S.O.S. από 212 κατοίκους της Παλαιάς Ζωσιμαίας …

Αφού η Δημοτική Αρχή είναι ανίκανη για μεγάλα έργα, ας κοιτάξει τα μικρά!

Φταίει ο κακός μας ο καιρός για το κλείσιμο των λακκουβών, λέει ο δήμαρχος Ιωαννίνων κι αρνείται να σπαταλήσει χρήματα…

DROMOS LAKOYBES

• Αντιμέτωπη με τα προβλήματα της καθημερινότητας βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και μάλιστα μια σειρά από τέτοια ζητήματα αναδεικνύουν με επιστολή τους προς τους υποψήφιους δημάρχους 242 κάτοικοι, επαγγελματίες και εργαζόμενοι στις οδούς Ζωσιμαίας, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Δαγκλή, Κοραή, Ασωπίου, Τσιριγώτη, Σίνα και Ρήγα Φεραίου.
Οι εν λόγω κάτοικοι στην επιστολή τους, (που δημοσιεύεται στη συνέχεια ολόκληρη), ουσιαστικά κάνουν λόγο για εγκατάλειψη της περιοχής τους από τη Δημοτική Αρχή, που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την ερήμωσή της. Καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για φωτισμό, καλλωπισμό, πεζοδρόμια κλπ.
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής των κατοίκων, στα ΜΜΕ έφτασε γραπτή δήλωση- μήνυμα του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, που έφερε τον τίτλο «Αρνούμαι να σπαταλήσω τα χρήματα του Δήμου σε προεκλογικό κλείσιμο λακκουβών»!
Είναι προφανές πως ο Δήμαρχος βρίσκεται υπό πίεση λόγω εκλογών, ωστόσο το κλείσιμο λακκουβών είναι άμεση υποχρέωση του Δήμου, για να μη προκαλούνται κίνδυνοι για πεζούς και ζημιές σε οχήματα. Και σε τέτοια ζητήματα, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «σπατάλη».
Βρήκε δικαιολογίες
Τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν τα αποδίδει στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, τα μικρά στον κακό καιρό: «Είναι γεγονός ότι, όλοι ταλαιπωρούμαστε στην καθημερινότητά μας, από λακκούβες, οφειλόμενες, τόσο στην πολυετή εγκατάλειψη των δρόμων, όσο και σε έργα που έγιναν και γίνονται σε υπόγεια δίκτυα, Επιπλέον η φετινή πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια χιονόπτωση επιδείνωσε δραματικά το πρόβλημα», υποστηρίζει ο Δήμαρχος. Δεν παραλείπει να αναφερθεί σε έργα εκατομμυρίων που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στο Δήμο, που ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν τα άμεσα καθημερινά προβλήματα, όπως αυτά που θέτουν στην επιστολή τους οι 242 κάτοικοι.
Εκτός αυτού ακόμη και στα μεγάλα έργα, η Δημοτική Αρχή κινείται με αργούς ρυθμούς. Για το πολυδιαφημισμένο έργο «κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου- Κόμβος Βογιάννου» το Δημοτικό Συμβούλιο χθες αποφάσισε την επανακατάθεση του αιτήματος για χρηματοδότησή του. Και μπορεί το πρώτο αίτημα να είχε «μπλοκαριστεί» από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος είχε ακυρώσει την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, δεν παύει όμως το αποτέλεσμα να είναι ίδιο.
Ανάληψη πολιτικής ευθύνης
Ο Δήμαρχος επιτέθηκε κατά των συνυποψήφιων του που αναδεικνύουν το θέμα «λακκούβες», ενώ αν και επικαλείται τον κακό καιρό, σε άλλο σημείο υποστηρίζει πως «η πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου μόνιμης επούλωσης σε τμήματα δρόμων πέτυχε απόλυτα»! Τέλος δηλώνει πως αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη για την ολιγοήμερη συνέχιση της ταλαιπωρίας», ενώ παραμένει αναπάντητο, το ποιος τελικά θα αναλάβει την οικονομική ευθύνη σε περίπτωση ζημιών και τραυματισμών.
Η επιστολή των «242»
Η επιστολή της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Περιοχής Παλαιάς Ζωσιμαίας» αναφέρει τα εξής:
«Η περιοχή στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε έχει υποστεί βαριές τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαετία αλλά και τις παρενέργειες της απομάκρυνσης του ΚΤΕΛ καθώς η αγορά της περιοχής λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό λόγω της ύπαρξης του, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί ή υποκατασταθεί με κανένα απολύτως τρόπο. Σήμερα, 10 χρόνια μετά διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι στην περιοχή δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την στήριξη των τοπικών καταστημάτων. Συγκεκριμένα:
Το πεζοδρόμιο της οδού Ζωσιμάδων στην οποία λειτουργεί το Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής μετά βίας χωράει ενάμιση άτομο!
Σε κανένα σημείο της περιοχής μας δεν έχει γίνει υπογειοποίηση κάδων!
Ο φωτισμός των οδών Σίνα, Ασωπίου και Ρήγα Φεραίου είναι κάκιστος και στην οδό Κοραή ελλιπής!
Ενώ μέρος της περιοχής βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και σε κάθε περίπτωση γειτνιάζει με αυτό, ωστόσο δεν έχει γίνει καμιά ουσιώδης παρέμβαση, τόσο από το Δήμο, όσο και από την Πολιτεία, που ν'αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της.
Λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, έχουν αυξηθεί σε αυτή τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά εγκληματικών πράξεων,(π.χ. κλοπές, διαρρήξεις, σπάσιμο κενών καταστημάτων, κ.λ.π.).
Αυτά και πολλά άλλα μικρά καθημερινά ζητήματα οδηγούν τα καταστήματα σε μαρασμό και κλείσιμο και την περιοχή σε υποβάθμιση. Το αποτέλεσμα είναι μαγαζιά και παλιά ακίνητα τα οποία έχουν σημαντική ιστορία αλλά και αρχιτεκτονική αξία να ερημώνουν και να γίνονται εστίες μόλυνσης και κινδύνου για τους διαμένοντες και τους όλο και λιγότερους διερχόμενους…
Ζητούμε από όλους τους υποψηφίους Δημάρχους την ανάληψη δράσεων και τη λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες και θα ενισχύσουν την λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής.
Συγκεκριμένα, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1. Δημιουργία οργάνου με ελεγκτικό χαρακτήρα και δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης σε περιπτώσεις ακινήτων τα οποία παραμένουν κλειστά ή παρατημένα επί μακρόν και χωρίς να διατίθενται για ενοικίαση, με συνέπεια να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
2. Αξιοποίηση του ακινήτου του παλιού ΚΤΕΛ, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες του, ώστε να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή και θα τονώσει την κινητικότητα σε αυτή. Η αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση που θα επιτευχθεί από την αξιοποίηση ενός τόσο μεγάλου σε έκταση ακινήτου το οποίο σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με σκουπίδια, δέντρα να ξεφυτρώνουν στην άσφαλτο είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για όλο το ιστορικό κέντρο αφού έτσι θα ενισχυθεί και η ροή πεζών στις οδούς Κοραή, Ανεξαρτησίας και Τσιριγώτη οι οποίες «ενώνουν» το παλιό ΚΤΕΛ με το Ιστορικό Κέντρο, την Λίμνη και το Κάστρο.
3. Βελτίωση του φωτισμού της περιοχής στις οδούς Σίνα, Ασωπίου, Ρήγα Φεραίου, Δαγκλή και Κοραή οι οποίες και αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
4. Διαπλάτυνση πεζοδρομίων στις οδούς Ασωπίου, Ζωσιμάδων, Ρήγα Φεραίου και Σίνα (στις οποίες υπάρχουν δυστυχώς σημεία στα οποία δεν υπάρχουν πεζοδρόμια)!!!
5. Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων όπου αυτό είναι δυνατό.
6. Στοχευμένες πεζοδρομήσεις με καλαίσθητη πλακόστρωση, κατόπιν μελέτης και προς το σκοπό τόνωσης της εμπορικής κίνησης της περιοχής.
7. Αξιοποίηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών στοών σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους.
8. Πρόσκληση σε ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού να διακοσμήσουν με την άδεια και δαπάνες του Δήμου κοινόχρηστους χώρους της ως άνω περιοχής. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να γίνουν : καλλιτεχνικά "γκράφιτι" και ζωγραφικά μοτίβα επί τοίχων ή δαπέδων, τοποθέτηση γλυπτών, γωνιές με πράσινο και άνθη, κ.λ.π.»