμενες ημέρες.
Στο Νομό Ιωαννίνων, ήδη από το Σάββατο έχει μπει στο «κόκκινο» ο Δήμος Ζίτσας, από τον οποίο όπως είπε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης προέρχονται τα 2/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες. Είναι μια παράμετρος που αν επιβεβαιωθεί και σε συνδυασμό και με τις νοσηλείες ασθενών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ιωαννίνων, ίσως συμβάλλει για μια ακόμη παράταση για επιβολή αυστηρού lockdown.

Στο «Χατζηκώστα»
Εκτός όμως από το Δήμο Ζίτσας, από κορωνοϊό... υποφέρει και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» το οποίο εδώ και αρκετές ημέρες «βγάζει» συνεχώς κρούσματα. Δύο κλινικές, η Χειρουργική και η Ορθοπεδική, υπολειτουργούν καθώς εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα, κατά πάσα πιθανότητα από ασθενή, ενώ και σε αυτή την περίπτωση αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης χθες, καλώντας τους υγειονομικούς να κάνουν εμβόλιο. «Δεν μπορεί -τόνισε- υγειονομικοί να αρνούνται το εμβόλιο, είναι υποχρεωμένοι έναντι της κοινωνίας. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι σε όλα».
Η κατάσταση της Ηπείρου επιβαρύνεται όμως και στις άλλες περιφερειακές ενότητες. Χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 32 κρούσματα, εκ των οποίων τα 14 στα Γιάννενα. Η έκπληξη προέρχεται από τη Θεσπρωτία που έχει εννέα (9), η Άρτα επτά (7) και η Πρέβεζα δύο (2). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 20 του Σαββάτου (6 Γιάννενα - 7 Άρτα - 5 Θεσπρωτία - 2 Πρέβεζα) και τα 22 της Κυριακής (13 Γιάννενα - 4 Άρτα - 3 Θεσπρωτία - 3 Πρέβεζα).

Ο Δήμαρχος Ζίτσας
Η επιβολή καθολικού Lockdown στο Δήμο Ζίτσας, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου ο οποίος εστιάζει στο γεγονός ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Κοινότητα Ζίτσας. «Ενημερώσαμε εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις ότι είναι άλλο η Κοινότητα Ζίτσας, άλλο η Δημοτική Ενότητα Ζίτσας και άλλο ο Δήμος Ζίτσας» τονίζει, επισημαίνοντας και το πρόβλημα που υπάρχει με τις επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής, και της έδρας του Δήμου, με τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές. Ο Δήμαρχος πάντως άφησε και μια αιχμή, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Ζίτσας μπήκε στο «κόκκινο» προκειμένου να μην ενταχθεί όλος ο νομός. Εφαρμόζουν την παροιμία -είπε- «φταίει ο γάιδαρος και χτυπάμε το σαμάρι».

Ο Περιφερειάρχης
για τις διακομιδές
Χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης επανήλθε στο ζήτημα της καταγραφής στα επιδημιολογικά στοιχεία των Ιωαννίνων, όσων διακομίζονται από την Αλβανία, ζητώντας να μη λαμβάνονται υπόψη στις παραμέτρους που συνεκτιμώνται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο και αναφερόμενος στη δήλωση της περασμένης Πέμπτης εξήγησε: «Με ενημέρωσαν καθηγητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εμπλέκονται στη διαδικασία στις ΜΕΛ και ΜΕΘ, ότι μεγάλο ποσοστό (50%) των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΛ και όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ, προέρχονται από τη γειτονική Αλβανία, ομογενείς μεν -που διακομίζονται με νόμιμες διαδικασίες μέσω Υπουργείου Εξωτερικών- αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου και δεν πρέπει να μετρούνται στις παραμέτρους που λαμβάνονται για να μας επιβάλλουν το lockdown. Μου ζητήθηκε να το δημοσιοποιήσω, ώστε να ληφθεί υπόψη από την Πολιτική Προστασία, πράγμα που έκανα και το οποίο κάποιοι από τη Βόρειο Ήπειρο το διάβασαν με “άλλους φακούς”», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Βαρύ ιικό φορτίο» στη Β. Ήπειρο
Ενδιαφέρον έχει πάντως και μια αποστροφή του σχετικά με τις επισημάνσεις γιατρών των νοσοκομείων της πόλης, ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν υπάρχει πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στις περιοχές της Νότιας Αλβανίας και ειδικά στο χώρο της Βορείου Ηπείρου. Κρίνοντας μάλιστα και από δημοσιεύματα ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, το πρόβλημα εντείνεται από τη μη εφαρμογή προληπτικών μέτρων και την καταστρατήγηση και όσων ανακοινώνονται.

«Ακόμη και σε κηδείες ή και θρησκευτικές τελετές δεν τηρείται κανένα μέτρο», έλεγε χθες αναγνώστης του «Π.Λ.» έχοντας άμεση γνώση ορισμένων περιστατικών από περιοχές της Βορείου Ηπείρου.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tachydromos.org, η επιδημιολογική κατάσταση στην Αλβανία δείχνει ξεκάθαρες τάσεις επιδείνωσης. «Ας αναλογιστεί κανείς ότι με πληθυσμό στο ¼ του πληθυσμού της Ελλάδας και με αριθμό καθημερινών τεστ σχεδόν στο 1/10 αυτών που διενεργούνται εκεί η Αλβανία έχει καθημερινά κρούσματα ίδιου αριθμητικού μεγέθους: σταθερά πάνω από 1000 το τελευταίο δεκαήμερο. Επί το πλείστον ΜΜΕ και ειδικοί του κλάδου υγείας φέρνουν στο φως τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο σύστημα υγεία γενικά, ειδικά δε στα κέντρα που έχουν διαμορφωθεί προς διαχείριση των ασθενών με Covid-19. Ο λόγος δεν είναι για τις διασωληνώσεις όπου η κατάληξη των περιπτώσεων είναι προδιαγραμμένη δεδομένου ότι τα ποσοστά θετικής απόληξης είναι περίπου στο 20%. Αναλογικά η κατάσταση επηρεάζει και τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Εξ άλλου και παρά τη φυσική προστασία λόγω δημογραφικής αραιότητας των περιοχών, καθώς στην χώρα το πρωτόκολλο προστασίας και προφύλαξης υπολειτουργεί, ήταν αναμενόμενη η επιδείνωση της κατάστασης», σημειώνει μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα.

Οι έλεγχοι
Αδύνατο σημείο στην εφαρμογή των μέτρων αποδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα των ελέγχων. Αν και στα απολογιστικά στοιχεία της Αστυνομίας καταγράφονται παραβάσεις, εν τούτοις η γενική αίσθηση είναι ότι οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς. Το τελευταίο τριήμερο έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ήπειρο 162 παραβάσεις για περιορισμό της μετακίνησης και 55 για μη χρήση μάσκας.
Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι η επιμονή, η απειθαρχία που επιδεικνύουν ορισμένοι καταστηματάρχες οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τα μέτρα για την εξυπηρέτηση πελατών εκτός καταστήματος. Το Σάββατο αστυνομικοί εντόπισαν καφενείο - ψησταριά στην πόλη των Ιωαννίνων να εξυπηρετεί πελάτη εντός του καταστήματος, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο στον ιδιοκτήτη 3.000 ευρώ, να ανασταλεί η λειτουργία του για 15 ημέρες και στον πελάτη να επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ.

Η χθεσινή εικόνα
Κάτω από 1.000 ήταν τα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, αριθμός που -όπως συμβαίνει κάθε Δευτέρα- δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση της χώρας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 880, το ανησυχητικό όμως είναι ότι οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν την ανηφόρα, καθώς χθες έφτασαν τους 346, ενώ άλλοι 24 ασθενείς απεβίωσαν. Από αυτά τα 396 ήταν στην Αττική, τα 85 στη Θεσσαλονίκη, 65 στην Αχαΐα και 31 στη Λάρισα.