Αντί απολογίας ο αν. Υπουργός Ι. Τσιρώνης ζητάει και τα ρέστα…

Δεν χάθηκαν μόνο ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και η προβολή της φέτας διεθνώς!

Χωρίς καμία αυτοκριτική και… κατόπιν εορτής, η Κυβέρνηση υπόσχεται εντατικοποίηση των ελέγχων, μιλώντας για εθνική υπόθεση

FETA1

 • Μετά την ομολογουμένως τεράστια γκάφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία προορίζονταν για την προβολή της φέτας διεθνώς, παρατηρείται μια… κινητικότητα γύρω από το προϊόν.
Ξαφνικά τις τελευταίες μέρες, το Υπουργείο επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε όλη τη χώρα από τον κλάδο της γεωργο-κτηνοτροφίας, τόσο για το τελευταίο «χαστούκι» που δεχθήκαμε ως χώρα, όσο και γενικότερα για την φθίνουσα πορεία που έχει πάρει η «κορωνίδα» των ελληνικών προϊόντων, εξαιτίας πολλών παραγόντων (πτώση στις τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος, αθρόες ελληνοποιήσεις, υψηλό κόστος παραγωγής, υπερφορολόγηση κ.α.).
Συνάντηση με ΕΦΕΤ
Μετά τον Υπουργό Ευαγγ. Αποστόλου που μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων, σειρά πήρε και ο αναπλ. Υπουργός Ι. Τσιρώνης, ο οποίος προχθές είχε συνάντηση με τη Διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για την προστασία της αυθεντικότητας της φέτας.
Ενόψει λοιπόν της έναρξης της τουριστικής περιόδου, κατά την διάρκεια της οποίας αυξάνεται η ζήτηση αυθεντικών ελληνικών προϊόντων στην εστίαση, το αρμόδιο Υπουργείο θέλει να δείξει ότι… ανεβάζει στροφές, αν και νωρίτερα θα έπρεπε να είχε λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε και να θωρακίζονταν η ποιότητα της φέτας, αλλά και να μην χάνονταν σημαντικά κονδύλια, που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο κλάδος!
Δέχεται πίεση…
Έρχεται λοιπόν τώρα ο αναπλ. Υπουργός να μας… ενημερώσει ότι το προϊόν δέχεται τεράστια πίεση στην τοπική και διεθνή αγορά και ότι οι έλεγχοι θα είναι σφαιρικοί και θα ξεκινάνε από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, ώστε να υπάρχει η διασφάλιση της αυθεντικότητας της φέτας έναντι άλλων λευκών τυριών και υποκατάστατων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικά αναγράφονται ως «φέτα» στους καταλόγους καταστημάτων μαζικής εστίασης.
Οι δηλώσεις όμως του Ι. Τσιρώνη, μετά την συνάντηση με τον ΕΦΕΤ, δείχνουν ότι μάλλον δεν έχει ακόμη κατανοήσει ότι είναι στην Κυβέρνηση και όχι στην Αντιπολίτευση.
Όπως είπε: «Όταν ο καταναλωτής παραγγείλει φέτα, είναι σίγουρος ότι του προσφέρεται φέτα; Δεν μπορούμε να θέλουμε να αναπτύξουμε τον γαστρονομικό τουρισμό και να αναδείξουμε την μεσογειακή διατροφή στην χώρα μας, εάν στην εστίαση προσφέρεται λευκό τυρί για φέτα. Ο ξένος επισκέπτης στην χώρα μας που θα παραγγείλει φέτα και τελικά θα δοκιμάσει, χωρίς να το γνωρίζει, λευκό τυρί, δεν θα αναζητήσει ξανά στην χώρα του το ίδιο προϊόν, μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά του».
Περιμένουν αποτελέσματα…
Πράγματι, έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέει ο κ. Υπουργός. Όμως στην ερώτησή του, αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο ίδιος (!) και η Κυβέρνησή του, ενώ οι διαπιστώσεις στις οποίες καταλήγει, δεν βοηθούν στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ελληνικών προϊόντων που δέχονται επιθέσεις εντός κι εκτός συνόρων.
Τις λύσεις περιμένουν οι άνθρωποι του κλάδου από το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση γενικότερα, που στα λόγια πάντως κερδίζει… κατά κράτος!
Και σε άλλο σημείο ανέφερε ο Ι. Τσιρώνης: «η επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια η φέτα, αποτελεί εθνική υπόθεση. Πρόκειται για ένα ελληνικό, μοναδικό προϊόν, του οποίου η τιμή καταρρέει στη διεθνή αγορά έναντι άλλων τυριών, ακριβώς επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν αναδείχτηκε η απαράμιλλη ποιότητά του».
Μια εθνική υπόθεση, για την οποία, δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση δεν είναι ικανή ούτε καν να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, για την ανάδειξη της φέτας στο εξωτερικό!