ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ!

- Ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος μίλησε στη Βουλή για εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, τηλεργασία, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ΟΤΑ - Κράτους και αλλαγή εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση

THEODORIKAKOS 25 10 2020

• Βασικό ζητούμενο παραμένουν στις μέρες μας, εν μέσω τόσων προκλήσεων, οι μεταρρυθμίσεις σε όλες τις εκφάνσεις της Δημόσιας Διοίκησης και των φορέων της, ώστε να βελτιωθεί συνολικά η λειτουργία του κράτους και κατ’ επέκταση η ζωή του πολίτη.
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο υλοποίησε ήδη ένα «πακέτο» σημαντικών πρωτοβουλιών όπως η θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, η καταγραφή των αδήλωτων τετραγωνικών και η δημιουργία του Μητρώου Πολιτών. Παράλληλα, έχει στα σκαριά αρκετές άλλες, στις οποίες αναφέρθηκε από του βήματος της Βουλής ο αρμόδιος Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ, η τηλεργασία, καθώς και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, αφού η απλή αναλογική αποδείχθηκε προβληματική.
«Η χώρα πάει μπροστά…»
«Στόχος μας είναι να ακολουθούμε αξιόπιστες, αποτελεσματικές πολιτικές, που ενώνουν την κοινωνία και πηγαίνουν μπροστά τη χώρα. Ο πήχης είναι ψηλά», τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών και συμπλήρωσε: «Μέσα στη δύσκολη εποχή που ζούμε η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις έχει καταστεί απόλυτη προτεραιότητα. Και αυτή ακριβώς είναι η στρατηγική μας στο Υπουργείο Εσωτερικών».
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις έξι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήδη πραγματοποιήθηκαν, ενώ προανήγγειλε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε τέσσερις ακόμα στο αμέσως επόμενο διάστημα, επιταχύνοντας το έργο του. Πρόκειται, όπως είπε, για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αλλάζουν το τοπίο της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, για μεταρρυθμίσεις, που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη ζωή των πολιτών και στις προοπτικές του κοινωνικού συνόλου και της χώρας.
Τι έγινε μέχρι τώρα
Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιήθηκαν, ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε καταρχήν για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που ομόφωνα, σχεδόν, η Βουλή ενέκρινε. Μεταρρύθμιση, που τίθεται σε εφαρμογή μέσα στο Νοέμβριο. Χαρακτήρισε ως σπουδαία μεταρρύθμιση, όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, αυτή για τα αδήλωτα τετραγωνικά, που την αγκάλιασε το σύνολο των πολιτών της χώρας, καθώς, όπως είπε, σχεδόν τρία εκατομμύρια νοικοκυριά βρήκαν διέξοδο. «Οι πολίτες γλύτωσαν 1,5 δισ. ευρώ πρόστιμά και τέλη, ενώ η Αυτοδιοίκηση θα κερδίζει σε ετήσια βάση 150 εκατ. το χρόνο», σημείωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος.
Ως τρίτη σημαντική μεταρρύθμιση ανέφερε την ουσιαστική στήριξη της Αυτοδιοίκησης, μέσα από τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας Δήμων και Περιφερειών και την αντιμετώπιση των πολύ αρνητικών συνεπειών της απλής αναλογικής, ενώ ανέφερε και την ενίσχυση του κοινωνικού της χαρακτήρα και των κοινωνικών υποδομών της με τη στήριξη της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ο Υπουργός έκανε επίσης αναφορά στην πολιτογράφηση ως Ελλήνων των αλλογενών αλλοδαπών, με ένα αντικειμενικό και διαφανές σύστημα γραπτών εξετάσεων πανελλαδικού τύπου, στο μεγάλο, όπως το χαρακτήρισε, αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει διασφαλισμένους πόρους 2,5 δις. ευρώ και προτεραιότητα τη στήριξη των μικρών, ορεινών, νησιωτικών, μεθοριακών Δήμων, αλλά και την καθοριστική, συμμετοχή του ΥΠΕΣ στην ψηφιακή μεταρρύθμιση που έλαβε χώρα στην περίοδο της καραντίνας. Όπως είπε, «το Μητρώο Πολιτών είναι η μεγαλύτερη εθνική βάση δεδομένων και χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ψηφιακή μεταρρύθμιση».
Αναβάθμιση του ΑΣΕΠ
Ο Τ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου το επόμενο διάστημα με πρώτη σημαντική πρωτοβουλία την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ και του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «βασικός μας στόχος είναι η αξιοκρατία. Πρέπει να δώσουμε στους νέους πραγματικές και ρεαλιστικές ελπίδες να πρωταγωνιστήσουν στην Ελλάδα του αύριο. Και για το λόγο αυτό, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνθέσουμε. Άλλωστε, μεταρρυθμίσεις αυτού του είδους για να είναι επιτυχημένες, για να μπορούν να έχουν διάρκεια και να αντέξουν στο χρόνο, πρέπει να έχουν τη στήριξη του όσο το δυνατόν, μεγαλύτερου τμήματος των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».
Άλλες μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών, θα ακολουθήσει η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων του α΄ και β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού Κράτους, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο νέος θεσμός της τηλεργασίας, για την οποία, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος «αποκτήσαμε σημαντική εμπειρία την περίοδο της καραντίνας». Τέλος, προανήγγειλε την δημιουργία ενός νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, μαζί με το εκλογικό της σύστημα, προκειμένου, όπως είπε, να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί αυτή ακόμα περισσότερο και στους δύο βαθμούς.
«Το έργο, λοιπόν, που έχουμε μπροστά μας είναι σημαντικό για τους πολίτες και για την ίδια τη χώρα. Οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις και στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες.