Όπως φαίνεται από την έως τώρα πορεία

Αμύνεται… σθεναρά η Ήπειρος στην επέλαση του κορωνοϊού!

- Πανελλαδικά, 43 οι θάνατοι και 1.212 επιβεβαιωμένα κρούσματα

DOYROYTH

 

• Μια ακόμη μέρα κερδισμένη βγήκε η Ήπειρος στη μάχη κατά του κορωνοϊού, που έχει στερήσει τη ζωή 43 συνανθρώπων μας σε όλη την Ελλάδα (στοιχεία μέχρις χθες το απόγευμα). 
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου όλα τα δείγματα από τα νοσοκομεία της περιοχής που είχαν αναλυθεί μέχρι και χθες ήταν αρνητικά, ενώ βγήκε από την καραντίνα και η γιατρός που είχε διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό.
Όσον αφορά την πανελλαδική εικόνα που παρουσίασε χθες το απόγευμα ο λοιμωξιολόγος Σωτ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπ. Υγείας, καταγράφηκαν άλλα 56 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να είναι 1.212. Από τους ασθενείς 72 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι είναι άνδρες (81%) και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. 

Η εικόνα στην Ήπειρο
Η εικόνα στα Νοσοκομείο της Ηπείρου μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, είχε ως εξής:
Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων
- Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα

εξακολουθούν να νοσηλεύονται  στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, σε σταθερή κατάσταση.  
- Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών το θετικό κρούσμα ατόμου του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, καθώς και το θετικό περιστατικό που διακομίσθηκε την Κυριακή από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. 
- Έληξε η καραντίνα στην οποία είχε τεθεί η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική. Η γιατρός είναι πολύ καλά στην υγεία της.
- Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα. 
Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
- Χθες  στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση. 
- Από τα δύο δείγματα που ελήφθησαν προχθές το ένα είναι αρνητικό και αναμένονται αποτελέσματα για άλλο ένα 
- Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι  αρνητικά.
Νοσοκομείο Άρτας 
- Τα δύο θετικά κρούσματα της 28/3/2020, παραμένουν σε καραντίνα στην οικία τους, αφού από την κλινική τους εξέταση και την διενέργεια  των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων είναι καλά στην υγεία τους και δεν προκύπτει ανάγκη νοσηλείας.
- Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των ανωτέρω, ύστερα από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται, όπως εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμό και να παρακολουθούνται και οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.  
- Από τα 19 δείγματα, που ελήφθησαν τις δύο προηγούμενες ημέρες,  τα εννέα είναι αρνητικά. Για τα υπόλοιπα δέκα αναμένονται αποτελέσματα. 
- Χθες στάλθηκαν  επτά  νέα δείγματα για εξέταση. 
Νοσοκομείο Πρέβεζας 
- Δύο αποτελέσματα από πιθανά περιστατικά προηγούμενων ημερών επέστρεψαν αρνητικά.
- Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο νέα πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα των σχετικών δειγμάτων.
Νοσοκομείο Φιλιατών
- Χθες στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση.
- Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα. 
Στο μεταξύ, στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται 15  (άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους. 

Για τους εμβολιασμούς 
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτ. Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα ερωτήματα που λαμβάνει για τη συνέχιση ή μη των εμβολιασμών: «Ο ΕΟΔΥ σε ομόφωνη απόφασή του, κατέληξε ότι η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς ίσως αυξηθούν οι πανδημίες παγκοσμίως και το σύστημα υγείας να πιεστεί με μια νόσο στην οποία υπάρχει ήδη το εμβόλιο. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια με την Ιλαρά.
Συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως τα 2 έτη της ηλικίας τους, χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας τετάνου κοκίτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου της ινφλουέντσας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις».

Στο καλό σενάριο…
Καταλήγοντας ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «όπου εφαρμόζονται, τα μέτρα αποδίδουν. Όπως βλέπουμε και στην Πατρίδα μας, μένουμε στο καλό σενάριο….
Τώρα είμαστε στη φάση του μετριασμού. Εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης. Σε αυτή τη φάση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσαμε να έχουμε».