Αφού τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου πάνε κυρίως για μισθούς και συντάξεις…

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΣΠΑ!

- Αφορούν δημόσιες υποδομές, κοινωνικές δράσεις, έρευνα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής μας

- ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Είμαστε προχωρημένοι, στο τέλος του 2019 θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των δράσεων του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»…

ESPA PANEL

• Η χθεσινή (4η) συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», ανέδειξε για μια ακόμη φορά την πραγματικότητα που βιώνει η σύγχρονη Ελλάδα: Αν σήμερα είναι όρθια ως χώρα, αν η Ήπειρος βελτιώνει τις υποδομές της, το όφειλαν σχεδόν αποκλειστικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα και ειδικότερα στο ΕΣΠΑ.
Αρχαία Θέατρα, αποχετεύσεις, βιολογικοί καθαρισμοί, οδικοί άξονες, κοινωνικές δράσεις (βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικά παντοπωλεία- φαρμακεία, επισιτιστικά προγράμματα κ.λπ.), επεκτάσεις νοσοκομείων, προμήθεια ασθενοφόρων και εξοπλισμού της Αστυνομίας, περιβαλλοντικές δράσεις, ενισχύσεις επιχειρηματικότητας για καινοτομία και εξωστρεφή κατεύθυνση, ερευνητικά προγράμματα κ.α. χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το οποίο για την Ήπειρο ανέρχεται σε 337 εκ. ευρώ, στα οποία βέβαια πρέπει να προστεθούν και χρήματα που εισρέουν από προγράμματα ΕΣΠΑ άλλων υπουργείων όπως του Περιβάλλοντος, του Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ο.κ..
Ανεπαρκείς οι δημόσιες επενδύσεις
Οι ανάγκες βέβαια μπορεί να είναι μεγαλύτερες για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ωστόσο τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου κατευθύνονται κυρίως σε μισθούς και συντάξεις, οπότε ελάχιστα μένουν για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο κάθε χρόνο περικόπτεται και γίνεται «θυσία» στη δημιουργία πλεονάσματος.
Το θετικό για την Ήπειρο, είναι ότι όπως το προηγούμενο ΕΣΠΑ, έτσι και το τρέχον, αξιοποιείται στο έπακρο και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς καθώς οι στόχοι των απορροφήσεων επιτυγχάνονται σε απόλυτο βαθμό. Αυτό αναδείχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, κατά την οποία ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εισήγησή του, τόνισε ότι στο τέλος του 2019 θα έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος με το ποσοστό των συμβάσεων να ανέλθει στο 75% και των δαπανών στο 36%. Την πολύ καλή πορεία του προγράμματος της Ηπείρου, επεσήμαναν και τα στελέχη Υπουργείων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Συνεργασία και αποτελεσματικότητα
Το «μυστικό» της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος κατά τον Περιφερειάρχη είναι η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας, δήμων και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων. «Χρειάζεται παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και προπάντων δουλειά πάνω στα πλεονεκτήματα του τόπου μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.
Κατά κατηγορία η πορεία υλοποίησης του προγράμματος, όπως την παρουσίασε ο Περιφερειάρχης είναι η εξής:
- Υλοποιείται η αναστήλωση και αποκατάσταση των πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής. «Πρόκειται- είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλ. Καχριμάνης - για πρόταση που έχει ξεκινήσει από το 2012. Ο τότε Επίτροπος Γιοχάνες Χαν την προενέκρινε μαζί με το Υπουργείο Εθν. Οικονομίας, επειδή αυτή δεν αφορούμε μόνο την αναστήλωση των θεάτρων, αλλά έδινε και την κατεύθυνση προώθησης της τοπικής παραγωγής και της ποιότητας, ώστε αύριο να έχουμε ένα δίκτυο τέτοιο που να προωθούμε τα προϊόντά μας. Το πρόγραμμα προχωρά, μας περιμένει πολύ δουλειά και αφορά και τον τουρισμό. Περιλαμβάνονται επίσης και στοχευμένα έργα υποδομών. Η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και η αναγκαιότητα να ενταχθεί στα μνημεία της UNESCO, οδήγησε στην κατασκευή ενός νέου σύγχρονου δρόμου που θα τον παρακάμπτει και παράλληλα θα είναι η νέα είσοδος της πόλης της Πρέβεζας».
Ο Περιφερειάρχης έθεσε επίσης και το ζήτημα της πώλησης αντιγράφων από μουσεία της Αθήνας είτε στα Γιάννενα, είτε στη Νικόπολη: «Αυτό μπορεί να γίνει σε τοπική κλίμακα και ειδικά στην πρωτεύουσα της αργυροχοϊας στα Γιάννενα. Μπορεί σε κάθε περιοχή να γίνονται αντικείμενα που έχουν σχέση με τον τόπο τους», υπογράμμισε, ζητώντας την εξέτασή του από το Υπουργείο Πολιτισμού.
- Χρηματοδοτείται η κατασκευή έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, κυρίως σε 28 οικισμούς στον Αμβρακικό κόλπο και στα παράλια του Ιονίου, εξυπηρετώντας 48.000 πολίτες και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. «Είμαστε ίσως η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που σε όλους τους οικισμούς μέχρι 2000 κατοίκους κατασκευάζονται έργα βιολογικών καθαρισμών που θα συμβάλλουν στην πλήρη προστασία του Αμβρακικού κόλπου και όλων των παραλίων της Ηπείρου, που δίνει άλλο πλεονέκτημα στον τουρισμό μας».
- Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει ενεργοποιήσει δυναμικά την επιχειρηματικότητα με 23,5 εκ. ευρώ, με την έκδοση πέντε προσκλήσεων και τη συνεισφορά της στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και εντός του 2019 θα ενεργοποιηθούν άλλες δύο προσκλήσεις με 8 εκ. ευρώ. Ενδιάμεσο φορέα έχουμε τη Διεύθυνση Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, που κάνει και την αξιολόγηση. «Υπάρχει μια δυσλειτουργία στις προσκλήσεις και στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Είναι θέμα της ΜΟΔ. Το πληροφοριακό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στο ρυθμό που θέλουμε εμείς και στις προσκλήσεις και στα αποτελέσματα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.
- Χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται δράσεις στον τομέα της πρόνοιας σε όλη την Περιφέρεια, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και δήμους όπως: Κοινωνικές δομές/κέντρα κοινότητας, παντοπωλεία, φαρμακεία, ΚΗΦΗ.ΚΔΗΦ ΑμεΑ δράσεις εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, παράλληλη στήριξης. Τις δράσεις απασχόλησης διερευνάται να τις αναλάβει ως Ενδιάμεσος Φορέας ο ΕΦΕΠΑΕ.
Μετά την εισήγηση του Περιφερειάρχη ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση της πορείας του Προγράμματος από την Προϊσταμένη κ. Εύη Παπανικολάου, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020» και τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης.