Σφυροκόπημα Ν. Γκόντα για «τις ημέρες και τα έργα» στο Δήμο Ιωαννιτών

«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ» ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ!

- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ:  Φλέγον πρόβλημα για τα Γιάννενα τα αδέσποτα, πρέπει να αλλάξει ο σχετικός νόμος

- Αναφορά και στους απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΥΑΙ

APOLOGISMOS DHMOY GKONTAS

 • Η πενταετής σχεδόν θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων υπήρξε μια «χρυσή» ευκαιρία γι’ αυτήν να πάει τα Γιάννενα ένα βήμα μπροστά προχωρώντας σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που θα βελτίωναν αισθητά την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης.
Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε, γι’ αυτό και ο προχθεσινός «δημόσιος» απολογισμός της έως τώρα θητείας της στο Πέραμα έμοιαζε πολύ φτωχός, με τον Θωμά Μπέγκα να αποδίδει στη… γραφειοκρατία την αδυναμία υλοποίησης μεγάλων παρεμβάσεων και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσες δηλαδή παραβρέθηκαν, ιδίως δε τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκο Γκόντα να «σφυροκοπούν» τη Δημοτική Αρχή, κάνοντας λόγο για απόλυτη απραξία και για μια πόλη που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.
Κατά τα άλλα, ενδιαφέρον είχε ο απολογισμός που έκανε ο Συμπαραστάτης του Δημότη Χρήστος Πάνος, ο οποίος εστίασε στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που αντιμετωπίζουν τα Γιάννενα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της είσπραξης απλήρωτων οφειλών προς τη ΔΕΥΑΙ.
«Φτηνή» αντιπολίτευση…
Για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν σε έργα τα οποία δημοπράτησε η Δημοτική Αρχή, οι οποίες, όπως είπε, οφείλονταν στη γραφειοκρατία και τις συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο δημοπράτησής τους, μίλησε προχθές ο Θωμάς Μπέγκας, ενώ παράλληλα αναφερόμενος στις Φεστιβαλικές διοργανώσεις του Δήμου που φέτος περνούν από… σαράντα κύματα, μίλησε για «φτηνή» αντιπολίτευση και για «επαγγελματίες γκρινιάρηδες» που επιχαίρουν γι’ αυτές τις αναποδιές.
Κατά τα άλλα, έκανε λόγο για έναν Δήμο που «βγήκε μπροστά, διεκδίκησε τη θέση που του αρμόζει, παρακίνησε ακόμα και ετερόκλητες πολιτικά δυνάμεις να συνεργαστούν για το καλό του τόπου» και σημείωσε πως «μέσα σ’ αυτά τα τέσσερα  χρόνια βάλαμε ουσιαστικές βάσεις για τον Δήμο που θέλουμε»!
«Σφυροκόπημα» Γκόντα
Η απάντηση του Νίκου Γκόντα ήταν άμεση και ιδιαίτερα αυστηρή. Κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, σημειώνοντας πως «και αυτός ο απολογισμός, όπως και όλοι οι προηγούμενοι επτά, από τις ίδιες δημοτικές αρχές, είναι εκτός τόπου και χρόνου, με τον δήμαρχο να καταβάλει απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες, ότι παράγει τεράστιο έργο, το οποίο εκείνοι δεν αντιλαμβάνονται»!
Όπως είπε, «ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι έχει ρίξει το βάρος στα μεγάλα έργα, ξεχνώντας ότι η πόλη μας πάσχει στα έργα της καθημερινότητας, με τους πολίτες να απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο. Δυστυχώς γι’ αυτόν αλλά και για όλους μας, αυτή η πόλη δεν είδε ακόμη ούτε ένα μεγάλο έργο, που να σηματοδοτεί το πέρασμά της από αυτή». Πρόσθεσε δε ότι οι δημότες με την απουσία τους από την προχθεσινή εκδήλωση έδειξαν την απογοήτευσή τους για την παντελή απραξία και απουσία αυτής της Δημοτικής Αρχής από την αναμόρφωση της πόλης μας.
«Ήμασταν εποικοδομητικοί…»
Ο κ. Γκόντας σημείωσε επίσης πως η παράταξή του, συναισθανόμενη την ευθύνη, δεν έκανε στείρα αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια αλλά λειτούργησε εποικοδομητικά. Είχε τη διάθεση συνεργασίας για απαραίτητες παρεμβάσεις όπως αυτή της κατασκευής του δακτυλίου Γεννηματά - Πανηπειρωτικού, της οποίας όμως απορρίφθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, στερώντας την πόλη από ένα χρήσιμο έργο. Για το γεγονός αυτό επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή.
Ο πρώην Δήμαρχος χαρακτήρισε επίσης ως μεγάλα θύματα της ανικανότητας και της αδιαφορίας των δημοτικών αρχόντων τους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, τα οποία έχουν εγκαταλειφτεί  πλήρως, ενώ μίλησε για ελλιπή λειτουργία του τομέα της καθαριότητας, ο οποίος βασίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων.
Πρόβλημα τα αδέσποτα
Ενδιαφέρον είχε ο απολογισμός για τα πεπραγμένα της περσινής χρονιάς που έκανε ο Συμπαραστάτης του Δημότη Χρήστος Πάνος, ο οποίος δέχθηκε μέσα σ’ αυτήν 116 δημότες για ατομικά τους θέματα, τέσσερις ομάδες δημοτών και δύο επιχειρήσεις, ενώ χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες όλων των βαθμίδων.
Ο κ. Πάνος στάθηκε ιδιαίτερα στα αδέσποτα, θέμα που χαρακτήρισε φλέγον για τον Δήμο Ιωαννιτών τονίζοντας πως είναι διάχυτη η ανησυχία των δημοτών και επισκεπτών της πόλης. Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόπειρα νομοθετικής μεταρρύθμισης του ισχύοντος καθεστώτος για τα αδέσποτα, η οποία τελικά αποσύρθηκε, είπε πως κύρια μέριμνα της πολιτείας ήταν να εισπράξει έσοδα, καθώς ο νόμος απέφευγε να αγγίζει την «καρδιά» του προβλήματος, που είναι η ανάγκη απόσυρσης των αδέσποτων από τους δημόσιους χώρους. Μίλησε για ζώα τα οποία είναι μεν στειρωμένα και εμβολιασμένα, εξακολουθούν όμως να περιφέρονται πεινασμένα και σε αγέλες μέσα στην πόλη αλλά και σε ζωτικής σημασίας χώρους όπως τα Νοσοκομεία και η Πανεπιστημιούπολη, με τελικούς ζημιωμένους και πάλι τους δημότες και επισκέπτες που πέφτουν θύματα επιθέσεων από αυτά, τονίζοντας πως για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ο νόμος και φυσικά να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την ευθύνη των κατόχων ζώων συντροφιάς, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν και τα καθιστούν αδέσποτα.
Οι οφειλές στη ΔΕΥΑΙ
Ο κ. Πάνος αναφέρθηκε και στους απλήρωτους λογαριασμούς που αφήνουν στη ΔΕΥΑΙ μισθωτές ακινήτων σημειώνοντας πως το φαινόμενο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις μεταξύ των δημοτών οι οποίοι εκμισθώνουν κατοικίες.
Τις οφειλές αυτές η ΔΕΥΑΙ μπορεί να διεκδικήσει είτε από τον μισθωτή, είτε από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου κι επειδή ο πρώτος δεν είναι δύσκολο να βρεθεί, το χρέος μένει τελικά στον δεύτερο, κάτι που ο Συνήγορος χαρακτήρισε ως άδικο, τονίζοντας πως μπορεί να διορθωθεί με βεβαίωση του χρέους του μισθωτή στη Δ.Ο.Υ. με βάση το ΑΦΜ του και εφόσον η μίσθωση αποδεικνύεται με καταχώρηση στο σύστημα ΤAXIS. Είπε δε πως η πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος και αναμένονται εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.