Περιφέρειες και Δήμοι με κοινό ψήφισμά τους τονίζουν...

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!

- Πρόεδροι ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ κατηγορηματικά αντίθετοι στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, θέση που υιοθέτησε τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης, όσο και η Φώφη Γεννηματά που παραβρέθηκαν και μίλησαν στο συνέδριο που έληξε χθες

PATOYLHS AGORASTOS XERIA

 • Μήνυμα ενότητας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης εξέπεμψε το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.
 Στο επίκεντρο του Συνεδρίου, βρέθηκαν οι κυοφορούμενες αλλαγές στο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του σχεδίου «Κλεισθένης 1», τις οποίες ωστόσο  απέφυγε να τις παρουσιάσει στο Συνέδριο ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, περιοριζόμενος σε αναφορές για το  εκλογικό σύστημα και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Η τοποθέτηση του Υπουργού και κυρίως οι αναφορές του στην εφαρμογή της απλής αναλογικής,  αποτέλεσε την αιτία έντονης κριτικής από τους περισσότερους συνέδρους, ενώ την κατηγορηματική τους αντίθεση, στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος εκφράζουν στο κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών η Ένωση Περιφερειών και η ΚΕΔΕ.
Κατηγορηματικά αντίθετη στην εφαρμογή της απλής αναλογικής δήλωσαν από του βήματος του Συνεδρίου, τόσο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι ο νόμος θα καταργηθεί αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, όσο και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Κατά του περιεχομένου του ψηφίσματος- όπως ήταν αναμενόμενο- τάχθηκαν οι σύνεδροι που ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη, καθώς ως μειοψηφίες σε Περιφέρειες και Δήμους (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) είναι εκείνες που επιζητούν εκλογική διάσωση μέσω της απλής αναλογικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Οι εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική ώστε να διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Οι εκλογές θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με εθνικές εκλογές».
«Αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης,  εκτιμώντας ότι πριν από όλα η κυβέρνηση θα βρει «απέναντι την κοινωνία» και «θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές», ενώ δεσμεύτηκε να επαναφέρει άμεσα τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. «Μέσα από διάλογο θα συναποφασίσουμε τις όποιες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες από τις μεθεπόμενες εκλογές», πρόσθεσε.
«Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση βλέπει τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση ως οδόφραγμα για να εμποδίσει την εκλογική της συντριβή», κατέληξε.
Μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για ένα πλαίσιο παρεμβάσεων σε διάστημα 6 μηνών από την ανάληψη της διακυβέρνησης, όπως το ότι το κράτος θα κρατήσει αποκλειστικά όσες αρμοδιότητες ορίζει ρητά το σύνταγμα και θα μεταφέρει αρμοδιότητες στους ΟΤΑ όπως πχ ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Επίσης ανακοίνωσε τη σύσταση ταμείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θεσμοθετημένους πόρους από προϋπολογισμό και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των δήμων και συμπράξεις με ιδιώτες, κινητικότητα των υπαλλήλων των ΟΤΑ, ώστε να μπει τέλος στη «φάμπρικα» όπως είπε των αθρόων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων τις οποίες χαρακτήρισε «νομικά έωλες».
Η Φώφη Γεννηματά
«Η απλή αναλογική μετατρέπει του δήμους σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας», ανέφερε η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» κ. Φώφη Γεννηματά και ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση πρόσθεσε: «Παίζουν και με το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αντιμετωπίζουν τον θεσμό ως κινητή εορτή».
Η κ. Γεννηματά ανέφερε επίσης ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα οδηγήσει σε «αποδυνάμωση του θεσμούς της αυτοδιοίκησης», αφού θα «υπάρξει αδυναμία λήψης αποφάσεων για την προώθηση κρίσιμων έργων που αφορούν την ζωή των δημοτών».
Η ίδια τόνισε ότι το «Κίνημα Αλλαγής» δεν συζητά «αποσπασματικά» αλλαγές του εκλογικού συστήματος και υπογράμμισε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο «πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών και συναινέσεων».
Η κ. Γεννηματά, τόνισε ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται «γενναία ανακατανομή πόρων», «πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη» και απόδοση των πόρων που οφείλονται στους ΟΤΑ.
Το ψήφισμα
Με το ψήφισμά τους ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ασκούν έντονη κριτική στο Υπουργείο Εσωτερικών για το υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο, καθώς όπως επισημαίνουν:
- Δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
- Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της  Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.
- Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση.
- Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων.
Με βάση τα παραπάνω:
ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόταση για αλλαγή του συστήματος εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων, όπως επίσης και στη μείωση της θητείας των αιρετών από 5 σε 4 έτη.
«Αξιώνουμε – προστίθεται–  τη δημόσια δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, που δε θα είναι λιγότερος των δύο μηνών.
Δεσμευόμαστε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου αφενός να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πάνω στο περιεχόμενο του τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι Περιφερειακές Ενώσεις και αφετέρου να διοργανώσουμε έκτακτο κοινό Συνέδριο για να καθορίσουμε την περαιτέρω στρατηγική μας».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το πρώτο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ είναι μόνο η αρχή μια συντονισμένης προσπάθειας ενίσχυσης και συνεργασίας των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 «Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μιας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση. Η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας».
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ
«Το πρώτο κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης καταγράφεται στην ιστορία ως ορόσημο και συνάμα ως κατάκτηση για το αυτοδιοικητικό κίνημα», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Αγοραστός  για να προσθέσει ότι: «Η επόμενη ημέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου δημιουργικής συνεργασίας στις σχέσεις των θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας μας».