Ν’ ανοίξει ΤΩΡΑ η αγορά, έστω και με ραντεβού στα καταστήματα

ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ!

Το πιο πιθανό σενάριο να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο από Δευτέρα, με αυστηρά μέτρα

• Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις… Η επιδημιολογική εικόνα της Ηπείρου επιτρέπει την λειτουργία του

sakka

• Άνοιγμα της αγοράς εδώ και τώρα ζητά ο εμπορικός κόσμος της χώρας, κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για μια ακόμη χαμένη περίοδο, αυτή των εκπτώσεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα, εάν δεν λειτουργήσουν τα καταστήματα άμεσα.

Ο φόβος των λουκέτων αυξάνεται, όσο η αγορά έχει κατεβασμένα ρολά, με τους περισσότερους επαγγελματίες να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο!
«Ας ανοίξουμε όπως – όπως, είτε με click away, είτε με click inside, αρκεί ν’ ανοίξουμε», ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» αγανακτισμένος Γιαννιώτης καταστηματάρχης, ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει γιατί η Κυβέρνηση κρατά κλειστή την αγορά, όταν ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει ότι μπορεί να τηρήσει τα μέτρα στο κατάστημά του, πολύ καλύτερα από άλλες περιπτώσεις.
Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς… δίνουν και παίρνουν, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας, με το επικρατέστερο σενάριο ν’ ανοίξουν τα καταστήματα από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου με δυο μεθόδους: «click inside» για ένδυση – υπόδηση και κοσμηματοπωλεία και «click away» για τα υπόλοιπα καταστήματα.

Εξαντλήθηκε η υπομονή!
Η κατάσταση στην αγορά των Ιωαννίνων πάντως είναι απελπιστική, με την υπομονή των εμπόρων να έχει πλέον εξαντληθεί, πολύ δε περισσότερο σε μια περιοχή που γενικά δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά με την διαχείριση της πανδημίας και να συγκαταλέγεται στις λιγοστές «πράσινες» περιοχές της Ευρώπης, με τον δείκτη θετικότητας των τεστ για τον κορωνοϊό να έχει πέσει κάτω από το 4%.
Με βάση αυτά τα στοιχεία και την καλή επιδημιολογική εικόνα της περιοχής μας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου ζήτησε την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, με το θέμα μάλιστα να φτάνει και στη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκα, που επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι εφικτό να επιβιώσουν μετά από τρεις μήνες απαγορευτικού για την Π.Ε. Ιωαννίνων και δύο για τις υπόλοιπες.

Χαμένοι τζίροι!
Η αγωνία του εμπορικού κόσμου έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς εάν δεν αλλάξει η σημερινή κατάσταση τα λουκέτα για πολλές επιχειρήσεις θα είναι μονόδρομος. Χάθηκε η εορταστική σεζόν, ενώ το τελειωτικό χτύπημα θα έρθει από τις χειμερινές εκπτώσεις εάν χαθούν κι αυτές.
Όχι ότι εάν ανοίξουν τα καταστήματα με οποιαδήποτε μέθοδο θα φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα των 4,5 έως 5,5 δισ. ευρώ, απλώς εάν λειτουργήσει άμεσα η αγορά ίσως διασωθούν περί τα 2 δισ. ευρώ την περίοδο των εκπτώσεων.
Την ίδια ώρα, καθόλου αισιόδοξα δεν είναι τα ευρήματα έρευνας καταναλωτικών τάσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, καθώς παραμένει αρνητικό το καταναλωτικό κλίμα το τελευταίο εξάμηνο και με χαμηλές προσδοκίες για το επόμενο 6μηνο, τo 50% των δαπανών προορίζεται πλέον για τρόφιμα, ενώ 1 στους 2 καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο εξάμηνο.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις
Αν και πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί με το άνοιγμα της αγοράς, απ’ ότι όλα δείχνουν η Κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για να ξαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με αυστηρά μέτρα, από την ερχόμενη Δευτέρα, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδης, ανέφερε πως έχει προταθεί στην κυβέρνηση το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων υπό αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα έχει προταθεί να ανοίξουν τα εμπορικά των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος με τη μέθοδο του «click in shop», ενώ οι υπόλοιποι με τη μέθοδο του «click away». Και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτείται το κλείσιμο ραντεβού.

Οι επιστήμονες
Σ’ αυτή τη φάση βέβαια, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις της ιατρικής κοινότητας.
Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «όπως δουλεύουν τα σουπερμάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα» διευκρινίζοντας ότι το σημαντικό είναι να μην βγούμε έξω όλοι μαζί.
Υπέρ της επαναλειτουργίας των μικρών καταστημάτων, με αυστηρά μέτρα τάχθηκε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Συγκεκριμένα, πρότεινε να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα με ραντεβού, διευκρινίζοντας πως προϋπόθεση είναι να έρχεται σε επαφή μόνο ένας πελάτης με έναν εργαζόμενο, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός. Εξήγησε πως, ούτως ή άλλως, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας. Αντίθετα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει επί του παρόντος να ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα, όπου θα βρεθεί μεγαλύτερος αριθμός ατόμων στον ίδιο χώρο.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαρ. Γώγος δήλωσε ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επιταγές και επιστρεπτέα
Στα μέτρα στήριξης τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το πρωί ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας.
Όπως είπε «προσπαθώντας να προλάβει νέο κύμα λουκέτων από επιχειρήσεις που φθάνουν στα πρόθυρα ταμειακής ασφυξίας, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να παρατείνει εκ νέου τις προθεσμίες πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων κλπ που έληγαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και παρατάθηκαν κατά 75 ημέρες».
Ο υπουργός μιλώντας στο MEGA, διευκρίνισε ότι «η νομοθετική διάταξη θα δίνει 75 ημέρες για τις επιταγές που λήγουν μέσα στον Ιανουάριο. Θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (είτε λειτουργούν μέσω e-shop είτε με click away εφόσον αποφασιστεί να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο εντός του μήνα) όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση θα είναι να καταγράφεται μείωση τζίρου άνω του 50% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020». Και πρόσθεσε πως «μόλις ψηφιστεί η διάταξη, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, προκειμένου να καταχωρίσουν τα στοιχεία Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Κατόπιν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στην τράπεζα είτε ηλεκτρονικά είτε στο κατάστημα που τους έχει χορηγήσει το μπλοκ επιταγών, ώστε να μην προχωρήσει η πληρωμή της επιταγής ή των επιταγών».
Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για 6η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο, λαμβάνοντας υπόψιν την εικόνα της οικονομίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα γίνουν στον υγειονομικό τομέα.