Είναι…μακρύς ο δρόμος ακόμα για ισότιμη αντιμετώπισή τους από το Κράτος

ΚΟΒΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΑμεΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ!

- Το Υπ. Εσωτερικών με πολυνομοσχέδιο ψαλιδίζει τις προσλήψεις τους

- ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία εγκαινιάζει σήμερα (12 μ.) ο ΟΚΠΑΠΑ στα Καρδαμίτσια - Δηλώσεις Φιλ. Τσουμάνη

AMEA ANAPHROS KAROTSI

• Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προκειμένου οι πολίτες με αναπηρία να αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, όμως ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε ως χώρα για να επιτευχθεί αυτό στην πράξη είναι μακρύς ακόμα.
Τα ΑμεΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως είναι οι μειωμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης, ο αποκλεισμός από την εργασία, αλλά και η προσβασιμότητα, η οποία ειδικά σε πόλεις όπως τα Γιάννενα είναι πολύ σοβαρό θέμα.
Ένα θετικό βήμα στο κομμάτι της εκπαίδευσης, απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης αποτελεί το πρώτο ΚΔΑΠ μεΑ που εγκαινιάζεται σήμερα στα Καρδαμίτσια, δηλώσεις για το οποίο έκανε χθες ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης. Από την άλλη, ωστόσο, προβληματίζει η είδηση ότι στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών υπάρχει ρύθμιση που μειώνει τις προσλήψεις ΑμεΑ στους ΟΤΑ.

«Ψαλίδι» στους ΟΤΑ!
Αρχίζοντας από τα αρνητικά νέα, προβληματισμό προκαλεί άρθρο στο νέο νομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο θεσπίζονται εξαιρέσεις από τον κανόνα που ψηφίστηκε το 2016 και προβλέπει ότι ποσοστό 10% των προκηρυσσόμενων θέσεων στους ΟΤΑ καλύπτεται από άτομα με τουλάχιστον 50% αναπηρία.
Πιο συγκεκριμένα, με το νέο άρθρο δεν ισχύει η πρόσληψη ΑμεΑ για τις θέσεις των κάθε είδους ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου, καθώς και των υπηρεσιών κοιμητηρίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού και των Νομικών τους Προσώπων, σε εΙδικότητες όπως οι οδηγοί, οι χειριστές μηχανημάτων έργων, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, το προσωπικό καθαριότητας εξωτερικών χώρων, οι εργάτες νεκροταφείων κ.α..

Τους αφοπλίζουν…
Με άλλα λόγια, το υπουργείο «αφοπλίζει» τα άτομα με αναπηρίες κρίνοντάς τους ως ακατάλληλους για ένα μεγάλο πεδίο εργασιών, κάποιες εκ των οποίων δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ως αιτιολογία για την απόφαση αυτή αναφέρεται ότι «αφενός το προσωπικό που προσλαμβάνεται στις θέσεις αυτές πρέπει να είναι σε θέση, από άποψη φυσικής καταλληλόλητας, να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα και αφετέρου για την προστασία της υγείας των ατόμων της εν λόγω κατηγορίας».
Οι ειδικότητες αυτές ωστόσο είναι οι πιο συχνές τις οποίες ζητούν οι Δήμοι και ο αποκλεισμός των ΑμεΑ συνεπάγεται σοβαρή περικοπή στον αριθμό των θέσεων που τους αναλογούν.

Πρώτο ΚΔΑΠ μεΑ
Στα Γιάννενα υπάρχουν εκπαιδευτικές δομές για ΑμεΑ που είναι γεγονός ότι κάνουν μεγάλη προσπάθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν υπηρεσίες στα άτομα με δυσκολίες και τις οικογένειές τους. Σ’ αυτές προστίθεται ένα ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρίες από τον ΟΚΠΑΠΑ, ο οποίος το εγκαινιάζει σήμερα, ώρα 12 το μεσημέρι, στα Καρδαμίτσια.
Πρόκειται για μία δομή δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητική ή και πολλαπλή αναπηρία. Θα φιλοξενήσει συνολικά 25 παιδιά και εφήβους. Μάλιστα, ο ΟΚΠΑΠΑ σχεδιάζει να ιδρύσει και δεύτερο ΚΔΑΠ μεΑ και ένα Κέντρο για παιδιά με αυτισμό το οποίο έχει ενταχθεί στην πρόταση του Δήμου για το νέο ΕΣΠΑ (2021 – 2027).

Σκοποί - υπηρεσίες
Οι κύριοι σκοποί του ΚΔΑΠ μεΑ είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, η δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών, η κοινωνική ένταξή τους, η στήριξη της οικογένειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει η συγκεκριμένη δομή έχουν να κάνουν με την ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και εφήβων με την ανάπτυξη προσωπικής ή ομαδικής δραστηριότητας. Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες είναι η εκπαίδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, τα προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας, οι ασκήσεις λόγου και άθλησης και η εκπαίδευση των μελών της οικογένειας για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων αναγκών και φροντίδας.

Ο Πρόεδρος ΟΚΠΑΠΑ
Δηλώσει με αφορμή τα εγκαίνια του ΚΔΑΠ μεΑ έκανε χθες ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την καινούργια αυτή δομή. Όπως ανέφερε, «πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ σημαντική δομή αφού πρόκειται για το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ –είναι πρώτο γιατί σχεδιάζουμε και δεύτερο– που είναι ένα ακόμη δίχτυ προστασίας του ΟΚΠΑΠΑ σε ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών που το χρειάζονται. Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Καρδαμίτσια και πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος».
Για την λειτουργία του ΚΔΑΠ μεΑ ο ΟΚΠΑΠΑ έχει προσλάβει επτά υπαλλήλους και πιο συγκεκριμένα, Ειδική παιδαγωγό, Λογοθεραπεύτρια, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνική Φροντίστρια – Επιμελήτρια πρόνοιας, Τεχνίτρια Χειροτεχνίας, Φυσικοθεραπεύτρια και υπάλληλο ως βοηθητικό προσωπικό, ενώ αναμένει έναν οδηγό και έναν Εργοθεραπευτή.

Κάλεσμα σε οικογένειες
Το νέο ΚΔΑΠ μεΑ λειτουργεί σε ετήσια βάση. Κατά την διάρκεια λειτουργίας των σχολείων θα λειτουργεί από 13.30 έως 21.30 και κατά τα διαστήματα που τα σχολεία είναι κλειστά θα λειτουργεί από 08.00 έως 16.00.
Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας απευθύνει δημόσιο κάλεσμα προς όλες τις οικογένειες της πόλης μας με παιδιά με αναπηρία να επισκεφθούν το ΚΔΑΠ μεΑ, να δουν τις εγκαταστάσεις του, να συζητήσουν με το προσωπικό, να το αγκαλιάσουν και να εμπιστευθούν τα παιδιά τους στη νέα δομή.