Απόντες χθες οι πιο πολλοί στο κάλεσμα της ΠΕΔ Ηπείρου για την Ιόνια Οδό!

ΑΦΩΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ…ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ματαιώθηκε σύσκεψη για επέκταση του δρόμου μέχρι Κακαβιά, που το Υπουργείο τον σχεδιάζει τώρα  δίιχνο, ξεσηκώνοντας τους απανταχού Ηπειρώτες
Οι επιχειρηματίες του Ζαγορίου  ζητούν παρέμβαση Πρωθυπουργού

IONIA ODO KAKABIA PINAKIDA

 

• Διαφημίζουμε ως προτεραιότητα το καθαρό περιβάλλον, «κλείνουμε» τα μάτια όμως στις παράνομες χωματερές…
Υπερθεματίζουμε για την ανακύκλωση, αλλά στην πράξη την καταστρατηγούμε και δεν κάνουμε το παραμικρό για να την κάνουμε καθημερινή πράξη.
Υπογράφουμε σύμβαση για την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά μόλις αρχίσει η εφαρμογή της, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να την ακυρώσουμε!
Υποβάλλουμε αιτήματα για χρηματοδότηση και αρμοδιότητες και όταν και όσες δοθούν καταλήγουν στις… εκπτώσεις!
Ζητούμε  ενίσχυση Δήμων με επιστημονικό προσωπικό και όταν δοθεί,  μετά από λίγο καιρό  του ανοίγουμε το δρόμο  για… καλύτερες υπηρεσίες στα αστικά κέντρα. Μετά,  ξαναδιαμαρτυρόμαστε για ελλείψεις!..
Προσλαμβάνουμε προσωπικό με εντοπιότητα,   του οποίου  μετά από λίγο καιρό  η μόνιμη κατοικία του έχει… μετατεθεί σε αστικά κέντρα!  
Ζητάμε αναπλάσεις, έργα «αναπτυξιακά» και άλλα, αλλά όταν έρθει η ώρα να υποβάλλουμε μελέτες το πάμε από παράταση σε παράταση… 
Εκφράζουμε τη βαθιά συμπόνια μας για τους δύστυχους πρόσφυγες, αλλά όταν έρθει η ώρα να συμβάλλουμε στη φιλοξενία τους, σηκώνουμε «μπαϊράκι» κατά εκείνων που επιχειρούν να χαλάσουν την ειδυλλιακή εικόνα του τόπου μας…
Χρόνια τώρα ζητάμε σύγχρονους οδικούς άξονες για να σπάσει η απομόνωση, αλλά όταν έρχεται η ώρα να διατυπώσουμε ένα ψήφισμα, περί άλλων τυρβάζουμε.

***
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα διαπιστωμένα αρρωστημένα  συμπτώματα της Αυτοδιοίκησης. Και έρχονται στην επικαιρότητα από δύο γεγονότα των ημερών: Το ένα με τις διαφαινόμενες εξελίξεις επέκτασης της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, το άλλο με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν αφορά ασφαλώς όλους τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια. Είναι υπαρκτές όμως καταστάσεις, που παρασύρουν και άλλους και σχηματίζουν την αρνητική εικόνα που «πλήττει» το σύνολο. 

Έλαμψαν δια της απουσίας τους!
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, προγραμμάτισε χθες έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για έκδοση ψηφίσματος για το ζήτημα της επέκτασης της Ιόνιας οδού από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά. Ένα θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το τελευταίο πενθήμερο και είναι έργο ενταγμένο στους διευρωπαϊκούς άξονες και το οποίο αφορά ουσιαστικά όλη την Ήπειρο. Κι όμως δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί απόφαση από έλλειψη απαρτίας! Κι όταν δεν υπάρχει απαρτία για «έκφραση γνώμης», φανταστείτε τι μπορεί να γίνει έτσι και προκύψει ζήτημα στο οποίο πρέπει να συμβάλλουν με άλλους τρόπους Περιφέρεια και Δήμοι. Ούτε να το σκέπτονται οι πολίτες. 
Στο χθεσινό συμβούλιο παρέστησαν οι: Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Φιλιατών Σπύρος Παππάς, Ζηρού Νίκος Καλαντζής, δύο από τους εκπροσώπους του Δήμου Ιωαννιτών και συγκεκριμένα οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Πήχας και Βασίλης Βλέτσας, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας και γραμματέας της ΠΕΔ Ιωάννης Δαρδαμάνης και ο δημοτικός σύμβουλος Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος.
Περισσότερη σημασία έχουν οι απόντες: Εν πρώτοις ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Δικαιολογήθηκε μεν ότι έλειπε στην Αθήνα, όμως για ένα τόσο κομβικό ζήτημα για το Δήμο του, που πλήττεται περισσότερο από όλους από την καθυστέρηση κατασκευής του οδικού άξονα έπρεπε να είναι παρών, αν για κάποιους άλλους θα έπρεπε εκείνος να σηκώνει τη «σημαία» των αντιδράσεων και της επιμονής για τον οδικό άξονα κι εκείνος που θα προκαλούσε τη συνεδρίαση της ΠΕΔ έστω και σε άλλη ημερομηνία. 

Εύλογες απορίες
Οι δεύτεροι κατά σειρά που απουσίαζαν, προκαλώντας εύλογες απορίες είναι ο τέως Πρόεδρος της ΠΕΔ Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ο Δήμαρχος Αρταίων και ο Δήμαρχος Πρέβεζας. Και οι τρεις προφανώς ξεχνούν ότι «αργά ή γρήγορα» το θέμα των διευρωπαϊκών αξόνων θα απασχολήσει και τους ίδιους καθώς κι εκεί υπάρχουν ζητήματα καθυστερήσεων και θα χρειαστούν κι αυτοί τη βοήθεια της ΠΕΔ για να προωθηθούν αυτά στην Κυβέρνηση. Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, θα έπρεπε να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση για τον επιπλέον λόγο επειδή διετέλεσε Πρόεδρος του Οργάνου. Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, τον  οποίο οι συνάδελφοί του από όλη την Ήπειρο τον στήριξαν για να εκλεγεί στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αυτός χθες τους… γύρισε την πλάτη. Από τη συνεδρίαση έλειψαν επίσης οι Δήμαρχοι Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Νάστος, Φίλιππος Ευαγγέλου, Γιάννης Γόγολος και Τζένη Ταπαντζή.

Το «μέτωπο» πίεσης
Υπάρχει -μπορεί να ειπωθεί- από τους «απόντες» η πρωτοβουλία της Περιφέρειας και των τεσσάρων δημάρχων, οι οποίοι  αναμένεται να κληθούν εντός των ημερών στο Υπουργείο Υποδομών για συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη θεσμική υποχρέωση των Δημάρχων να συγκροτήσουν κι αυτοί ένα «μέτωπο» πίεσης, ώστε να προχωρήσει το έργο σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό. Κι αυτό που δεν κάνουν ή αποφεύγουν οι ίδιοι, το κάνουν άλλοι φορείς, όπως εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ξενοδόχων και μόλις χθες η Ένωση Επιχειρήσεων Ζαγορίου «ΕΤΕΖ», η οποία με ανοικτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό ζητά την παρέμβασή του, ώστε να αναδειχθεί η σπουδαιότητα και η κρισιμότητα του οδικού άξονα και να ολοκληρωθεί το έργο όπως αυτό είχε προετοιμαστεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια. «Μας προκαλεί θλίψη -σημειώνει σε άλλο σημείο της επιστολής- η πολιτική επιλογή της τωρινής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου (Σ.Σ. «Πρωινού Λόγου»: Μένει να αποδειχθεί πότε ακριβώς τέθηκε το ζήτημα  αλλαγής της χάραξης από τετράιχνη σε δίιχνη) για μείωση του κόστους του έργου, αντί της σθεναρής διεκδίκησής του μέσα στα πλαίσια του σε εξέλιξη ευρωπαϊκού προγράμματος “Συνδέοντας την Ευρώπη”».  Ας το έχουν αυτό υπόψη και οι απόντες δημοτικοί «άρχοντες» από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ.

Θέατρο του παραλόγου 
Αν στο θέμα του οδικού άξονα  η αφωνία και η αδιαφορία είναι εκείνα που προκαλούν, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παίζεται ένα θέατρο του παραλόγου. Οι Δήμοι αφού γλίτωσαν τα πρόστιμα με την έγκαιρη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και ενόσω υπήρχε άμεση απειλή για πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη μη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της κατασκευής και λειτουργίας του Εργοστασίου, είχαν υπογράψει συμβάσεις κλπ., με Φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια και με την έγκριση και καθοδήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Με τη… μετάθεση της ημερομηνίας επιβολής προστίμων, εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται σε άλλες περιφέρειες, άρχισαν και στην Ήπειρο τα «όργανα»!
Αν και οι «υπογραφές» του είναι ακόμη νωπές, υπάρχουν Δήμοι που εξακολουθούν να οφείλουν χρήματα για τη λειτουργία του Εργοστασίου, ενώ εμφανίζεται και το φαινόμενο εκείνοι που δεν ήθελαν ούτε να ακούν για ενδεχόμενο κατασκευής του στα όρια των δήμων τους, σήμερα να διαμαρτύρονται γιατί είναι… μακριά από την έδρα τους. 

Υπερχρεωμένοι δήμοι
Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται μάλιστα και… αντάρτικο κατά της είσπραξης των οφειλών για το εργοστάσιο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που και πάλι δεν λύνει το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν Δήμοι που είναι υπερχρεωμένοι για καταναλώσεις ρεύματος και δεν περισσεύουν χρήματα για να μεταφερθούν από τα ανταποδοτικά τέλη στην εξόφληση λογαριασμών για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο. 
Το… αντάρτικο μάλιστα ξεκίνησε από το Δήμο Νικ. Σκουφά ο πρώην Δήμαρχος, του οποίου ήταν και Πρόεδρος του ενός εκ των τριών ΦΟΔΣΑ που είχαν υπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια, η οποία ορίζει σαφώς τους κανόνες, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του καθενός ως προς τη λειτουργία του εργοστασίου. Μάλιστα ήταν κι εκείνος που την περασμένη Παρασκευή σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νικ. Σκουφά -σύμφωνα με πληροφορίες- πρωτοστατούσε κατά όρων της σύμβασης που φέρει και την υπογραφή του! 

«Παίζουν» και με τους πρόσφυγες!
Τα ίδια πάνω - κάτω συμβαίνουν και με τη φιλοξενία προσφύγων. Υπάρχουν Δήμοι και τοπικές κοινωνίες, που -παρά τα προβλήματα που φοβούνταν και φοβούνται πως θα υπάρξουν- συνέδραμαν πρόθυμα στη δημιουργία Κέντρων. Οι Δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Πωγωνίου και Ζηρού έστειλαν το μήνυμα προς την Ελληνική κοινωνία της Ηπειρωτικής φιλοξενίας. Το αντίθετο δυστυχώς συμβαίνει με Δήμους της Άρτας, οι οποίοι έχουν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες για να μη δεχθούν κέντρα στα όριά τους και απειλούν μάλιστα με αποκλεισμούς δρόμων κλπ. Είναι προφανές πως οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι θεωρούν πως εκπληρώνουν το καθήκον τους, εκφράζοντας τη λεκτική τους συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες, ζητώντας όμως από τους  άλλους Δήμους να τους φιλοξενήσουν. 
Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα απευθύνονται στην Κυβέρνηση για χρηματοδοτήσεις, προγράμματα κλπ και θα διαμαρτύρονται μάλιστα γιατί θα ενισχύονται Δήμοι που έχουν κέντρα στα όριά τους.  Μικροί στα μεγάλα, Μεγάλοι στα μικρά. Δυστυχώς αυτοί είναι ορισμένοι από τους σημερινούς «άρχοντες»!