Με κατάλληλη προβολή και αξιοποίηση θα εκτοξεύσουν την επισκεψιμότητα

ΜΝΗΜΕΙΑ - ΦΥΣΗ «ΑΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Καινοτόμα προγράμματα, όπως οι «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα» και το «Epirus Trail» θα συμβάλλουν στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού

DODONH THEATRO

• Αν και διανύουμε δύσκολες εποχές, με την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό πολίτες, αλλά και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Τουρισμός είναι ο μοναδικός ίσως κλάδος σήμερα, που θα μπορούσε να… αναστήσει την οικονομία. Σ’ αυτή την φάση, η Ήπειρος όχι μόνο δεν θα πρέπει να λείπει, αλλά οφείλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στον τουριστικό «χάρτη» της χώρας.
Και μπορεί στον αμιγώς καλοκαιρινό τουρισμό να μην είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τα… μεγαθήρια του είδους (ελληνικά νησιά και άλλα παραλιακά θέρετρα), έχει όμως άλλα κρυφά «χαρτιά» που εάν τα… παίξει σωστά σύντομα θα δει οφέλη τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και σε ό,τι αφορά στην προβολή της.
Εναλλακτικός τουρισμός…
Με επίκεντρο την απαράμιλλη ομορφιά της Ηπειρωτικής φύσης και τον πλούσιο πολιτιστικό και θρησκευτικό θησαυρό, Περιφέρεια και Δήμοι δίνουν πλέον έμφαση στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί… φλέβα χρυσού για την περιοχή μας! Πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες και μάλιστα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αποτελούν μνημεία και εκκλησίες με την δική τους ξεχωριστή ιστορία, που εάν προβληθούν σωστά, θα εκτοξεύσουν την επισκεψιμότητα στα ύψη!
Οι «πολιτιστικές διαδρομές»
Η αρχή έχει γίνει με τις «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», ένα μοναδικό στο είδος του καινοτόμο πρόγραμμα, που θα συνδέει τα πέντε σημαντικότερα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, η εναρκτήρια εκδήλωση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία  του Πολιτιστικού Σωματείου «Διάζωμα», την οποία από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασε» και η Περιφέρεια Ηπείρου. Ποιος λοιπόν επισκέπτης Έλληνας ή ξένος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια ολοκληρωμένη περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της Ηπείρου (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία, Γίτανα), συνδυάζοντάς την και με γνωριμία των μοναδικών αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής;
Και στην Άρτα…
Ας σημειωθεί ότι ένα ανάλογο έργο, δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών σύνδεσης των Αρχαιολογικών Χώρων στην πόλη της Άρτας, προωθεί και ο γειτονικός Δήμος. Πρόκειται για ένα έργο, η μελέτη του οποίου έχει προϋπολογισμό 30.000 ευρώ, όπου αναδεικνύονται τα σημαντικότερα μνημεία της Άρτας, τα οποία ενοποιούνται σε μια διαδρομή, την οποία ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει, είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο, είτε με το αυτοκίνητο.
Η διαδρομή αυτή ξεκινά από το Ιστορικό Γιοφύρι, περνά μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεχίζει στη Δυτική Νεκρόπολη, στο Πολυάνδριο, στην Παρηγορήτισσα, στο Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας, στην Αγία Θεοδώρα, στον Άγιο Βασίλειο και καταλήγει στο Κάστρο της πόλης. Να σημειωθεί ότι μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη θα υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Και Δίκτυο Μουσείων
Μια αντίστοιχη… διαδρομή θέλουν να ακολουθήσουν και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Νικόπολης), τα οποία αποφάσισαν τη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου Μουσείων, το οποίο θα στηρίζεται στη συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε επίπεδο προβολής.
Κοινός στόχος, οι εκθέσεις των τεσσάρων Μουσείων της Ηπείρου να λειτουργούν ως συμπληρωματικοί κόμβοι ενημέρωσης για τον επισκέπτη, οι οποίοι θα τον ταξιδεύουν στις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της Ηπείρου, ενώ παράλληλα θα τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει το ταξίδι του και στα υπόλοιπα Μουσεία του δικτύου.
Ο πεζοπορικός τουρισμός
Στον εναλλακτικό τουρισμό όμως συγκαταλέγεται και ο πεζοπορικός, στον οποίο οργανωμένα πλέον ποντάρει η Περιφέρεια Ηπείρου.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εξάλλου κινείται η πρωτοβουλία του «Epirus Trail», του μεγαλύτερου μονοπατιού της Ελλάδας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για  όλους εκείνους, Έλληνες και ξένους  που προτιμούν να κάνουν διακοπές κοντά στη φύση!
Το Epirus Trail, με μήκος 370 χλμ., είναι το μεγαλύτερο μονοπάτι που κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα. Στην πρώτη του φάση διέρχεται από τις γεωγραφικές ενότητες της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Βορείων Τζουμέρκων ως τα πρώτα χωριά της Άρτας.
* * *
• Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς τα περιθώρια ανάδειξης της Ηπείρου είναι όχι απλά μεγάλα, αλλά ανεξάντλητα, αφού δεν έχουμε δώσει ακόμη έμφαση στην προώθηση για παράδειγμα του ιαματικού τουρισμού, που αποτελεί μια άλλη σημαντική «δεξαμενή» επισκεπτών. Μεγάλα περιθώρια υπάρχουν στον αθλητικό τουρισμό, αφού οι κατά καιρούς διοργανώσεις, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά, στέφονται συνήθως από μεγάλη επιτυχία.
Όπως και να’ χει πάντως η καλή «πρώτη ύλη» υπάρχει. Αρκεί οι τοπικοί φορείς, αλλά και η κοινωνία γενικότερα να αντιληφθούν πλήρως τον θησαυρό που κρύβει η περιοχή μας. Έναν θησαυρό, που οι ξένοι, οι οποίοι την επισκέπτονται το αντιλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή.
Όπως πριν λίγο καιρό ο Αμερικανός πρέσβης Τσέφρι Πάιατ, ο οποίος έμεινε κατενθουσιασμένος από την φυσική ομορφιά της Ηπείρου, αλλά και από τους αρχαίους θησαυρούς μας, εκφράζοντας μάλιστα την απορία πώς και η αρχαία Δωδώνη δεν έχει ενταχθεί ακόμη στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων της UNESCO!..