Στεφ. Τζιμογιάννης (Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κ.Π.) προς Υπ. Υγείας

ΟΧΙ…ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ!

- Οι Διοικήσεις των δομών και η ΚΕΔΕ λένε ναι στην ανανέωσή τους, είναι όμως κατηγορηματικά αντίθετες στο να ενταχθούν σε ΥΠΕ ή ΟΚΑΝΑ

- Αναγνωρισμένο το έργο των Κέντρων από τις τοπικές κοινωνίες - Πέρυσι υλοποίησαν προγράμματα για 290.000 πολίτες…

SXEDIA KAPNISMA EKDHLOSH

 • Αξιοσημείωτο έργο, το οποίο αναγνωρίζεται ευρέως και τυγχάνει της θετικής ανταπόκρισης των τοπικών κοινωνιών, προσφέρουν για πάνω από δύο δεκαετίες τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που λειτουργούν σ’ όλη τη χώρα, με πρώτη και καλύτερη τη «Σχεδία» στα Γιάννενα που ήταν και η δομή η οποία αποτέλεσε το πρότυπο για την ίδρυση όλων των υπολοίπων.
Σήμερα τα Κέντρα, που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών Εταιρειών, στις οποίες συμμετέχουν ισότιμα επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς με πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διανύουν μία περίοδο καμπής. Αυτό γιατί το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει και την ένταξή τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες ή τον ΟΚΑΝΑ.
Η αντίδραση εκ μέρους των φορέων της πρόληψης είναι σφοδρή, όπως διαφάνηκε για μία ακόμη φορά από τα όσα είπε ο Στέφανος Τζιμογιάννης, ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στην ίδρυση, το 1994, του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών στα Γιάννενα, Πρόεδρος Δ.Σ. της «Σχεδίας» σήμερα, αλλά και του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης, μιλώντας στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.
Πρότυπο έργο
«Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων από την έναρξη της λειτουργίας τους έδωσαν το στίγμα μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και συστηματικής υπηρεσίας, που είχε άμεση ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες. Αποτελούν φορείς κοινωνικής δικτύωσης των τοπικών κοινωνιών και η υπάρχουσα μορφή οργάνωσης λαμβάνει και ένα συμβολικό χαρακτήρα: η τοπική κοινότητα σε επίπεδο θεσμών αυτοοργανώνεται για να αντιμετωπίσει κοινωνικά προβλήματα», τόνισε ο κ. Τζιμογιάννης κατά την εισήγησή του στο πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.
Άλλωστε, πρόσθεσε, όπως παραδέχεται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης της Τοξικομανίας, οι κάτοικοι μιας περιοχής είναι σε καλύτερη θέση να διαγνώσουν τις τοπικές προτεραιότητες και ανάγκες, να προτείνουν και να στηρίξουν λύσεις, ενώ υπενθύμισε πως σε πολλά συνέδρια της ΚΕΔΕ, τα Κέντρα Πρόληψης αξιολογήθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένα πρότυπο μοντέλο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και εκπόνησης δράσεων προαγωγής της Υγείας.
Όχι στην κατάργηση!
Σκιαγραφώντας την άποψη των Διοικήσεων όλων των Κέντρων Πρόληψης της χώρας, ο Στέφανος Τζιμογιάννης τόνισε πως οι συγκεκριμένες δομές, επειδή έχουν περάσει 22 ολόκληρα χρόνια από τη λειτουργία τους και καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα πάντα μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς, πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης. Να διαμορφώσουν συνθήκες εξέλιξης και προόδου, με παρεμβάσεις στοχευμένες, δημιουργικές, εξωστρεφείς και ανατρεπτικές που να σηματοδοτούν το νέο, το διαφορετικό.
«Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι πολιτικές πρόληψης του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ και όχι στην κατάργηση των Αστικών Εταιρειών με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης και την ένταξή τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες ή στην απορρόφησή τους από τον ΟΚΑΝΑ, όπως σχεδιάζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μια τέτοια επιλογή λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης με κρατικίστικη αντίληψη θα είναι η ταφόπλακα για την πρόληψη».
Αντίθετη και η ΚΕΔΕ
Όχι μόνο οι Διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης αλλά και η ΚΕΔΕ είναι αντίθετη στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου των δομών, «θα είμαστε απέναντι σε παρωχημένες λογικές που συρρικνώνουν κοινωνικές δομές όπως είναι τα Κέντρα Πρόληψης, για τα οποία η Τ.Α. έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία τους». Έσπευσε δε να διευκρινίσει με κατηγορηματικό τρόπο πως «οι απόψεις μας είναι απαύγασμα πολυετούς ενασχόλησης με τα Κέντρα Πρόληψης, σε εθελοντική βάση. Οι προτάσεις μας δεν ενέχουν σκοπιμότητες, αλλά την αγωνία για την τύχη των Κ.Π., γιατί πονέσαμε να τα κρατήσουμε όρθια τις δύσκολες εποχές»!
Χιλιάδες ωφελούμενοι
Τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων που λειτουργούν στη χώρα μας για πάνω από 22 χρόνια είναι από τις πλέον σοβαρές δομές στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης κατά των ουσιών και των εν γένει εξαρτήσεων, έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, έργο που έχει αναγνωρισθεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και έχουν καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.
Με τις προληπτικές τους παρεμβάσεις, που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς και στο γενικό πληθυσμό, έχουν στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα του κάθε ατόμου να επιλέγει έναν τρόπο ζωής μακριά από ουσίες.
Ενδεικτικοί του έργου που επιτελούν είναι οι αριθμοί που έδωσε ο κ. Τζιμογιάννης για το 2017. Συνολικά από τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις των Κέντρων ωφελήθηκαν πέρυσι 290.000 πολίτες, εκ των οποίων η πλειοψηφία, περίπου 150.000 άτομα, μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!