Με τελευταίο «χαρτί» κάποιες… άυλες παροχές, αθρόες προσλήψεις, επιδόματα κ.ά.

ΤΑ…ΠΑΙΖΕΙ «ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ» Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ!

- Εξανεμίζει ό,τι με κόπο και θυσίες εξοικονόμησε ο πολύπαθος ελληνικός λαός τα σκληρά χρόνια των μνημονίων…

- Τώρα ικετεύει τους δανειστές να αναβάλουν την περικοπή των συντάξεων!  - Με επιδόματα -αντί επενδύσεων- αντιμετωπίζουν τη φτώχεια!

TSIPRAS TRAPOYLA

• Η κλεψύδρα για την συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου αδειάζει ταχύτατα και ο πολιτικός της χρόνος εξαντλείται. Η πολυδιαφημισμένη έξοδος από το μνημόνιο, αποδεικνύεται κενή περιεχομένου για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που θα υποστούν νέες αφαιμάξεις των ήδη πενιχρών εισοδημάτων τους.
Την ίδια ώρα, οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις για ανάπτυξη που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας, υπονομεύεται από την ίδια την πολιτική του, που όχι μόνο δεν προβλέπει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μέτρα, αλλά αντίθετα, περιλαμβάνει αντίμετρα που οδηγούν την οικονομία σε ύφεση, που με τη σειρά της απειλεί σε εκτροχιασμό τα δημόσια έσοδα, γεγονός που σε βάθος χρόνου είναι πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε νέα και πιο δυσβάσταχτα μνημόνια!
«Το τελευταίο χαρτί»…
Με τη δημοτικότητα της συγκυβέρνησης να βρίσκεται στο ναδίρ και την απογοήτευση των πολιτών στο ζενίθ, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάζεται να παίξει το τελευταίο της χαρτί, μήπως και διασωθεί από την επερχόμενη εκλογική συντριβή, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Ένα χαρτί με το οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός τα παίζει «όλα για όλα», μοιράζοντας άυλες παροχές, επιδόματα, τάζει προσλήψεις, επιχειρεί να παρουσιάσει ως «προσφορά» της Κυβέρνησής του, ακόμη και τα προγράμματα διανομής τροφίμων, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παίζονται οι εκλογές
Η επίσπευση του «πακέτου» παροχών και υποσχέσεων έχει την εξήγησή του: Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, υπάρχουν ζητήματα που «καίνε» την Κυβέρνηση και τα οποία αν δεν μετατοπιστούν σε βάθος χρόνου ή και δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τότε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι μονόδρομος. Το πρώτο από αυτά είναι η περικοπή των συντάξεων, τις οποίες Τσίπρας και Καμμένος νομοθέτησαν πριν λίγους μήνες, αλλά τώρα ερχόμενοι αντιμέτωποι με την οργή των συνταξιούχων ικετεύουν τους δανειστές να δώσουν παράταση στις περικοπές, ώστε να προηγηθούν οι εκλογές και το «μπαλάκι» να πέσει στην επόμενη Κυβέρνηση. Αν δεν πάρουν την παράταση που ζητάνε, τότε το πιο πιθανό σενάριο, όπως χθες έγραψε και το in. gr, είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέχρι τα Χριστούγεννα, με τον Τσίπρα να εμφανίζεται και πάλι… αντιμνημονιακός.
Θα τους… χωρίσει το «Σκοπιανό»;
Το δεύτερο «καυτό» θέμα για την Κυβέρνηση είναι το «Σκοπιανό». Αν η συμφωνία προωθεί για έγκριση στην Ελληνική Βουλή τους επόμενους μήνες, τότε υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, καθώς ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος έχει διατυπώσει την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Ακόμη όμως και αν για μια ακόμη φορά οι «απειλές» Καμμένου αποδειχθούν ότι πρόκειται για τους γνωστούς «λεονταρισμούς» που δεν μετατρέπονται σε πράξη, η πιθανή συζήτηση και έγκριση από τη σημερινή Βουλή της συμφωνίας- για την οποία πιέζουν ασφυκτικά Αμερικανοί και Γερμανοί- εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» και θα οδηγήσει την Κυβέρνηση στις κάλπες.
Εκμαυλίζονται συνειδήσεις
Η Κυβέρνηση λοιπόν έχοντας πάρει τα μηνύματα, προσπαθεί να πάρει και τα μέτρα της και να μοιράσει ελπίδες και προσδοκίες στους πολίτες: Πιστή στην πολιτική του εκμαυλισμού συνειδήσεων, τακτική για την οποία υποτίθεται κατήγγειλε το παλιό πολιτικό σύστημα, ανακοινώνει και εξαγγέλλει σχεδόν σε καθημερινή βάση προσλήψεις.
Μόλις χθες είδαν το «φως» της δημοσιότητας ανακοινώσεις για 1949 προσλήψεις στην Υγεία, για τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορά 27.800 θέσεις εργασίας, στις οποίες πρέπει να προστεθούν και άλλες 30.330 θέσεις απασχόλησης μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Προσλήψεις που οι κυβερνητικοί εταίροι, θεωρούν ότι μπορούν να τις εκμεταλλευτούν προεκλογικά.
Ανεργία: Μαγική εικόνα
Οι προσλήψεις μέσω των προγραμμάτων, προσφέρουν μια οικονομική ανάσα στους ανέργους, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Και μπορεί η Κυβέρνηση να επικαλείται τα στατιστικά στοιχεία και θριαμβολογεί για μείωση της ανεργίας, η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Όπως επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία, η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές εργασίας και με χαμηλούς μισθούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (ΕΡΓΑΝΗ) που επικαλείται ο πρώην Υπουργός Γ. Βρούτσης, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης –στις νέες προσλήψεις- το μήνα Αύγουστο του 2018 εκτοξεύτηκαν στο 55,88%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 44,12%!
Στη μείωση του αριθμού των ανέργων, συμβάλλει και η συνεχιζόμενη φυγή νέων και όχι μόνο προς το εξωτερικό, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις επί ημερών Τσίπρα- Καμμένου. Παρά τα προγράμματα, παρά τις θριαμβολογίες του Πρωθυπουργού και στη Δ.Ε.Θ. τα επίσημα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Αύγουστο δείχνουν ότι χάθηκαν 7.748 θέσεις μισθωτής εργασίας.
Μισθοί πείνας…
Η Κυβέρνηση υπόσχεται τώρα και αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου. Μια ακόμη υπόσχεση, που δεν είναι επεξεργασμένη, για αυτό και δεν αναφέρονται ποσά. Το κυριότερο όμως έχει να κάνει με την παντελή έλλειψη σχεδίου για την αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας που θα μπορούσε να στηρίξει τις επιχειρήσεις σε αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν μέρος των απωλειών των τελευταίων χρόνων.
«Βολεύονται» με συσσίτια!
Ανεργία και χαμηλοί μισθοί, εντείνουν το πρόβλημα της φτώχειας στην οποία «βυθίζονται» όλο και περισσότεροι συμπολίτες. Απτή απόδειξη τα προγράμματα διανομής τροφίμων (μόλις χθες ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα γίνει διανομή σε απόρους ειδών διατροφής, ήτοι αλάτι, αλεύρι, ζάχαρη και ρύζι), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους χιλιάδες συμπολίτες που βρίσκουν «καταφύγιο» στα συσσίτια των Ενοριών της Εκκλησίας. Μια ακόμη ένδειξη της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν πολλοί συμπολίτες, είναι και το γεγονός ότι στην Ήπειρο συνεχίζονται τα κοινωνικά φροντιστήρια για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και χθες μάλιστα εκδόθηκε ανακοίνωση για υποβολή δικαιολογητικών στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
«Ματωμένο» πλεόνασμα
Με τη λογική της Κυβέρνησης το πρόβλημα της «φτώχειας» μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδόματα και όχι με παραγωγικές επενδύσεις. Το πρώτο αποδίδει άμεσα, αλλά με πρόσκαιρα αποτελέσματα. Το δεύτερο θέλει σχέδιο, κόπο, προσπάθεια, πολιτική σταθερότητα. Τσίπρας και Καμμένος, επενδύουν στο πρώτο και εξαγγέλλουν νέο επίδομα για παραμονές Χριστουγέννων, το οποίο υπολογίζουν σε 700- 750 ευρώ, που θα προέλθει όμως από το «ματωμένο» πλεόνασμα που δημιουργείται από την υπερφορολόγηση και τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).
Ένα Π.Δ.Ε. για όλα…
Το Π.Δ.Ε. έχει μετατραπεί σε «κουμπαρά» υποσχέσεων της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών βουλευτών. Υπάρχει το σκέλος των υποχρεωτικών χρηματοδοτήσεων σε Περιφέρειες – Δήμους για ανειλημμένες υποχρεώσεις (π.χ. αποκαταστάσεις ζημιών), τις οποίες και αυτές επιχειρούν να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά οι κυβερνητικοί βουλευτές «βομβαρδίζοντας» ο ένας μετά τον άλλο τα μέσα ενημέρωσης με δελτία Τύπου.
Υπάρχει όμως και το σκέλος ένταξης νέων έργων, στα οποία η Κυβέρνηση είναι «γαλαντόμος» στις εξαγγελίες, αλλά μάλλον δύσκολη στην υλοποίηση των έργων. Μόλις χθες ανακοινώθηκε από τον βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, η ένταξη στο ΠΔΕ έργου επισκευής και συντήρησης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Κολυμβητηρίου του Δήμου Πρέβεζας με το ποσό των 290.000 ευρώ.
Ξαναθυμούνται τα διόδια!
Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα που η κοινωνία τα αντιμετωπίζει ως «προεκλογικά ρουσφέτια» ή εξαγγελίες για άμβλυνση της αντιδημοτικότητας της Κυβέρνησης, όπως π.χ. συμβαίνει με τη νέα υπόσχεση του Υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζη για τα αναλογικά διόδια σε Εγνατία- Ιόνια οδό, που όλο τα ακούν οι Ηπειρώτες, αλλά δεν τα «βλέπουν». Λύση-και αφού πρώτα ξεσηκώθηκαν οι γονείς- βρέθηκε τελικά και για επιπλέον voucher, ώστε να μπορέσουν οι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των Ιωαννίνων και να μη «φτάσουν» στις κάλπες με θυμό και .. τιμωρητικές διαθέσεις.
Δεν σώζονται με τίποτε!
Το ερώτημα που συνήθως μπαίνει, κάθε φορά που μια κυβέρνηση καταφεύγει σε παροχές και υποσχέσεις, είναι το ίδιο: Μπορεί να αντιστραφεί το πολιτικό κλίμα; Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που συνέβη, αλλά τότε οι διαφορές στις δημοσκοπήσεις ήταν του 1, 2 άντε το πολύ 4%. Ποτέ δεν επανεξελέγη Κυβέρνηση που υστερεί των πολιτικών της αντιπάλων πάνω από 10%. Το μόνο που θα πετύχουν Τσίπρας και Καμμένος, είναι να συγκρατήσουν έναν μικρό αριθμό πολιτών, που θα έχει πέσει στην «παγίδα» τους…