Δώστε πόρους στους Δήμους για ριζική λύση με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση…

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

Υπερσύγχρονη η Μονάδα Επεξεργασίας τους στην Ήπειρο, όμως έως ότου φθάσουν εκεί, αναγκαία είναι η σωστή διαχείρισή τους

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ (Πρόεδρος ΚΕΔΕ): Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο…

KADOI SKOYPIDIA

• Στην επικαιρότητα βρέθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου πριν λίγες μέρες, καθώς η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δήμου Δωδώνης αναδείχθηκε (σε διαγωνισμό της ιστοσελίδας ypodomes.com) ως έργο της χρονιάς 2018! Και πράγματι στην περιοχή μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στην διαχείριση στερεών αποβλήτων, όταν σε άλλες Περιφέρειες τα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τις ανεξέλεγκτες χωματερές πέφτουν βροχή!
Σ’ αυτό όμως που ακόμη υστερούμε σημαντικά είναι η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση, κάτι που θα επέφερε σημαντικά οφέλη, περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά στις τοπικές κοινωνίες.

Τα «πράσινα σημεία»
Προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ σημαντικός θα είναι ο ρόλος των «πράσινων σημείων» που έχουν χωροθετηθεί σε Δήμους της Ηπείρου, με την Ζίτσα μάλιστα να τρέχει την όλη διαδικασία με γοργούς ρυθμούς. Τέλος Δεκεμβρίου, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος το Δημ. Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως», για την υποβολή πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης του «Πράσινου Σημείου» (Green Point) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», καθιστώντας τον Δήμο του πρωτοπόρο στην υλοποίηση όλων των δομών για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Με την ολοκλήρωση και λειτουργία των «πράσινων σημείων» θα μειωθεί το κόστος αποκομιδής και η περιβαλλοντική ρύπανση, ενώ θα εξοικονομούνται φυσικοί πόροι.

Πόρους ζητά η ΚΕΔΕ
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας για τους ΟΤΑ όλης χώρας, γι’ αυτό και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στην προχθεσινή συνεδρίασή της, παρουσία του αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου, ζήτησε να δοθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά «εργαλεία» στην Αυτοδιοίκηση για να σταματήσει να είναι η Ελλάδα ουραγός στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», τόνισε ο Πρόεδρός της Γ. Πατούλης.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης υπογράμμισαν ότι είναι πρωταρχική ανάγκη και μείζον θέμα η έγκαιρη και επαρκής διασφάλιση της χρηματοδότησης των Δήμων για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης. Παράλληλα ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού αλλά και υποδομών υποδοχής των βιοαποβλήτων.
Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στον κ. Φάμελλο σχετικά με τον χρόνο έναρξης ισχύος της νέας τιμολογιακής πολιτικής, τόσο ως προς τα βιοαπόβλητα όσο και ως προς τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Ειδικότερα ζήτησαν να μην εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2019, όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, αλλά όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών και συνεπώς θα έχει διασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Οι ΦΟΔΣΑ
Παράλληλα η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον υπουργό να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ, επικαλούμενο και τις ήδη διατυπωμένες θέσεις της Ένωσης, σύμφωνα με τις οποίες θα προκύψουν δυσλειτουργίες και αδιέξοδα εάν εφαρμοστεί από τις 19 Ιανουαρίου του 2019, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Σ. Χιονίδης, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη να γίνει ουσιαστική διαβούλευση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να δοθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση και ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δ. Πολιτόπουλος.
Ο Σ. Φάμελλος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση λίγους μήνες αργότερα από την ημερομηνία που προβλέπεται. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα απαιτούμενα εργαλεία για την υλοποίηση της διαλογής στην πηγή από τους Δήμους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και για ενίσχυση του προσωπικού στους ΦΟΔΣΑ.

Σύσταση ομάδας
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συμφώνησε με τον αναπλ. Υπουργό να συσταθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μία κοινή ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του υπουργείου και των ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να διαβουλευθούν και να καταλήξουν σε κοινές θέσεις επί των νέων θεσμικών ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο.
Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για τις δύο βασικές ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο και σχετίζονται με την νέα τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση, αλλά για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας μέσω της αποτροπής της ταφής.

***
Ας σημειωθεί ότι σε εξέλιξη είναι στο open.gov η ανοικτή διαβούλευση για τις δύο ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τις οποίες τροποποιούνται η τιμολογιακή πολιτική των Δήμων και τα δημοτικά τέλη και επιδιώκεται ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.
Οι ρυθμίσεις στάλθηκαν σε ενδιαφερόμενους φορείς προς διάλογο και επεξεργασία και θα παραμείνουν σε διαβούλευση έως τις 21 Ιανουαρίου 2019.