Τώρα και η «Πανηπειρωτική» κρούει τον κώδωνα για  άμεση λήψη δραστικών μέτρων…

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ!

- Αποδομείται η ύπαιθρος κοινωνικά και πληθυσμιακά

- Συνεχής η μείωση των εκμεταλλεύσεων, της παραγωγής και των θέσεων εργασίας…

BOSKOTOPOI

 • Οι ανησυχίες για την ελληνική κτηνοτροφία, καθημερινά  εντείνονται, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται από τη μείωση της κατανάλωσης και τον αθέμιτο ανταγωνισμό  προκαλούν συνθήκες «ασφυξίας», έχοντας φέρει το σύνολο των κτηνοτρόφων - παραγωγών σε οικονομικό αδιέξοδο, με αρκετούς εξ αυτών να υποχρεώνονται  σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος...
Οι συνέπειες της κρίσης, είναι πιο έντονες στην Ήπειρο,  που επιβεβαιώνεται από μια πραγματική αποτύπωση: Η  κτηνοτροφία έχει κυρίαρχο ρόλο στην τοπική οικονομία,  συμμετέχοντας  σε ποσοστό 65% στη συνολική ακαθάριστη αξία της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα,  ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο  αυτή περιορίζεται  στο 39%.
Η επίδοση της κτηνοτροφίας, είναι εκείνη που την καθιστά και βασικό εξαγωγέα προϊόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας και αποδεικνύει τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη  της Ηπείρου.
Οι λόγοι που η κτηνοτροφία είναι περισσότερο κερδοφόρα στην περιφέρειά μας, σε σύγκριση με τη γεωργία, οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: Ο πρώτος έχει να κάνει με τις   μεγαλύτερες δυνατότητες μεταποίησης (σήμερα λειτουργούν περί τις 21 μεγάλες και μικρές τυροκομικές μονάδες).
Ο δεύτερος με το ότι, τα παραγόμενα προϊόντα διακρίνονται για την ποιότητα (και την ταυτότητά τους), λόγω  της πολύ υψηλής αξίας βιοποικιλότητας  της Ηπείρου.
Στα πρόθυρα κατάρρευσης
Οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, με την αύξηση του κόστους παραγωγής, την μείωση των τιμών παραγωγού, τις ελληνοποιήσεις κρεάτων και τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, έχουν φέρει τον κλάδο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η οποία θα είναι αμετάκλητη, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην τοπική οικονομία.
S.O.S. από Π.Σ.Ε.
Το ζήτημα της κτηνοτροφίας έχει πάρει, όπως γίνεται αντιληπτό, ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις και εκτός των άλλων φορέων, απασχολεί έντονα και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ηπείρου (Π.Σ.Ε.)  η οποία με ανακοίνωσή της «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για το μέλλον της και τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη «για τη λήψη δραστικών μέτρων για τη διάσωσή της».
Η Πανηπειρωτική σε δραματικό τόνο τονίζει ότι «δίχως κτηνοτροφία στην Ήπειρο, η ύπαιθρος θα αποδομηθεί κοινωνικά και πληθυσμιακά. Ενώ παράλληλα θα καλείται να παλέψει την τάση της ερήμωσης, της ανεργίας, της οικονομικής αβεβαιότητας και της αμφισβήτησης».
 Επικαλείται μάλιστα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τα οποία επιβεβαιώνουν τη συνεχή συρρίκνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ήπειρο από το 2009 μέχρι και το 2016 (τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).
Συνεχής μείωση της παραγωγής
Σύμφωνα  με  στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τις 257.244 κτηνοτροφικές μονάδες το 2009 στην Ήπειρο, βρεθήκαμε το 2013 στις 221.298 (14%) και το 2016 στις 218.601 (-1,2%)!
Η παραγωγή γάλακτος στην περιοχή της Ηπείρου έχει μειωθεί θεαματικά. Την γαλακτοκομική περίοδο 2012-2013 η μείωση ξεπέρασε το 20% ενώ το διάστημα 2013 – 2014 η παραγωγή γάλακτος ήταν λιγότερη κατά 30% και στα Γιάννενα ακόμη και...40%.  
Η μόνη δραστηριότητα που ξεχωρίζει είναι η πτηνοτροφία, καθώς το 2009 στην Ήπειρο εκτρέφονταν 10.588.644 κοτόπουλα, ο αριθμός των οποίων έπεσε ελαφρώς μέσα στην επταετία για να φτάσει το 2016 στα 9.829.539.
Ο αριθμός όσων απασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία εμφανίζει πορεία αρνητική. Το 2009 ελάχιστα  από 93.000 άνθρωποι στην Ήπειρο ασχολούνταν με τον κλάδο (οικογένειες – ιδιοκτήτες και μόνιμοι εργάτες) συν άλλοι 31.333 ως εποχικοί εργάτες, σύνολο 124.333 άτομα. Το 2013 εμφανίστηκε μεγάλη πτώση με τον συνολικό αριθμό  απασχολούμενων, μόνιμων και εποχικών να φτάνει 106.000. Το 2016 υπήρξε κι άλλη μείωση, με τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα στους 102.500 άτομα περίπου. Η «κατηφόρα» συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει.
Η Βιολογική κτηνοτροφία
Η Πανηπειρωτική, τονίζει ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη υποστήριξη του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου, προτείνοντας και τη δημιουργία Ειδικού Ενισχυτικού Χρηματοδοτικού Οργανισμού. Μια από τις επισημάνσεις που κάνει είναι η τόνωση της Βιολογικής κτηνοτροφίας. Ωστόσο όπως σημειώνει η ενίσχυση της στην Ήπειρο είναι «αναιμική», καθώς κρίνει ισχνό το ποσό των 15 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στην Περιφέρειά μας, που αντιστοιχεί στο 7,5% του συνόλου του διατιθέμενου προϋπολογισμού για όλη τη χώρα.
Μέτρα για τη φέτα
Η αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, μεταφέρει επίσης τις απόψεις της Προέδρου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μυρτούς Λύκα, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για τις εισαγωγές γάλακτος που πιέζουν τις τιμές του Έλληνα κτηνοτρόφου και της παράνομης διάθεσης στην αγορά τυριών με το όνομα «φέτα». «Η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού είναι αυτή που ξεπουλάει το προϊόν και φέρνει στην ανεργία κάθε μέρα και περισσότερους ανθρώπους. Αντιμέτωποι με την χειρότερη κρίση γάλακτος στην ιστορία κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν καθημερινά το επάγγελμά τους ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε», είναι τα λόγια απόγνωσης της κ. Λύκα.
Η Πανηπειρωτική «ασπάζεται» τις θέσεις Αγροτικού Συνεταιρισμού και Περιφερειάρχη για αυστηρούς ελέγχους, αύξηση προστίμων στους παραβάτες κατά την παραγωγή ΠΟΠ, αλλά και στην απαγόρευση παραγωγής τυριών ΠΟΠ, από τυροκομικές μονάδες που εισάγουν γάλα.
Ζητείται σχέδιο διάσωσης
Καταλήγοντας η ΠΣΕ, δηλώνει ότι θέτει τον εαυτό της ως μέρος της λύσης, καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη πρόταση διάσωσης και προσθέτει: «Η κτηνοτροφία για την Ήπειρο είναι το οξυγόνο πολλών άλλων επαγγελμάτων της περιφέρειας. Η κτηνοτροφία στην Ήπειρο μπορεί να αναδείξει άλλους τομείς με υψηλή συνέργια, όπως κτηνοτροφικές πολιτικές σε συνεργασία με Πανεπιστήμια ιδρύματα, να προβάλει την γεωγραφική ένδειξη, να ενδυναμώσει τις έννοιες οικοτουρίστας και αγροτουρισμός να κρατήσει τον κόσμο στο τόπο του.
Η κτηνοτροφία στην Ήπειρο είναι μέρος της αγροτικής ανάπτυξης, άρρηκτα συνδεδεμένη, με την ενίσχυση της περιφέρειας των μικρών κοινωνιών την προστασία του περιβάλλοντος,  ακόμα και την διατήρηση εθνικών πόρων.
Τέλος, για την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η στήριξη της ηπειρώτικης κτηνοτροφίας είναι ένας  φαρδύς δρόμος. Που δεν πρέπει να φράξει …γιατί  αν στενέψει,. η Ήπειρος θα είναι πιο μακριά για όλους!»