Τα προβλήματα την έχουν μετατρέψει σε «καζάνι που βράζει»

ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΧΩΡΙΣ…ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

- Κινητοποιήσεις χθες της ΠΟΕΔΗΝ και άκαρπη συνάντηση με τον Π. Πολάκη

- Γ. ΦΛΟΥΔΑΣ (Πρόεδρος Εργαζομένων Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων): Αγωνιούμε για τους 281 συμβασιούχους μας…

- Πολίτες και γιατροί δηλώνουν απογοητευμένοι από το ΕΣΥ

POEDHN YPOYRGEIO YGEIAS

• «Καζάνι που βράζει» θυμίζει όλο και πιο έντονα ο πολύπαθος χώρος της Υγείας, καθώς όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα που την ταλανίζουν αυξάνουν αντί να μετριαστούν. Όσο για το αρμόδιο υπουργείο, οι όποιες προσπάθειες γίνονται είναι αποσπασματικές και θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με… ασπιρίνη που τη δίνει ο γιατρός σε ετοιμοθάνατο ασθενή για να τον σώσει!
Η χθεσινή ημέρα λοιπόν σημαδεύτηκε από δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, όπως στάσεις εργασίας, απεργία και συγκεντρώσεις, με αιτήματα που αφορούσαν κατά βάση την κάλυψη των κενών που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε προσωπικό, την τύχη των συμβασιούχων και φυσικά θέματα μισθολογικά όσων υπηρετούν σήμερα σ’ αυτά.
Εξαίρεση από τον κανόνα δεν αποτελούν ούτε τα Νοσοκομεία της Ηπείρου, εργασιακοί εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα, στην άκαρπη όπως αποδείχθηκε τελικά συνάντηση που είχε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας με τον αναπλ. Υπουργό Παύλο Πολάκη έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γιώργος Φλούδας, ο οποίος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο στον «Π.Λ.» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το μεγαλύτερο νοσηλευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου.

Μεγάλος «ασθενής»
Μεγάλος «ασθενής» στην Υγεία παραμένουν τα Νοσοκομεία όλης της χώρας, τα οποία στέκουν ακόμα όρθια κυρίως χάρη στην ευσυνειδησία του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού τους προσωπικού που κάνει ό,τι μπορεί, υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, για να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες που τις έχουν ανάγκη. Αιτία των προβλημάτων η υποχρηματοδότηση του βασικού αυτού πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους, η οποία έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό απολύτως αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία τους.
Πάντως, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στο γραφείο του με στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ο Παύλος Πολάκης υποσχέθηκε ότι όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα (!), θα διατίθεται ως χρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα Υγείας κατά μέσο όρο το 6 – 6,5% του ΑΕΠ από το 5% που είναι σήμερα.

Το Πανεπ/κό Νοσοκομείο
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι «καθρέφτης» της γενικότερης κατάστασης σ’ όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι εργάζονται σήμερα σ’ αυτό 281 συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων, το μέλλον των οποίων παραμένει… μετέωρο. Δηλαδή, αν αυτοί φύγουν κάποια στιγμή, το Νοσοκομείο θα υπολειτουργήσει! Πρόκειται για 20 επικουρικούς, για 20 συμβασιούχους που εντάσσονται στην κατηγορία άνω των 55 ετών, για συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ και για ΙΔΟΧ, δηλαδή υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας.
Τι είπε ο Π. Πολάκης
Ο αναπλ. Υπουργός έκανε γνωστό ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να ανανεωθούν οι συμβάσεις μέσω νομοθετικής ρύθμισης για επικουρικούς και για όσους έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ, ενώ για τους ΙΔΟΧ προανήγγειλε ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση. «Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Γι’ αυτό και βρεθήκαμε μεγάλη αντιπροσωπεία από το Π.Π.Γ.Ν.Ι. στην Αθήνα και συμμετείχα προσωπικά στη συνάντηση με τον κ. Πολάκη», σημείωσε ο κ. Φλούδας.
Ωστόσο, ο αναπλ. Υπουργός απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για τη χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ούτε είπε κάτι για αιτήματα της Ομοσπονδίας που αφορούν στην επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και την ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός μετά τη συνάντηση με τον κ. Πολάκη προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στις επόμενες μέρες.

Η τέταρτη πτέρυγα
Ειδικότερα πάντως για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η λειτουργία της τέταρτης πτέρυγάς του, ακριβώς επειδή δεν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια και το απαραίτητο προσωπικό για τη στελέχωσή του, όπως σημείωσε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος. «Δεν είναι μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό. Ούτε και στον τομέα της καθαριότητας επαρκούν οι σημερινοί εργαζόμενοι για την καινούρια πτέρυγα. Προσπαθούν να ξεκινήσουν νέες λειτουργίες χωρίς να έχουν υπολογίσει αν αυτές μπορούν να γίνουν με τους υπάρχοντες εργαζομένους. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Χρειάζεται χρηματοδότηση και προσωπικό. Η ισχνή πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου πρέπει επιτέλους να αφουγκραστεί τους εργαζόμενους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το συγκεκριμένο θέμα πήγε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την εσπευσμένη λειτουργία της νέας πτέρυγας του Π.Π.Γ.Ν.Ι..

Περί Υπερταμείου
Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ έθεσε στον κ. Πολάκη και το ζήτημα της περιουσίας του υπουργείου Υγείας που περνάει στο Υπερταμείο, λαμβάνοντας την απάντηση ότι όσο εκείνος είναι υπουργός δεν πρόκειται να παραχωρηθούν εγκαταστάσεις ή εκτάσεις της αρμοδιότητάς του. Σημειώνεται ότι από την Ήπειρο στη λίστα που στάλθηκε στην ΕΤΑΔ Α.Ε. περιλαμβάνεται το Νοσοκομείο της Άρτας!
Τέλος, σε παρέμβασή του ο Γ. Φλούδας έκανε λόγο για άνιση οικονομική αντιμετώπιση των Νοσοκομείων της χώρας, με τον αναπλ. Υπουργό να παραδέχεται ότι αυτό ισχύει, χωρίς όμως να εξηγεί για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η ανισότητα!