286 πανελλαδικά χθες τα κρούσματα, έξι επιβεβαιώθηκαν στα Γιάννενα

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟΝ ΙΟ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!

Γιαννιώτης μαθητής Λυκείου διαγνώστηκε θετικός

• Κλειστό για τρεις ημέρες το Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας 

Προβληματισμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα

MASKA GYNAIKA
Ούτε χθες έλειπε η Π.Ε. Ιωαννίνων από τη λίστα του ΕΟΔΥ, καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα έξι κρούσματα, αποδεικνύοντας ότι ο κορωνοϊός έχει εισβάλλει στην περιοχή μας για τα καλά.
Μπορεί προς το παρόν η κατάσταση να μην έχει ξεφύγει, όμως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι παρουσιάζονται συνεχώς νέες μολύνσεις που δεν έχουν όλες αναφορά σε ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα χθεσινά 6, μόνο τα 2 συνδέονται με γνωστή συρροή (πιθανόν με την δομή προσφύγων «Αγ. Ελένη»).
Ανησυχία στα σχολεία…
Προβληματισμός επικρατεί και στην εκπαιδευτική κοινότητα, μετά τον εντοπισμό κρούσματος στο 6ο Γυμνάσιο (στην υπεύθυνη του κυλικείου), με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου να ζητά τη διενέργεια δωρεάν μοριακών τεστ για κορωνοϊό στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και στην υπάλληλο καθαριότητας, ιχνηλάτιση των επαφών και το σχολείο να παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν τα διαγνωστικά τεστ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε και μαθητής Λυκείου των Ιωαννίνων. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι του σχολείου του, ενώ επειδή ο μαθητής έκανε προπονήσεις με σύλλογο στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας, η Διοίκηση του ΠΕΑΚΙ αποφάσισε το Γυμναστήριο να παραμείνει κλειστό για τρεις ημέρες, όπως προβλέπεται, για να γίνει απολύμανση. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ενημερώθηκαν όλα τα Σωματεία για να ακολουθήσουν και αυτά τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
«Η Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ είναι σε ετοιμότητα για ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί, ενώ ενημερώνει πως από την πρώτη κιόλας ημέρα επαναλειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου, εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα της Γ.Γ.Α., με καθημερινή απολύμανση των χώρων που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Πάντως χθες ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα στα σχολεία όπου μπορεί να εκδηλωθούν κρούσματα Covid-19 ή ύποπτα κρούσματα, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του δεν έχουν καμία εμπλοκή στην διαχείρισή τους η οποία γίνεται από τις Διευθύνσεις των σχολείων με βάση όσα με σαφήνεια ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας.
«Κατανοώ τον φόβο, την αγωνία και την ανησυχία όλων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για τα σχολικά γυμναστήρια επανέλαβε ότι θα δοθούν σε χρήση με μία καθυστέρηση λίγων βδομάδων κι αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις σχολικές μονάδες.
«Κλειδί» η  τήρηση μέτρων
Μπροστά σ’ αυτή την τροπή που έχει πάρει η πανδημία στη χώρα μας η αυτοπροστασία μοιάζει μονόδρομος για τους πολίτες. Ένα πιθανό νέο lockdown ίσως δώσει τη χαριστική βολή σε οικονομικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Εξάλλου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρωθυπουργός ο οποίος στο προχθεσινό διάγγελμά του τόνισε ότι «οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις μπορούν να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας»!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να βάλουμε φρένο στον ιό με την αυστηρή τήρηση των μέτρων. Δηλαδή χρήση μάσκας (με το σωστό τρόπο), αποφυγή συγχρωτισμού και καλή υγιεινή.
Και μπορεί στην πλειοψηφία τους οι πολίτες να έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που αδιαφορούν και μπορεί με τη στάση τους να θέτουν σε κίνδυνο τους συνανθρώπους τους. Γι’ αυτό και η ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να ενταικοποιήσει τους ελέγχους. Την Πέμπτη στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν 14 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.
286 χθες τα κρούσματα!
Μετά από αρκετές μέρες τα κρούσματα του κορωνοϊού έπεσαν κάτω από το όριο των 300, με την ελπίδα ότι δεν θα πάρουν και πάλι την ανηφόρα.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.913, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3 ακόμη θάνατοι (369 συνολικά). Την ίδια ώρα 63 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Για μια ακόμη ημέρα τα περισσότερα κρούσματα (163) εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ ακολουθούν Τρίκαλα με 18, Θεσσαλονίκη με 11, Κοζάνη με 7, Γιάννενα με 6, Σάμος με 5, Κάλυμνος με 4 κ.α.
Η ανησυχία Μαγιορκίνη…
Την ανησυχία του εξέφρασε για τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση.
«Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία διεθνώς και ο στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lock down».
Η μάσκα εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης παραμένει σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα «η καλύτερη προστασία» και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε «θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν».