Αποκλειστική συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Ν.Δ. στον «Πρωινό Λόγο»

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ!

- Σε εθνικά θέματα και οικονομία η Κυβέρνηση «αντί να πάει μπροστά, πήγε πίσω»

- ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις ασύμβατες έννοιες...

XATZHDAKHS

 • «Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί βραβείο σοβαρότητας στο Σκοπιανό», τονίζει ο Aντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον «Πρωινό Λόγο», ασκώντας αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση που, όπως αναφέρει, έχει δυο «γραμμές» στο εθνικό θέμα.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι αν ο κ. Τσίπρας φέρει συμφωνία για το Σκοπιανό, ενδεχομένως να βρει τις ψήφους στη Βουλή, αλλά θα συναντήσει «μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο που συμμετείχε στα συλλαλητήρια, πολλοί από τους οποίους είναι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι πρέπει «να είμαστε  σοβαροί και σε διαρκή επαγρύπνηση», καθώς η Τουρκία είναι ένας νευρικός και απρόβλεπτος παράγοντας.  
Για την οικονομία ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος», αλλά ένα καθαρό 4ο μνημόνιο και κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι με την πολιτική της «αυτά τα τρία χρόνια η οικονομία αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω»! Επίσης δηλώνει ότι «ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι ασύμβατες έννοιες» και υποστηρίζει ότι «Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύουν στην ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις και  έχουν την τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα».
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να κόψει και να ράψει τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα μέτρα της»  και καλεί  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, που περιλαμβάνει τόσο την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, όσο και τη δυνατότητα να μπορούν  να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.
Η συνέντευξη
Το πλήρες κείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης του κορυφαίου στελέχους της Ν.Δ. στον «Π.Λ.» έχει ως εξής:
• Το Σκοπιανό βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Πιστεύετε ότι μπορεί να προκύψει μια συμφωνία;
- Η Κυβέρνηση δεν διεκδικεί βραβείο σοβαρότητας στο Σκοπιανό.
Πρόσφατα είδαμε τον κ. Τσίπρα να συζητάει για δυο μέρες την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» που συμβολίζει και συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και να την εγκαταλείπει την 3η μέρα. Και ακούσαμε τον συνέταιρό του  κ. Καμμένο να δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει λύση στο Σκοπιανό.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην αρχή μας είπαν «λόγια μεγάλα», αναφέροντας μεγαλεπήβολα σχέδια.  Κινήθηκαν με το γνωστό κόμπλεξ πολιτικής ανωτερότητας που τους διακρίνει -αυτοί είναι οι έξυπνοι, όλοι οι υπόλοιποι είναι δήθεν ηλίθιοι!  Προσπάθησαν να  διχάσουν την αντιπολίτευση. Είδαν με υπεροψία το τεράστιο λαϊκό κύμα αντίδρασης.
Το χειρότερο όμως είναι ότι κινούνται σε δύο «γραμμές». Άλλα υποστηρίζουν και διαπραγματεύονται  ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς και άλλα ο κ. Καμμένος -υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος.
Δεν γνωρίζω, λοιπόν, αν μετά απ’ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας μπορεί να φέρει μια συμφωνία για το Σκοπιανό. Αν το κάνει πάντως, ενδεχομένως να βρει ψήφους για να την περάσει από τη Βουλή. Αλλά θα βρει μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο που συμμετείχε στα συλλαλητήρια, πολλοί από τους οποίους είναι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση μας: θέλουμε μια ενιαία, σφαιρική και συνολική συμφωνία με τα Σκόπια που θα αντιμετωπίζει και τα θέματα του Συντάγματος και του αλυτρωτισμού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας.
• Στα ελληνοτουρκικά, κύριε Χατζηδάκη, πώς βλέπετε τα πράγματα; Μπορεί μετά τις εκλογές ο Ερντογάν να ρίξει τους τόνους;
- Μετά τις Τουρκικές εκλογές κάποιοι αναλυτές βλέπουν να βελτιώνεται το κλίμα.
Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες. Η γεωπολιτική αστάθεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό  με τα  εσωτερικά προβλήματα και  τις αντιφάσεις της Τουρκίας,  καθιστούν τον γείτονά μας έναν νευρικό και απρόβλεπτο παράγοντα στην περιοχή.
Συνεπώς πρέπει να είμαστε σοβαροί και σε διαρκή επαγρύπνηση. Και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα:
Πρώτον, να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ, για να γίνεται συνεχής ανάλυση αλλά και σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων.
Δεύτερον, να επιδιώξουμε τη σύναψη μιας μακροχρόνιας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για να έχουμε ουσιαστικότερα αμυντικά ανταλλάγματα και
Τρίτον, να κρατάμε ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα, κάνοντας όμως ταυτοχρόνως, όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις στις προτεραιότητες της αμυντικής και εξωτερικής μας πολιτικής.
• Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, πιστεύετε υπάρχουν ελπίδες για την άμεση επιστροφή τους;
- Τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα των Ελλήνων αξιωματικών. Ωστόσο η Ελλάδα οφείλει να ασκεί σθεναρή και διαρκή διπλωματική πίεση προς την Τουρκία για το θέμα. Και να αξιοποιεί όλα τα διεθνή fora προς αυτή την κατεύθυνση.
• Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το Μνημόνιο και θα έχουμε μια «καθαρή έξοδο». Έχουμε τελικά μια «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια;
- Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Υπάρχει καθαρό 4ο μνημόνιο. Με καθαρή περικοπή ενός μισθού για τους εργαζόμενους από τη μείωση του αφορολόγητου και καθαρή περικοπή μίας έως τριών συντάξεων για τους συνταξιούχους. Με καθαρή επιτήρηση από το υπερταμείο για ακόμα 98 χρόνια! Με καθαρή εποπτεία στις τράπεζες για ακόμα 35 χρόνια. Και με δέσμευση της χώρας σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%  μέχρι το ’22 και μετά 2,2% μέχρι το 2060.
Όλα αυτά είναι μέτρα και δεσμεύσεις της επόμενης μέρας. Για ποια καθαρή έξοδο μιλάνε λοιπόν;
• Πάντως ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί που οι τρεις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Δεν είναι επιτυχία ότι για πρώτη φορά μία Κυβέρνηση ολοκληρώνει το πρόγραμμα;
- Ο κ. Τσίπρας έχει απερίγραπτο θράσος, αλλά οι πολίτες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου!  Ξέρουν τι έγινε αυτά τα τρία χρόνια και πώς η οικονομία αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω.
Ένα παράδειγμα θα σας δώσω μόνο. Το ’14 Ελλάδα και Πορτογαλία είχαν ακριβώς το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα. Σήμερα, μετά τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, οι Πορτογάλοι έχουν 15% μεγαλύτερο εισόδημα από εμάς. Ιδού, ο φιλολαϊκός ΣΥΡΙΖΑ!
Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας εκβίασαν τις πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Στη συνέχεια έγινε η καταστροφική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη που μας κόστισε, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, σχεδόν 100 δισ. ευρώ  και οδήγησε στα capital controls και το 3ο μνημόνιο.  Και παρόλο ότι πήραν ένα τσουβάλι μέτρα – το email Χαρδούβελη μοιάζει σχολική εκδρομή μπροστά τους – η οικονομία ακόμα δεν έφτασε εκεί που ήταν το ΄14.
Διότι το ’14 δεν είχαμε capital controls. Τώρα έχουμε capital controls και παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης δεν τολμούν να τα άρουν. Γιατί; Διότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης της Ν.Δ., την προσέλκυση επενδύσεων. Γιατί η Ν.Δ.  είναι πιο κατάλληλη για να τον πετύχει αυτόν τον στόχο;
- Η Κυβέρνηση μπορεί να έχει μια ρητορική για επενδύσεις αλλά στην πράξη εφαρμόζει μια πολιτική εχθρική απέναντι στην ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις.  Δεν το πιστεύουν και δεν θέλουν να το κάνουν.
Το είδαμε στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στα Περιφερειακά Αεροδρόμια και σε όλες τις άλλες μεγάλες επενδύσεις που ξεκίνησαν από εμάς τους… τρισκατάρατους. Με πολύ σπρώξιμο, αγκομαχώντας κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πέρυσι οι επενδύσεις έφτασαν μόνο τα 20 δισ. ενώ το 2007, δύο χρόνια πριν την κρίση,  ήταν 60 δισ.! ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι ασύμβατες έννοιες.  
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύουν στην ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις και  έχουν την τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα.
Γι’ αυτό λέμε Νέα Δημοκρατία, νέες δουλειές.
Και γιατί τα πράγματα θα αλλάξουν με τη Νέα Δημοκρατία σ’ αυτό το επίπεδο;  Διότι θα ακολουθήσουμε μια άλλη οικονομική πολιτική. Λιγότεροι φόροι, μικρότερο δημόσιο, περισσότερη εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι το μοντέλο που αποδίδει παντού.  Μόνο στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το αντιμετωπίζει με εχθρότητα.
• Μεγάλη η συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα ανοίγει και θέμα για τον κερματισμό της Β΄ Αθηνών, με τη Ν.Δ. να το συνδέει με την ψήφο των ομογενών. Ποια είναι η άποψή σας;
- Η Κυβέρνηση προσπαθεί να «κόψει και να ράψει» τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα μέτρα της.
Και εφόσον οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν καμία τύχη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, θέλουν να μπλοκάρουν τη νίκη των αντιπάλων τους. Να δημιουργήσουν συνθήκες παράλυσης και ακυβερνησίας σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.
Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και με τις εθνικές εκλογές που κατά τα άλλα πιστεύουν ότι θα κερδίσουν.
Πριν δυο χρόνια, όταν άλλαξαν εσπευσμένα τον εκλογικό νόμο, η Ν.Δ. πρότεινε το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών, αλλά η Κυβέρνηση το απέρριψε.
Λίγο αργότερα η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε στη Βουλή πρόταση Νόμου, που δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και προβλέπει κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Αυτή η πρόταση Νόμου, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση.
Τώρα -για κάποιο λόγο που αυτοί ξέρουν- ξαναθυμήθηκαν τη Β’ Αθηνών. Αλλά δεν θέλουν να δώσουν ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού (όπως ισχύει σε όλες τις χώρες ακόμα και στην Τουρκία) με διάφορα προσχήματα. Όμως κανείς δεν τους παίρνει πλέον στα σοβαρά. Αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλουν κατάτμηση της Β΄ Αθηνών μπορούν να ψηφίσουν την πιο συνολική πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας που το περιλαμβάνει. Άλλωστε το σημαντικότερο είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού...