«Γόνιμη» τριήμερη περιοδεία της Υπουργού Πολιτισμού στην Ήπειρο

ΚΑΙΡΟΣ Ν’ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ!

- Συναντήσεις και συσκέψεις της Λίνας Μενδώνη σε Περιφέρεια και Δήμους

- Τι ανέφερε για Ζαγόρι, Σούλι, Αρχαία Θέατρα, Οθωμανικά μνημεία κ.α.

MENDONH KAXRIMANHS SOYKOYBELOS 13 1 20

• Η τριήμερη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Ήπειρο, έφερε στο προσκήνιο τις νέες προκλήσεις στον τομέα πολιτισμού, ανέδειξε καθυστερήσεις, αλλά και έθεσε τις βάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο. 
Είναι η πρώτη φορά -τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια- που Υπουργός Πολιτισμού, εξετάζει εξονυχιστικά ένα προς ένα όλα τα έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου του μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό υπογράμμισε και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναγνώρισε δημόσια πως για πρώτη φορά στην μακρά αυτοδιοικητική του πορεία γίνεται τέτοια σοβαρή συζήτηση για κάθε έργο ξεχωριστά. 
Οι συζητήσεις που είχε με δημάρχους, οι διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου ήταν κατά γενική ομολογία «γόνιμες» και εκείνο που τώρα μένει είναι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να αποδειχθούν και αποτελεσματικές ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, να αναδειχθούν τα μνημεία και φυσικά να επιτευχθεί στο απόλυτο ο στόχος της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. 
Οι συσκέψεις της κ. Μενδώνη, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου, αφορούσε όλα τα έργα που εκτελούνται στην Ήπειρο και η πρόοδός τους εξετάστηκε κατά περίπτωση με τους υπαλλήλους των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών ανά Περιφερειακή Ενότητα. Επίσης ξεχωριστή συνάντηση έγινε και με  την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ. 
Η Υπουργός τόνισε πως υπάρχει καθυστέρηση στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στο σύνολο των έργων Πολιτισμού, αποδίδοντας το πρόβλημα και στην έλλειψη συντονισμού.  «Σκοπός μας, εξήγησε, είναι να επισκεφθούμε όλες τις Περιφέρειες και να συντονίσουμε όλα τα έργα που υλοποιούνται την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και να δούμε τις δυνατότητες ωρίμανσης νέων έργων, ώστε να έχουμε μια δεξαμενή μελετών για τη νέα προγραμματική περίοδο, πράγμα το οποίο θεωρούμε καθοριστικό».

Ζαγόρι για Unesco
Από τις δηλώσεις Περιφερειάρχη και Υπουργού «βγήκαν» ειδήσεις για αρκετά θέματα:
Ειδικότερα για την προώθηση του φακέλου ένταξης του Ζαγορίου στα μνημεία πολιτιστικού τοπίου της Unesco -θέμα για το οποίο προηγήθηκε συνάντηση και με το Δήμαρχο Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλου- η Υπουργός ανάφερε πως το Υπουργείο ξεκίνησε τη σύνθετη διαδικασία, υπενθυμίζοντας πως τη σχετική εξαγγελία είχε κάνει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. «Σήμερα είχαμε μια συντονιστική σύσκεψη και έχουμε υπολογίσει ότι μέσα στην άνοιξη θα γίνει στα Γιάννενα ένα είδος εργαστηρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να συντονίσουμε καλύτερα τα πράγματα, ώστε αρχή καλοκαιριού, μέσα στον Ιούνιο, να έχουμε μια πρώτη εκδοχή του διαχειριστικού σχεδίου και στη συνέχεια – μέχρι το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – να έχουμε την πρώτη μορφή συγκρότησης του φακέλου, που μας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με την UNESCO». 

Ανάδειξη του Ιστορικού Σουλίου
Το δεύτερο ζήτημα που φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, είναι η ανάδειξη του οικιστικού συνόλου του Σουλίου. Όπως ανέφερε τις επόμενες ημέρες θα γίνει στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, μια μεγάλη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και ενδεχομένως εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Είναι η στιγμή και ενόψει του 2021, που θα πρέπει η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση να παρέμβει, ώστε αυτό το μοναδικό οικιστικό σύνολο του Σουλίου να αρχίσει όχι απλώς να συντηρείται, αλλά να αναδεικνύεται και να αναβιώνει». 

Τα οθωμανικά μνημεία 
Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και σε δύο εμβληματικά οθωμανικά μνημεία των Ιωαννίνων, τα οποία όπως είπε συζήτησε με τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή και με τον Περιφερειάρχη χθες. Ειδικότερα για το Τζαμί Καλούτσιανης, είπε πως η μελέτη βρίσκεται στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. «Θα την εξετάσουμε, θα δούμε τι χρειάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμη να γίνει, ώστε με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη να δούμε πως θα προχωρήσουμε το έργο».
Για τα οθωμανικά λουτρά, η Υπουργός ανάφερε πως το έργο είναι μέσα στην ευρύτερη ανάπλαση που θέλει να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών. Πρόσθεσε πως στο τέλος αυτού του μήνα το πολύ - πολύ αρχές του επόμενου να κατατεθεί το τεχνικό δελτίο για ένταξη και επομένως να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υλοποίηση του έργου. 

Με το Δήμαρχο Ιωαννίνων
Η συνάντηση της Υπουργού με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Αντιδημάρχους κ.α. έγινε την Κυριακή. 
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, το σημαντικότερο που προέκυψε από αυτή, είναι το «πράσινο φως» που έδωσε για την προγραμματική σύμβαση που αφορά στις παρεμβάσεις στο Κάστρο, ώστε να δημιουργηθεί το Πάρκο Πολιτισμού. 
Με τη σύμφωνη γνώμη, ο Δήμος μπορεί πλέον να προχωρήσει στην ωρίμανση των μελετών για τα έργα που περιλαμβάνονται στη «Βιώσιμη Ανάπτυξη» και αφορούν την περιοχή Κάστρου. 
Επίσης έγινε ενημέρωση της Υπουργού για διάφορα άλλα ζητήματα που απαιτούν παρεμβάσεις, όπως για την αξιοποίηση της μοναστικής πολιτείας στο Νησί, την αναβάθμιση του Πάρκου στα Λιθαρίτσια, την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Καστρίτσας. «Σημαντική και ουσιαστική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο οποίος πρόσθεσε πως η κ. Μενδώνη ήταν πλήρως ενημερωμένη για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της. 

Η Πολιτιστική Διαδρομή 
Η Υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στην Περιφέρεια, αναφέρθηκε και στην Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, για την οποία η συζήτηση είχε ξεκινήσει το 2013, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού. «Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας και εγώ διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα προχωρεί πολύ καλά και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες{…}. Μπορεί το μοντέλο της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου να αποτελέσει ένα πρότυπο και για τις άλλες Περιφέρειες».

Ο Στ. Καλογιάννης
Με την κ. Μενδώνη είχε συνάντηση και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης. Μεταξύ άλλων ζήτησε την επίσπευση των προγραμματικών συμβάσεων για τις Ι.Μ. Βροσύνας και Ρωμανού και για την αποκατάσταση του κτηρίου του Μέκκειου.