Δεν πτοήθηκαν από τα καπνογόνα και τα επεισόδια

Δυναμική η παρουσία εκατοντάδων Ηπειρωτών στο συλλαλητήριο της Αθήνας!

Πολλά λεωφορεία και Ι.Χ. από όλη την Ήπειρο και Β. Ήπειρο στη διαδήλωση

Ι. ΝΤΑΣΤΑΜΑΝΗΣ: Είμαστε πανέτοιμοι για συνέχιση του αγώνα

SYLLALHTHRIO MAKEDONIA 20 1 19

 

• Η επόμενη ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα της Αθήνας, έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό»: Από τη μία είναι το μήνυμα που στάλθηκε προς την Κυβέρνηση και τους 6-7 πρόθυμους βουλευτές που έχουν αποχωρήσει ή και έχουν διαγραφεί από τα κόμματά τους να ψηφίσουν την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια συμφωνία. Και από την άλλη, οι ισχυροί «μετασεισμοί» που καταγράφονται στο πολιτικό σκηνικό, με το μεν «Ποτάμι» να διαλύεται ουσιαστικά ως κοινοβουλευτικό κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής να διαγράφει τον Θεοχαρόπουλο (της ΔΗΜΑΡ) και τον μέχρι πρότινος «συνεταίρο» του κ. Τσίπρα Πάνο Καμμένο να τον απειλεί με «πόλεμο» αν δεν διώξει από την Κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Ο όγκος του συλλαλητηρίου, «φόβισε» την Κυβέρνηση, η οποία από τις αρχές της εβδομάδας, εξέφραζε δήθεν «ανησυχία» για επεισόδια: Και αντί να λάβει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, άφησε ανενόχλητη μια ομάδα 150 -200 ατόμων ακραίων χουλιγκάνων να προκαλέσουν αναταραχή και έτσι να δοθεί το έναυσμα στους αστυνομικούς να «βομβαρδίσουν» του Σύνταγμα με χημικά αδιαφορώντας αν στη συγκέντρωση βρίσκονταν ηλικιωμένοι, παιδιά ή άτομα με αναπνευστικά προβλήματα που διαδήλωναν ειρηνικά.
Οι εικόνες και τα όσα έζησαν θα μας μείνουν αξέχαστα έλεγαν χθες στον «Πρωινό Λόγο» άτομα από τα Γιάννενα που αψήφησαν τις κυβερνητικές… προειδοποιήσεις και πήγαν στο Σύνταγμα. Και ήταν πολλοί αυτοί που από τα Γιάννενα, την Κόνιτσα και τις άλλες ηπειρωτικές πόλεις, ως επίσης και από τη Βόρειο Ήπειρο, που μετέβησαν στην Αθήνα με λεωφορεία και ΙΧ και έδωσαν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, έχοντας έναν επιπλέον λόγο διαμαρτυρίας: Τον κίνδυνο μετά τα Σκόπια, οι κυβερνητικές υπαναχωρήσεις και επιζήμιες εθνικές παραχωρήσεις να αφορούν τη Βόρειο Ήπειρο.
Τα όσα έζησαν όλοι αυτοί δεν τους πτόησαν όμως. Και όπως δήλωσε στον «Π.Λ.» ο νυν Δημοτικός Σύμβουλος Κόνιτσας και πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιάννης Ντασταμάνης, τόσο αυτοί που μετέβησαν στην Αθήνα, όσο και πολλοί άλλοι -και είναι οι περισσότεροι- που δεν μπόρεσαν να βρίσκονται εκεί για διάφορους λόγους είναι πανέτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα.
«Δεν πρόκειται -τόνισε επιγραμματικά- να δεχθούμε τετελεσμένα στα εθνικά μας θέματα. Θα παλέψουμε για τα δίκαιά μας κάθε φορά που νιώθουμε ότι μας αγνοούν και μας εμπαίζουν. Και κυρίως όταν οι κυβερνώντες μας προκαλούν, όπως την Κυριακή. Είμαστε πανέτοιμοι για συνέχιση του αγώνα για την Μακεδονία μας και βεβαίως για την Βόρειο Ήπειρό μας».
Ο κ. Ντασταμάνης, μιλώντας για τα επεισόδια, ανέφερε πώς «την ώρα που ο εθνικός παλμός και τα πατριωτικά συνθήματα βρίσκονταν στην κορύφωσή τους, ξαφνικά χωρίς σοβαρό λόγο, εντελώς αναίτια, δυνάμεις των ΜΑΤ εκτόξευαν προς τον κόσμο καπνογόνα προκαλώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα. Πολλοί Ηπειρώτες -εξήγησε- που είχαμε φθάσει από τη Συγγρού και βρισκόμασταν κοντά στον Άγνωστο Στρατιώτη, δυστυχώς υπήρξαμε από τα πρώτα θύματα των δακρυγόνων. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό».

Με παλμό!
Παρόλα αυτά, ο παλμός και η δυναμική παρουσία πολιτών όλων των ηλικιών, πέρα από κόμματα και ιδεοληψίες, ξεχώρισαν και στο προχθεσινό συλλαλητήριο, ενώ πατριωτικές ήταν οι τοποθετήσεις όσων ανέβαιναν στην εξέδρα που είχε στηθεί στο Σύνταγμα.
«Εγκληματική» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών η γνωστή ερμηνεύτρια, Αφροδίτη Μάνου, η οποία ζήτησε δημοψήφισμα και κάλεσε τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ. Αλλά και ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρ. πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ Κρις Σπύρου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με ονομασία που περιέχει ελληνική λέξη Μακεδονία. Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι κράτος μαϊμού, με μαϊμού πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και με μαϊμού Σύνταγμα».

Η αδερφή του Κ. Κατσίφα
Στο συλλαλητήριο έδωσε το «παρών» και η αδερφή του αδικοχαμένου Βορειοηπειρώτη Κ. Κατσίφα, τα λόγια της οποίας συγκίνησαν τον κόσμο. Κρατώντας μία σημαία με το πρόσωπο του αδερφού της απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, λέγοντας ότι: «η παρουσία σας εδώ, η παρουσία όλων μας σήμερα είναι η απάντηση στους προδότες. Δεν χρειάζονται λόγια, η παρουσία μας μιλάει σε όλο τον κόσμο. Ο Κωνσταντίνος θυσιάστηκε για τη Μακεδονία, θυσιάστηκε για τη Βόρεια Ήπειρο».

Παρέμβαση Μ. Θεοδωράκη
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε και ο Μίκης Θεοδωράκης ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και του χθεσινού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.
Στην ανοιχτή επιστολή του προς τους Έλληνες βουλευτές, που δημοσίευσαν «Τα Νέα», απευθύνει έκκληση προς όλους τους βουλευτές να «μην προχωρήσουν σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας», τονίζοντας ότι «η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Αλλά και η κρίση της Ιστορίας και του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη».

Οξύτατη αντίδραση της Ν.Δ.
Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. στις αιτιάσεις της Κυβέρνησης πώς δεν καταδίκασε τα επεισόδια:
«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, αντί να εγκαλούν όσους τάχα δεν καταδίκασαν τα (προ) χθεσινή επεισόδια των γνωστών τραμπούκων, οφείλουν άμεσα να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα που έχουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι υπέστησαν την αναιτιολόγητη και απαράδεκτη χημική επίθεση της αστυνομίας:
1. Γιατί επέτρεψε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη συγκεκριμένη ομάδα να φτάσει ως τον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ όλοι έβλεπαν επί ώρα τους κουκουλοφόρους να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στους δρόμους της πρωτεύουσας κουβαλώντας λοστούς και καδρόνια;
2. Γιατί ενώ υπήρχαν 2.000 αστυνομικοί στο συλλαλητήριο, δεν προχώρησαν εγκαίρως σε προσαγωγές και συλλήψεις των συγκεκριμένων ατόμων, όταν μόλις προσφάτως προσήγαγαν ακόμη και ειρηνικούς πολίτες όταν σήκωσαν ένα πανό κατά τη Συμφωνίας των Πρεσπών απέναντι από το Μέγαρο Μουσική στο οποίο θα μιλούσε ο κ. Τσίπρας;
3. Και εν τέλει ποιος έδωσε την εντολή να πνίξουν με ληγμένα δακρυγόνα χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, όταν μια τέτοια ενέργεια θεωρείται αδιανόητη σε διαδηλώσεις με τόσο μεγάλη πυκνότητα και από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα;».
Η Ν.Δ. επαναφέρει επίσης το αίτημα για παραίτηση Γεροβασίλη και Παπακώστα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πανικός Τσίπρα
Η συμφωνία κατατέθηκε στη Βουλή το Σάββατο και χθες άρχισε σε έντονους τόνους η συζήτησή της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, που θα ολοκληρωθεί σήμερα. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συμφωνία να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ κάτω από την πίεση του συλλαλητηρίου και της αποδοκιμασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ο Αλέξης Τσίπρας, ανάρτησε βίντεο στον διαδίκτυο για τη συμφωνία των Πρεσπών, στο οποίο ισχυρίζεται πως η συμφωνία ικανοποιεί τα αιτήματα της Ελλάδας και διασφαλίζει την ελληνική Μακεδονία.