Τα βγάζουν όλα στο «σφυρί» για να κερδίσουν την εύνοια των Ισχυρών

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ!

Αλβανικό, Μακεδονικό και Τουρκικές διεκδικήσεις, προκαλούν αναταράξεις στην Ελληνική πολιτική σκηνή και κλονίζουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Ακόμη πιο ορατό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

TSIPRAS POYTIN

• Τις «αυταπάτες» - κατά δήλωσή του- που είχε ο Αλέξης Τσίπρας για την Ελληνική οικονομία θα τις πληρώνουν οι Έλληνες για αρκετές δεκαετίες.
Τις αυταπάτες και την αυταρέσκεια που έχει, πως αυτός- ερήμην των άλλων κομμάτων και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας- μπορεί να λύσει με συνοπτικές διαδικασίες όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους γείτονες μας, η Ελλάδα μπορεί να «πληρώνει» για εκατονταετίες πολύ ακριβά.
Μάλλον αντιμετωπίζεται ως… λεπτομέρεια για τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που «πανηγυρίζουν» ότι επιτέλους επί των ημερών της διακυβέρνησής τους, θα λυθούν το Σκοπιανό, το Αλβανικό, οι διαφορές με την Τουρκία κλπ.
Η βιασύνη και η διάθεσή τους για παραχωρήσεις ήταν τόσο μεγάλη, που προκάλεσε την απορία και τον προβληματισμό έμπειρων διπλωματών και αναλυτών. Στο «γιατί» η απάντηση που δίνεται, είναι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την εύνοια των μεγάλων δυνάμεων και κυρίως αυτών που καθορίζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ήτοι Αμερική, Γερμανία και ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν συμφέροντα σε συγκεκριμένες χώρες, όπως π.χ. στα Σκόπια και στην Αλβανία.
Εύνοια που προς το παρόν κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι ακριβώς συνίσταται.
Η μόνη εκδοχή που επισημάνθηκε- χωρίς να αποκρουστεί με σαφήνεια- είναι οι οικονομικές διευκολύνσεις προς την Κυβέρνηση Τσίπρα, είτε μέσω της… ακύρωσης των πρόσθετων μειώσεων στις συντάξεις, είτε στη χαλάρωση ορισμένων ελέγχων, ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί υπό καλύτερες συνθήκες στις εκλογές.
Παντού υποχωρήσεις!
Είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, γεγονός είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ένα χρόνο πριν τις προγραμματισμένες εκλογές έχει «βγάλει στο σφυρί» όλα τα εθνικά μας θέματα, χωρίς δυστυχώς σε κανένα από αυτά η Ελλάδα να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, καίτοι οι γειτονικές χώρες είναι εκείνες που επείγονται να κλείσουν τις εκκρεμότητες. Είναι τόσο ευδιάκριτη μάλιστα η παθητικότητα και η υποχωρητικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, που τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αλβανία, έχουν αποθρασυνθεί και θέτουν ακόμη στο «τραπέζι» και ανιστόρητες διεκδικήσεις, εξάγοντας εθνικισμό και αλυτρωτισμό.
Προμήνυμα εξελίξεων
Τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα είναι άκρως αποκαλυπτικά των προθέσεων των γειτόνων μας και των αδυναμιών της Ελληνικής Κυβέρνησης να τα χειριστεί με επάρκεια, ταυτόχρονα όμως είναι και προμήνυμα πολιτικών εξελίξεων. Ήδη από χθες πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν πως τα εθνικά θέματα ίσως τελικά αποτελέσουν την αιτία να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές πολύ γρηγορότερα από ότι προγραμματίζει η Κυβέρνηση. Τούτο συμβαίνει επειδή ναι μεν η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας, είχαν επενδύσει τις προσπάθειές τους για βελτίωση του πολιτικού κλίματος, στις προεκλογικές παροχές, επιδόματα, μέρισμα, διορισμούς κλπ., όμως οι πιέσεις που δέχονται τα τελευταία 24ωρα για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις Αλβανικές αιτιάσεις, προκαλούν ρήγματα στον κυβερνητικό σχηματισμό.
Οι προκλήσεις των Σκοπιανών
Η αποστροφή του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ «είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονικά, κανείς δεν θα το αμφισβητήσει ξανά» και η απαίτησή του (με τη μορφή παρότρυνσης σε αρχικό στάδιο) να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδος προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Αθήνα.
Ο Π. Καμμένος, δήλωσε πώς πλέον «έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της συμφωνίας των Πρεσπών», βάζοντας νέα «φωτιά» στην κυβέρνηση, δεχόμενος ταυτόχρονα και ό ίδιος τα συντονισμένα «πυρά» της αντιπολίτευσης. Μετά και τη διαφοροποίηση του «Ποταμιού» από την Κυβερνητική «γραμμή» είναι πλέον αμφίβολη η υπερψήφιση της συμφωνίας από την τρέχουσα Βουλή και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Αλ. Τσίπρας ενδεχομένως να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, μη μπορώντας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στις Μεγάλες Δυνάμεις.
Το Αλβανικό
Ταυτόχρονα με τις προκλήσεις Ζάεφ, προέκυψαν και νέα ζητήματα με την Αλβανία, με την οποία η συμφωνία έχει «παγώσει», προφανώς κάτω από την έντονη πίεση που δέχεται η Ελληνική Κυβέρνηση για υποχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Το ζήτημα της δολοφονίας Κ. Κατσίφα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο «τριβής» μεταξύ των δύο χωρών, ο Έντι Ράμα επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς την Ελλάδα, αλλά η τελευταία ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΕΞ για τα εγκλήματα με θύματα Αλβανούς στην Ελλάδα, ήρθε να προκαλέσει νέα αναταραχή.
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με έντονο τρόπο, όμως, φαίνεται ότι το γυαλί έχει ραγίσει και το αλβανικό μέτωπο αναμένεται να είναι ανοικτό για πολύ καιρό ακόμη. «Βαρόμετρο» στις εξελίξεις, σε επίπεδο επικοινωνίας τουλάχιστον, θα αποτελέσει το σημερινό μνημόσυνο για τον Κ. Κατσίφα και κατά πόσο η Αλβανική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενθαρρύνει εθνικιστικές και ανθελληνικές συγκεντρώσεις.
Αποθρασύνθηκαν και οι Τούρκοι
Από πέρυσι τέτοια εποχή που η Ελληνική Κυβέρνηση φιλοξένησε στην Ελλάδα τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν- που επίσης καταγράφεται στις αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής Τσίπρα- οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν, ήρθε και η ρήξη μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για να χαλάσει ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Όπως επεσήμανε το in. gr, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει στενή συνεργασία με τη Ρωσία και η Μόσχα έστειλε απειλητικά μηνύματα στη Λευκωσία να μην «σφιχταγκαλιάζεται» με τους Αμερικανούς, είναι σημάδι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να προσεχθεί. Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας μοιάζει με την σύγκρουση των βουβαλιών που τελικά την πληρώνουν τα βατράχια. Και σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε η Ελλάδα να ανοίξει ένα πολύ σκληρό μέτωπο στην περιοχή της Κύπρου, με την Τουρκία να παίζει ενεργό ρόλο και η Ρωσία να την στηρίζει.
Οι σχέσεις με Ρωσία
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας, αν και δεν ήταν ποτέ στο επίπεδο που είχε επιχειρήσει να τις παρουσιάσει άμα τη αναλήψει της εξουσίας ο Αλέξης Τσίπρας, που υπόσχονταν ότι θα εξασφάλιζε γενναία χρηματοδότηση για να …ξεφύγει από τους ευρωπαίους εταίρους, επιδεινώθηκε πριν λίγους μήνες με τις ανταλλαγές κατηγοριών και τις απελάσεις για κατασκοπεία.
Στις συζητήσεις όπως αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, εξετάστηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή. «Εξέφρασα τις δικές μας ανησυχίες με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. Παράλληλα συζητήσαμε τον νέο ενεργειακό χάρτη με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream και την προώθηση του αγωγού Turkish Stream», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια γενικόλογη διατύπωση με επίσης έντονα προεκλογικά στοχεία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος από την πλευρά του, χωρίς να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ανοικτά ζητήματα, αναφέρθηκε στην εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος – Ρωσίας με τις επενδύσεις να ανέρχονται σε 700 εκ. ευρώ, για να προσθέσει πως συζητήθηκαν τα ενεργειακά θέματα, οι σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε., το κυπριακό, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
«Πυρά» κατά Καμμένου
Για το θέμα των Σκοπίων, Τσίπρας και Πούτιν δεν αναφέρθηκαν σε περισσότερες λεπτομέρειες με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπερασπίζεται στις δηλώσεις του τη «συμφωνία των Πρεσπών».
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τη Βουλή για τη συμφωνία, προκαλούσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της, τόνισε πώς: «Όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν πια ότι είχε δίκιο η Νέα Δημοκρατία, όταν από την αρχή κατήγγειλε την κυβέρνηση πως παραχωρώντας τη δήθεν “μακεδονική εθνότητα” και γλώσσα θα αποθρασύνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων. Ο τελευταίος που δικαιούται να καμώνεται τώρα ότι το κατάλαβε, είναι εκείνος που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή του για την βρει ο Πάνος Καμμένος».
«Μετά και τις δηλώσεις Καμμένου, το κρίσιμο ερώτημα είναι: «Υπάρχει Κυβέρνηση στον τόπο, και μάλιστα αξιόπιστη για να χειρισθεί τα Εθνικά Θέματα;» αναρωτήθηκε ο Σταμάτης Μαλέλης.
Και έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Άφωνος πάλι ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών; Η απάντηση αυτονόητη» προσέθεσε ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής.
Αποστάσεις ξεκινά να παίρνει και το Ποτάμι, το οποίο με ανακοίνωσή του καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα ενώ τονίζει ότι «ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες πρέπει να εκριζωθούν και να μην επιστρέφουν από το παράθυρο».