Τα συνεχή κρούσματα τελευταία στα Γιάννενα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ...ΥΠΝΟ Ο ΙΟΣ!

Λόγω εμβολίου και φαρμάκου (κολχικίνη), τα αυστηρά μέτρα χαλάρωσαν επικίνδυνα παντού • Ακόμη πέντε άτομα θετικά ανακοινώθηκαν χθες - συναγερμός στο Δήμο Ζίτσας

ENTATIKH KORONOIOS

• Εκεί που η Ήπειρος και ειδικά τα Γιάννενα είχαν πάρει την κατιούσα σε αριθμό κρουσμάτων και μετά από πολλούς μήνες είχαν αρχίσει να «απουσιάζουν» από την καθημερινή λίστα κρουσμάτων κορωνοϊού του ΕΟΔΥ, από την περασμένη Τετάρτη η εικόνα έχει αλλάξει:

Συνολικά καταγράφηκαν 33 κρούσματα (και άλλα δώδεκα σε Πρέβεζα), αριθμός που ναι μεν δεν έχει σχέση με ό,τι έζησε ο νομός από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, πλην όμως χτυπά ηχηρή «καμπάνα» κατά του εφησυχασμού, που μπορεί να πιάσει και πάλι στον... ύπνο τον κόσμο και να οδηγήσει σε νέα αυστηρά μέτρα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο προβληματισμός που υπάρχει, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν προκύψει από διαφορετικές εστίες. Κι αυτό είναι μια ακόμη ένδειξη της επικίνδυνης χαλάρωσης των μέτρων που κατά κύριο λόγο οφείλεται στις προσδοκίες που καλλιεργούνται από την έναρξη του εμβολιασμού, αλλά και την αποτελεσματικότητα που διαπιστώνεται από τη χρήση του φαρμάκου της κολχικίνης.
Παράλληλα λανθασμένα ερμηνεύεται από πολλούς πολίτες και το «σήμα» που δόθηκε για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των σχολείων και της αγοράς, καθώς περνάει σε δεύτερο πλάνο η προειδοποίηση ότι αυτή συνδέεται άρρηκτα με την αυστηρή τήρηση των μέτρων. Εκείνο που επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη, είναι ότι ο εμβολιασμός του απαραίτητου αριθμού πολιτών για την απόκτηση ανοσίας αργεί, αλλά και όσοι εμβολιάζονται χρειάζονται οπωσδήποτε τη δεύτερη δόση για να αποκτήσουν την ανοσία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε την Κυριακή και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος ο οποίος είχε εμβολιαστεί την πρώτη δόση.
Οι επιστήμονες μάλιστα διευκρίνιζαν χθες ότι το εμβόλιο αρχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά μετά τη 12η ημέρα από τον εμβολιασμό και είναι απαραίτητη η 2η δόση.
«Η χορήγηση της β΄ δόσης του εμβολίου είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την προστασία του ατόμου», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με τον Καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο να προειδοποιεί ότι τα μέτρα ατομική προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δεν θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Έκκληση να τηρούνται τα μέτρα απηύθυνε χθες και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, ο οποίο επεσήμανε την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας ότι πρέπει να την ανακόψουμε τηρώντας αυστηρά τα μέτρα, ήτοι «χρήση μάσκας, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή κάθε είδους κοινωνικών συναθροίσεων». «Για να διατηρήσουμε την περιοχή μας υγειονομικά ασφαλή πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Δυστυχώς ο ιός είναι εδώ και δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να ανατρέψει την καλή υγειονομική εικόνα της περιοχής μας» πρόσθεσε.

Πέντε τα νέα κρούσματα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 436 κρούσματα εκ των οποίων πέντε στα Γιάννενα και τέσσερα στην Πρέβεζα. Τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Αττική 207 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 32. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 286, ενώ σημειώθηκαν και 25 θάνατοι.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, τα ενεργά κρούσματα στο νομό ανέρχονται σε 53, ενώ στα δύο νοσοκομεία νοσηλεύονται 14 ασθενείς εκ των οποίων οι πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συναγερμός στο Δήμο Ζίτσας
Εν τω μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στο Δήμο Ζίτσας καθώς δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος, αναφέρει ότι ακολουθήθηκαν οι οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης με απολυμάνσεις στους χώρους του εργοταξίου και των άλλων δημοτικών καταστημάτων και υπηρεσιών.
Καταλήγοντας καλεί με τη σειρά του να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και ατομική ευθύνη για αυστηρή τήρηση των μέτρων.