Στην χθεσινή συνάντηση ΚΕΔΕ με Υπ. Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση τονίστηκε…

ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ «ΔΙΨΑΝΕ» ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ!

- Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, τονίζουν οι Δήμαρχοι και ζητούν επανεκκίνηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου

- Πάγιο αίτημά τους η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων…

KEDE

• Να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης περιμένει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, η οποία «διψάει» για λύσεις και δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο.
Στην χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί του η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) τέθηκαν επί τάπητος οι τροποποιήσεις και οι αλλαγές που απαιτούνται στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων, καθώς και όλα τα ανοιχτά θέματα θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση.
Επανεκκίνηση διαλόγου
Ως γνωστόν οι σχέσεις της ΚΕΔΕ με τον τ. Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη βρίσκονται στο «κόκκινο», γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γ. Πατούλης στην αρχική του εισήγηση υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το Υπουργείο, προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συγκρότηση κοινής Επιτροπής με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων του υπουργείου, πρόταση που έγινε δεκτή από τον υπουργό.
Τα πάγια αιτήματα
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε το πάγιο αίτημα της Ένωσης για αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού προκειμένου, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικής διακυβέρνησης και να μπουν οι τοπικές κοινωνίες σε τροχιά ανάπτυξης. Έμφαση έδωσε στα ζήτημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης κυρίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι «αφυδατωμένη» από προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία νευραλγικών δομών. Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση τακτοποίησή τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης νέων βρεφονηπιακών σταθμών.
Κατά τη συζήτηση έθεσε και τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει το «πάγωμα» σημαντικών έργων εξαιτίας διατάξεων του ν. 4412/2016 του Υπ. Υποδομών, σημειώνοντας ότι απαιτούνται άμεσα τροποποιήσεις για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι Δήμοι.
«Πονοκέφαλος» η υποχρηματοδότηση
Σε ότι αφορά το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Δήμων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε:
- Στη μη απόδοση των πόρων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους για υποδομές και έργα αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Ο κ. Πατούλης επανέλαβε το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ να αυξηθεί από 2,5 στο 7,5% το ποσοστό των πόρων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων των Δήμων, επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν στους πολίτες και όχι στα ταμεία της κεντρικής κυβέρνησης.
- Στη μη απόδοση στην Αυτοδιοίκηση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων, επισημαίνοντας ότι και το 2018 δεν προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό τα 214 εκ. ευρώ, ως η πρώτη δόση των παρακρατηθέντων.
- Στη μείωση των ΚΑΠ κατά 60% από το 2009 μέχρι το 2018, υπογραμμίζοντας πως βασική διεκδίκηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού είναι σταδιακά να φτάσει το ποσοστό της χρηματοδότησής της στο 8% του ΑΕΠ.
- Στον περιορισμό των πόρων της ΣΑΤΑ από 1.107 εκ. ευρώ το 2009 σε 180 εκ. ευρώ το 2018, γεγονός που, όπως ανέφερε, πάγωσε τις τοπικές επενδύσεις.
Περί κυβερνησιμότητας…
Σε ότι αφορά τις αλλαγές που απαιτούνται στον «Κλεισθένη» ο κ. Πατούλης εστίασε, μεταξύ άλλων, στα εξής ζητήματα:
- Στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο σύστημα εκλογής, επαναδιατυπώνοντας το αίτημα της ΚΕΔΕ καθιέρωσης πλαφόν 3% για την είσοδο κάποιου συνδυασμού σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.
- Στην ανάγκη διατήρησης του προληπτικού ελέγχου στους Δήμους, τονίζοντας πως η κατάργησή του θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα και σημειώνοντας πως απαιτείται η θεσμοθέτηση ενιαίου εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού στους Δήμους που θα διασφαλίσει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των αποφάσεων των οργάνων της Διοίκησης.
Δεσμεύσεις Χαρίτση
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αλ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση νέων δομών βρεφονηπιακών σταθμών μέσω των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος», ενώ προανήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 118 σε αριθμό, σε απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Μάλιστα ζήτησε από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να ενημερώσουν άμεσα το υπουργείο για τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό.
Παράλληλα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων.
«Με αφορμή τη συζήτηση για τη λειτουργία των Δήμων, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να αναφέρουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Δήμοι επιβαρύνθηκαν με επιπλέον αρμοδιότητες, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται πάντα με αντίστοιχες προσλήψεις σε προσωπικό και χρηματοδοτικούς πόρους. Αυτό επίσης είναι κάτι το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσαναλογία μεταξύ αρμοδιοτήτων και διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αλ. Χαρίτσης.