Το Εφετείο Ιωαννίνων δικαίωσε το Δήμο Ζαγορίου για τα «Πάρκα Χωρίς Σύνορα»

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ…ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ!

Είπε «ΟΧΙ» σε… σύμπραξη Εργολάβων - Δημ. Υπηρεσιών, ακυρώνοντας -μετά από 4 χρόνια δικαστικού αγώνα- απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Ηπείρου, που ήταν υπέρ Κοινοπραξίας

DIKAIOSYNH ZYGARIA

• Απροστάτευτοι από το ίδιο το Κράτος νιώθουν πολύ συχνά οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, δέχονται απανωτά χτυπήματα, αφού οι πόροι μειώνονται, ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις απέναντι στις τοπικές κοινωνίες αυξάνονται!
Η Πολιτεία λοιπόν σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο όχι μόνο δεν στάθηκε όσο θα έπρεπε δίπλα στους ΟΤΑ -οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έβαλαν «πλάτη», προφταίνοντας σοβαρές παραλείψεις της κεντρικής εξουσίας- αλλά έφτασε στο σημείο ακόμη και να τους… κυνηγήσει!
Μια τέτοια περίπτωση καταγράφηκε στο Ζαγόρι και αφορούσε το έργο «Πάρκα Χωρίς Σύνορα», (στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007 - 2013»), για το οποίο ελληνικό Δημόσιο και Δήμος Ζαγορίου βρέθηκαν στα Δικαστήρια, με τον δεύτερο τελικά να δικαιώνεται!
Την πολύ καλή δουλειά που έκαναν και την στάση που τήρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στην υπόθεση αυτή, εξήραν τόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για την επιτυχή έκβαση, όσο και ο πρ. Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου.

Η υπόθεση…
Σύμφωνα λοιπόν με το ιστορικό, το έργο ανατέθηκε στις 13-3-2013 στην «Κοινοπραξία Πάρκα Χωρίς Σύνορα», μετά από διεθνή διαγωνισμό και με συνολικό προϋπολογισμό 421.910 ευρώ (με ΦΠΑ). Στην πορεία, όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 257/3-11-2014 παρέλαβε μέρος των παραδοτέων δεδομένου ότι «η υλοποίηση των δράσεων του έργου δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των προδιαγραφών που είχαν ορισθεί», όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. Ουσιαστικά ο Δήμος αρνήθηκε να πληρώσει τον ανάδοχο για παραδοτέα, που κρίθηκε ότι δεν υλοποιήθηκαν και αναγνώρισε ποσό προς πληρωμή περίπου 70.000 ευρώ (έχει καταβληθεί μέρος αυτών), ενώ η απαίτηση του αναδόχου ήταν για περίπου 390.000 ευρώ.
Η Κοινοπραξία προσέφυγε κατά των αποφάσεων του Δήμου στην τότε Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας, η οποία και την δικαίωσε, ακυρώνοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ξεκίνησε έτσι η δικαστική διαμάχη του Δήμου κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης, με την Κοινοπραξία πάντα παρεμβαίνουσα υπέρ των αποφάσεων της δεύτερης.
Η διαδικασία διήρκεσε περί τα τέσσερα χρόνια πέρασε από διάφορα, διοικητικά και δικαστικά στάδια δεδομένου ότι μεσολάβησαν αποφάσεις του σημερινού Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, με τις οποίες δικαιώνονταν η Κοινοπραξία στη διαμάχη με το Δήμο, για να καταλήξει στην 29/2019 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων και στην δικαίωση του Δήμου Ζαγορίου.

«Αποκούμπι» η Δικαιοσύνη!
Τελικά το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με την 29/2019 απόφασή του δικαίωσε το Δήμο Ζαγορίου στην διαμάχη του με το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα για την ακύρωση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας.
Με την παραπάνω απόφαση το Εφετείο Ιωαννίνων δέχτηκε την προσφυγή του Δήμου και ακύρωσε την αριθ. 37355/37203/17-3-2016 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης που δικαίωνε την ανάδοχο Κοινοπραξία του έργου «Πάρκα Χωρίς Σύνορα».
Έτσι λοιπόν το δικαστήριο δικαίωσε τον Δήμο Ζαγορίου, καθιστώντας, πλέον, ισχυρή την αριθ. 257/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ο Δήμος δεν δέχτηκε να παραλάβει όλα τα παραδοτέα του έργου.
«Το όφελος για το Δήμο και συνολικά για το δημόσιο χρήμα, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε Κοινοτικά κονδύλια, είναι σημαντικό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου.