Περιορισμένη η κίνηση στο «κατώφλι» του κατεξοχήν καλοκαιρινού μήνα

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΜΕ ΤΟ… ΔΕΛΤΙΟ!

Λίγοι οι ξένοι στα παράλια, με αυθημερόν αποδράσεις τη βγάζουν μέχρι στιγμής οι Έλληνες

• Ο Αύγουστος θα είναι καλός λέει στον «Π.Λ.» ο Αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου

 Πάργα και Σύβοτα θα έχουν φέτος το μεγαλύτερο πρόβλημα...l

PARGA

Κατεξοχήν καλοκαιρινός μήνας ο Αύγουστος που μόλις μπήκε, τον οποίο επιλέγει συνήθως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για διακοπές και ξεκούραση, με τις πόλεις στην Ήπειρο να αδειάζουν και τις παραλίες ή τα χωριά να γεμίζουν.

Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει καίρια και το κομμάτι της παραθέρισης. Έτσι, αφενός στα παράλια λίγοι είναι ακόμα τόσο οι ξένοι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι επισκέπτες, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά σε κανονικές διακοπές. Αφετέρου, τα χωριά δεν έχουν την κίνηση άλλων εποχών, αφού πολλοί απόδημοι δεν ήρθαν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Πάντως, για τον μήνα που ξεκινάει τα στοιχεία είναι πιο ενθαρρυντικά όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου αρμόδιος για θέματα τουρισμού, συμπληρώνοντας όμως πως μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν η Πάργα και τα Σύβοτα που κινούνται κυρίως με ξένους τουρίστες.
Λίγοι στα παράλια
Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα αυτές τις μέρες στα παράλια της Ηπείρου, τα οποία παλιότερα «βούλιαζαν» στις αρχές Αυγούστου από κόσμο που έκανε τις διακοπές του.
Φέτος είναι μετρημένοι προς το παρόν οι Έλληνες παραθεριστές, οι οποίοι είναι κυρίως Ηπειρώτες που, εκμεταλλευόμενοι τη μικρή απόσταση του τόπου κατοικίας τους από τη θάλασσα, κατεβαίνουν για αυθημερόν κατά βάση ή διήμερες αποδράσεις αναζητώντας λίγη δροσιά. Η κίνηση αυξάνει τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές τα πράγματα είναι πιο ήσυχα. Πολλοί εξάλλου, αναμένουν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού για να κλείσουν διακοπές!
Η αναμονή μικρότερης κίνησης φέτος στα παράλια οδήγησε αρκετούς καταστηματάρχες του κλάδου του τουρισμού να μην ανοίξουν. Έτσι, αρκετά καταστήματα παραμένουν κλειστά ακόμα και σε δημοφιλείς παραλίες, όπως για παράδειγμα στο Δρέπανο, τη μεγαλύτερη ακτή της Θεσπρωτίας, όπου αυτή τη σεζόν παραμένει με κατεβασμένα ρολά το κεντρικό κατάστημα δίπλα στο Κάμπινγκ.
…Και στα ορεινά χωριά!
Ίδια εικόνα με τα παράλια παρουσιάζουν και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου που άλλοτε έσφυζαν από ζωή στις αρχές του Αυγούστου. Φέτος λίγοι απόδημοι έχουν έρθει για ανάπαυλα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και πιθανώς να έρθουν κάποιοι ακόμα τις επόμενες ημέρες, καθώς οδεύουμε προς Δεκαπενταύγουστο.
Έτσι, εξακολουθεί να επικρατεί ησυχία στα χωριά και βασικό ρόλο σ’ αυτό έχει παίξει και το γεγονός ότι δεν γίνονται, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ούτε πανηγύρια ούτε άλλου είδους θερινές εκδηλώσεις, που αποτελούν συνήθως «μαγνήτη» για τους επισκέπτες.
Υπάρχει απώλεια…
Δεδομένης πάντα της κατάστασης, ο Αύγουστος θα είναι ένας καλός μήνας σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία από τις προκρατήσεις που είναι πολύ ενθαρρυντικά, όπως τονίζει ο Στράτος Ιωάννου.
Ωστόσο, η απώλεια τουριστών είναι εμφανής και στην περιοχή μας, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλους δημοφιλείς θερινούς προορισμούς όπως η Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη. Για παράδειγμα, το κλείσιμο των συνόρων επηρέασε αρνητικά τα παράλια της Ηπείρου. Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης, «χάρη στην Εγνατία Οδό έχουμε πολύ κόσμο εδώ και χρόνια από τη Βόρεια Ελλάδα ενώ χάρη στην Ιόνια Οδό είδαμε αύξηση και από την Αττική και την Πελοπόννησο. Γενικά έχουμε αύξηση στον οδικό τουρισμό και αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους επισκέπτες μας είναι πλέον και από τα Βαλκάνια. Γι’ αυτό, φέτος, το κλείσιμο των συνόρων έβλαψε σημαντικά με τις δικές μας περιοχές».
Κινούνται με Έλληνες
Από την άλλη, πάντως, υπάρχει και το γεγονός ότι η Ήπειρος, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου διαθέτει περίπου 40.000 – 50.000 κλίνες, δεν έχει μόνο τουρισμό από το εξωτερικό ή μαζικό τουρισμό και φέτος αυτό έχει τη σημασία του, αφού η πτώση αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τους επισκέπτες από άλλες χώρες.
Όπως σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης, «υπάρχουν περιοχές όπως τα Ζαγοροχώρια, η Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Τζουμέρκα, οι οποίες κινούνται πάρα πολύ με τον εσωτερικό τουρισμό, με Έλληνες. Υπάρχουν κι άλλες περιοχές που έχουν αρκετό ξένο τουρισμό, όπως είναι οι παραλίες της Πρέβεζας, η Πάργα και τα Σύβοτα, όπου το 65% των τουριστών είναι Βρετανοί και Σκανδιναβοί, άρα φέτος θα υπάρχει πρόβλημα». Με άλλα λόγια, Πάργα και Σύβοτα που κινούνται κατά βάση με ξένους παραθεριστές θα υποστούν πιο σοβαρές συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ μικρότερες θα είναι οι ζημιές σε άλλα μέρη της Ηπείρου όπου κατά κύριο λόγο πηγαίνουν Έλληνες.
«Για εμάς, οι Έλληνες ήταν πάντα σημαντικοί τουρίστες, όχι μόνο φέτος που στράφηκαν όλοι στον εσωτερικό τουρισμό. Βέβαια και αυτοί έχουν τα θέματά τους φέτος. Είναι πιεσμένοι οικονομικά και φοβούνται, ενώ από την άλλη τους ζητάνε όλοι», συμπληρώνει ο κ. Ιωάννου.
Ενδεικτικό της κατάστασης αναφορικά με τον εξωτερικό τουρισμό είναι το γεγονός ότι έρχονται μεν πτήσεις τσάρτερ στο Αεροδρόμιο του Ακτίου, όμως αυτές είναι αρκετά λιγότερες σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους του κοντινού παρελθόντος.