Παρέμβαση της ΕΣΕΕ (κορυφαίου φορέα Εμπορίου) προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΝΑ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ «ΔΙΨΑ» Η ΑΓΟΡΑ!

- Ζητείται η κατάργηση αναχρονιστικών φορολογικών διατάξεων και σύγχρονα εργαλεία ελέγχου των εισοδημάτων

- Το «φιλί της ζωής» περιμένουν και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Ηπείρου…

AGORA LORDOU BYRONOS 2

• Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020, δημιουργεί κατά γενική εκτίμηση θετικό κλίμα στην οικονομία, το οποίο ενισχύεται και από τη χθεσινή κατακόρυφη πτώση του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου στο 1,5% από 3.9% που ήταν το περασμένο Μάρτιο.
Οι δύο σημαντικές εξελίξεις «χαιρετίζονται» με ικανοποίηση από την αγορά, που εξακολουθεί όμως να ζητά και να προτείνει μια σειρά πρόσθετων μέτρων, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία και η επιχειρηματικότητα.
Τη λίστα με τα μέτρα, τα περιλαμβάνει ο κορυφαίος συνδικαλιστικός φορέας του Εμπορίου, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «φορο-λογική μεταρρύθμιση». Οι προτάσεις της, όπως επισημαίνει, είναι εφαρμόσιμες που δεν θα κοστίσουν δημοσιονομικά, αλλά αντίθετα θα ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία.
Η συγκεκριμένη επισήμανση έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία και αναδεικνύει και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχε μια «απέχθεια» προς τις επιχειρήσεις και γενικά για την αγορά, αποφεύγοντας συστηματικά να λάβει μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας, ακόμη και για άμβλυνση των δυσλειτουργιών που αποδεδειγμένα υπήρχαν και εξακολουθούν βεβαίως να υπάρχουν. Αποτέλεσμα τα μεγάλα «θύματα» να είναι κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 99,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, συμμετέχουν κατά 19,3% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και απασχολούν το 87% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Βαρύ τίμημα για την Ήπειρο
Η ευθύνη αυτή «πολλαπλασιάζεται» στην Ήπειρο, στην οποία κατά την πενταετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιταχύνθηκε η κρίση στην αγορά, εκατοντάδες επιχειρήσεις -στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρομεσαίες- έβαλαν λουκέτο, αν και πολλές από αυτές θα διασώζονταν αν οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν το σθένος και την αποφασιστικότητα να λάβουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Το τίμημα ήταν τελικά πολύ βαρύ για την ακριτική μας περιοχή, που αν δεν είχαν ολοκληρωθεί και οι μεγάλοι οδικοί άξονες θα μιλούσαμε σήμερα για πλήρη κατάρρευση της επιχειρηματικότητας.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ
- Επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επανεπενδυόμενα κεφάλαια.
- Να μην υπάρχει φορολογική επιβάρυνση στη μεταβίβαση οικογενειακής επιχείρησης για λόγους υγείας ή συνταξιοδότησης σε συγγενή Α΄ βαθμού.
- Εφαρμογή του ήδη προβλεπόμενου «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» με προστασία και έναντι των κατασχέσεων.
- Αναθεώρηση του καθολικού χαρακτήρα στην εφαρμογή της αναστολής του ΑΦΜ.
- Πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και αντικατάστασή τους από σύγχρονες μεθόδους ηλεκτρονικής διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.
- Άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και μεταξύ επιχειρήσεων – Δημοσίου.
- Επαναφορά της ισχύος του διοικητικού συμβιβασμού και της διοικητικής επίλυσης των διαφορών.

Δεν κοστίζουν, συμφέρουν…
Την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών εξηγεί ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος τονίζει πως για τις βελτιωτικές ρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος «διψά» η αγορά και η υγιής επιχειρηματικότητα. «Πρόκειται -συμπλήρωσε- για τα μέτρα με άμεσο και μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα που όχι μόνο δεν θα κοστίσουν δημοσιονομικά, αλλά θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στις σχέσεις κράτους- επιχειρήσεων. Είναι προτάσεις που στόχο έχουν να απαλλάξουν την επιχειρηματικότητα από αναχρονιστικά φορολογικά δεσμά, να ενισχύσουν την ρευστότητα και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να οπλίσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τα πιο σύγχρονα εργαλεία ελέγχου των εισοδημάτων. Με την κατάλληλη προετοιμασία και συνεργασία του οικονομικού επιτελείου με τους φορείς της αγοράς και του εμπορίου, κυβέρνηση και επιχειρήσεις μόνο κέρδη μπορούν να περιμένουν από ένα σύγχρονο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Ο λόγος στην Κυβέρνηση
Είναι προφανές πως τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει τώρα η Κυβέρνηση, που πρέπει να αξιολογήσει τις προτάσεις και αναλόγως να προχωρήσει στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναμονή, καθώς ναι μεν οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες για ανάκαμψη της κατανάλωσης, αλλά χρειάζονται και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Εμπόδιο η υπερφορολόγηση
Αν δεν προχωρήσουν αυτές, τότε θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην αύξηση των επενδύσεων που είναι το ζητούμενο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ την τελευταία τριετία 6 στις 10 ΜμΕ δεν πραγματοποίησε καμίας μορφής επένδυση, τότε αντιλαμβάνεται κανείς και το μέγεθος του προβλήματος, που δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και την αγορά εργασίας. Οι αιτίες της στάσης αναμονής των ΜμΕ είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η υπερφορολόγηση και η απουσία κινήτρων. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι 9 στις 10 επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια, ενώ μόλις το 4,1% τις χρηματοδοτεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Αναγκαιότητα οι επενδύσεις
Ο κλάδος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι ίσως εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη άμεσων επενδύσεων και φυσικά την θεσμοθέτηση υποστηρικτικών μέτρων. Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, οι επενδύσεις περιορισμένης κλίμακας ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας και της ψηφιακής ωρίμανσης σε ο,τι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων αναδεικνύουν μεσοπρόθεσμα τον κίνδυνο τεχνολογικής υστέρησης και την αδυναμία μετάβασης σε αναβαθμισμένα και εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι απόψεις για τον προϋπολογισμό
Ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζεται με θετικό τρόπο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς διαπιστώνει ότι αποτυπώνει την αναπτυξιακή πολιτική που προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε πως «οι προβλέψεις και τα μέτρα που ενσωματώνονται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020, μεταφέρουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, αφού περιλαμβάνουν την υλοποίηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, με παράλληλες προβλέψεις για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας». Ο κ. Μίχαλος, προσθέτει ακόμη, πως «κλειδί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης, δήλωσε πως «η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης να ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική και συνακόλουθα στήριξης των επιχειρήσεων. Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει δοκιμαστεί σκληρά την τελευταία δεκαετία στηρίζοντας, σε αντίξοο περιβάλλον, την ελληνική οικονομία και συμβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση».