Όσο περνάει ο καιρός… ωριμάζουν οι σκέψεις για τη μεταφορά τους

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Ανοιχτό άφησε ο Υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το ενδεχόμενο τα απορρίμματα του νησιού να οδηγούνται για ένα διάστημα στη Μονάδα του Ελευθεροχωρίου

• Πού «σκάλωσε» η κατασκευή εργοστασίου ΑΣΑ στα Ιόνια Νησιά

APORRIMMATA MONADA ASA HPEIROY

• Απέραντο… σκουπιδότοπο θυμίζει για τρίτο καλοκαίρι η γειτονική Κέρκυρα, νησί το οποίο παραδοσιακά επιλέγουν για τις διακοπές τους και πολλοί Ηπειρώτες.
Οι εικόνες που αναμεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι φωτογραφίες στα ΜΜΕ είναι απογοητευτικές και, δυστυχώς για τον τοπικό τουρισμό, βγαίνουν και εκτός ελληνικών συνόρων!
Προσωρινή λύση για την αποκομιδή των απορριμμάτων βρέθηκε, με την κατ’ εξαίρεση ανάθεση του έργου σε ιδιώτη. Ωστόσο, λύση εσωτερική στο νησί για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί σύντομα, έτσι που χειρίστηκε το θέμα η Τοπική του Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια.
Γι’ αυτό και οι φορείς της Κέρκυρας επιμένουν να κοιτάζουν προς Ήπειρο μεριά, καθώς η περιφέρειά μας είναι η πιο κοντινή απ’ όσες διαθέτουν εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων με δεύτερη τη Δυτική Μακεδονία. Η απόφαση για τη μεταφορά τους θεωρείται πλέον ειλημμένη, αν λάβει κανείς υπόψη και πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Νησί… χωματερή!
Από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, η Κέρκυρα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων της, το οποίο κορυφώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι όταν το νησί είχε κατακλυστεί κυριολεκτικά από σκουπίδια.
Οι ανεξέλεγκτες χωματερές σε πολλά σημεία της Κέρκυρας είχαν προκαλέσει ακόμα και διαδηλώσεις πέρυσι στις οποίες έπαιρναν μάλιστα μέρος τόσο κάτοικοι του νησιού με ξένη υπηκοότητα αλλά και επισκέπτες. Την ίδια στιγμή, ο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει και γύρω του έχουν στηθεί κατά καιρούς πολλές «μάχες» με τα ΜΑΤ καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην προοπτική λειτουργίας του. Όσο για τον δεύτερο ΧΥΤΑ της Κέρκυρας στο Τεμπλόνι, αυτός έχει κορεστεί και με δυσκολία γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων.
Κοιτούν προς Ήπειρο
Καθώς οι τοπικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, στράφηκαν τα τελευταία χρόνια προς την Ήπειρο ζητώντας να μεταφέρουν εδώ τα απορρίμματά τους. Αίτημα που συνάντησε την αρνητική αντίδραση των αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής μας, επανήλθε όμως πιο δυναμικά τους τελευταίους μήνες, μετά τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης που είναι η πιο κοντινή στην Κέρκυρα.
Στο μεταξύ, έχει αλλάξει η στάση και αρκετών Ηπειρωτών Δημάρχων όπως είχε διαφανεί τον περασμένο μήνα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου. Όπως είχε γράψει ο «Π.Λ.», οι αιρετοί άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουν ναι στα αιτήματα Κέρκυρας και Λευκάδας για μεταφορά απορριμμάτων υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, ειδικά όσον αφορά στην εξάντληση της δυνατότητας του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι να διαχειρίζεται απορρίμματα.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης
Η υλοποίηση αυτού του αιτήματος της Κέρκυρας μοιάζει πιο κοντινή από ποτέ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας και συγκεκριμένα στην Ήπειρο ή την Κοζάνη, ως παρενθετική λύση, όπως τη χαρακτήρισε.
Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Όσες Περιφέρειες στη χώρα ακύρωσαν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που είχε φτιάξει η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι το 2014, σήμερα έχουν πρόβλημα με τα σκουπίδια. Από το Αίγιο, πάμε τα σκουπίδια στην Κοζάνη. Δύο περιφέρειες, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, είναι οι μόνες δύο περιφέρειες στην Ελλάδα, που αποφάσισαν, παρά την εντολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να μην πειθαρχήσουν. Αυτές οι δύο Περιφέρειες είναι οι μόνες οι οποίες σήμερα έχουν σύγχρονους σταθμούς επεξεργασίας απορριμμάτων και θα χρησιμοποιηθούν έστω και παρενθετικώς για ένα χρονικό διάστημα για να ανακουφίσουν περιοχές όπως τα Ιόνια Νησιά». Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε κατά του εκλεγμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αποφάσισε να μην κάνει απολύτως τίποτα και έχει αφήσει την Κέρκυρα μέσα στα σκουπίδια από την ανικανότητά του».
Υπάρχουν ευθύνες…
Οι ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα, η οποία έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία, στην οικολογική επιβάρυνση και στην καθημερινότητα των πολιτών και στη δυσφήμιση του τουριστικού προορισμού είναι γεγονός ότι βαραίνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, ιδιαίτερα δε τον απερχόμενο Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, οι οποίοι δεν κατάφεραν ακόμα να εξασφαλίσουν καν χρηματοδότηση για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα δώσει την οριστική λύση.
Το εργοστάσιο είχε δρομολογηθεί από το 2014 με τον σχεδιασμό να προβλέπει την κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, το έργο είχε ενταχθεί στη Γ.Γ. ΣΔΙΤ την ίδια ημέρα με το εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Η διαδικασία είχε φθάσει στο επίπεδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές και ο νέος Δήμαρχος Κ. Νικολούζος σταμάτησε τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, επειδή ήταν αντίθετος με αυτήν. Έτσι, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων Κέρκυρας έμεινε στα χαρτιά!..