ΟΞΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ!

- Αν και πολλά περί ανάκαμψης ακούγονται, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αυξάνονται  και οι απλήρωτες οφειλές στο Δημόσιο λειτουργούν σαν... ωρολογιακή βόμβα

DEIKTHS KATO

• Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία σήμερα με μεγάλη δυσκολία τα βγάζει πέρα, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να συμμεριστεί την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών, που βλέπουν αλλαγή κλίματος στην οικονομία και ανάκαμψη στη χώρα, την ίδια ώρα που πανηγυρικά διαφημίζουν την έξοδο από τα μνημόνια!
Όταν η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη, ενώ οι θέσεις που προκύπτουν αφορούν μερική απασχόληση και φυσικά μισθούς πείνας, όταν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν  το λουκέτο γιατί τα χρέη και τα δάνεια τους «πνίγουν», όταν οι υπέρογκες εισφορές και η έλλειψη ρευστότητας καθιστούν ασύμφορη κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και όταν οι συντάξεις μήνα με το μήνα περικόπτονται, τότε, αλήθεια, για ποιο ακριβώς αναπτυξιακό σχέδιο κάνει λόγο, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, εντός κι εκτός συνόρων ο Αλ. Τσίπρας και οι συν αυτώ;
Η θλιβερή πραγματικότητα
Όσο κι αν το κυβερνητικό αφήγημα περί βελτίωσης των συνθηκών στην Ελλάδα ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, έρχονται αμείλικτοι οι αριθμοί να... προσγειώσουν την Κυβέρνηση στην θλιβερή πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά για να διαπιστώσει πώς τα βγάζουν πέρα σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Δημόσιο έχουν χτυπήσει «κόκκινο» (πάνω από 100 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημ. Εσόδων ένας στους δύο χρωστούν στο Δημόσιο έως και 500 ευρώ τα οποία ούτε μπορούν να πληρώσουν αλλά ούτε και να ρυθμίσουν. Μάλιστα, οι κατασχέσεις από τον μηχανισμό της ΑΑΔΕ ανήλθαν σε 1.721.911 πέρυσι και αυξήθηκαν κατά 12,6% σε σχέση με το 2016.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητα τους διάφορους μηχανισμούς για την διευκόλυνση των οφειλετών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού μόνο 22 επιχειρήσεις (από τις 30.000 αιτήσεις), έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους (σχετικά στη σελ. 16).
Ούτε για δαπάνες υγείας!
Στο μεταξύ, άλλα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Όπως αναφέρει σε ενδιαφέρον δημοσίευμά του στα «Παραπολιτικά» ο γνωστός οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς, το τελευταίο πλήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα προήλθε από την Eurostat, η οποία σε μια από τις πολλές έρευνές της αποκαλύπτει ότι το 90% των Ελλήνων δυσκολεύονται να πληρώσουν δαπάνες υγείας. Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «το οξύμωρο είναι ότι εντός των ημερών ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή φορολογικών δηλώσεων, όπου όσο κι αν ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρει τους κωδικούς από τις εκπτώσεις φόρου από ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, καθώς πολύ απλά καταργήθηκαν αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά του 2017, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να εξοικονομήσει 121 εκατ. ευρώ».
Παράλληλα, αναφορά κάνει και στην αδυναμία των Ελλήνων να αποταμιεύσουν, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ το ποσοστό αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών βαίνει διαρκώς μειούμενο. Ενώ την περίοδο 1999-2008 καταγράφηκε μέση αύξηση 6,7%, στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2013 καταγράφηκε μείωση 4,7% . Το 2014 σημειώθηκε βελτίωση (-3,6%), αλλά η διετία που ακολούθησε ήταν δραματικό πισωγύρισμα, όπως τονίζει ο Γ. Παππούς: -5,4% το 2015 και -6,8% το 2016, ως αποτέλεσμα της φυγάδευσης κεφαλαίων, λόγω capital controls, αλλά κυρίως της εκρηκτικής αύξησης φόρων και εισφορών.
Απότομη επιδείνωση...
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, απότομη επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο στην Ελλάδα, δείγμα κι αυτό της πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία, παρά τις προσδοκίες που επιχειρεί να δημιουργήσει εντός κι εκτός Ελλάδας, η αβεβαιότητα δεν λέει να εγκαταλείψει τους πολίτες, που σε μεγάλο ποσοστό βλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το επόμενο 12μηνο!
Σύμφωνα λοιπόν με την καθιερωμένη έρευνα το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση, αφού τον περασμένο μήνα ο εν λόγω δείκτης διολίσθησε από τις 104,3 μονάδες στις 99,8 μονάδες.
Το φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος που έχουν επωμιστεί επιχειρήσεις και πολίτες, αλλά και το γεγονός ότι δεν γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί με τη χρηματοδότηση στη μετα-Μνημόνιο εποχή, εμποδίζουν την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξάνεται τον Μάρτιο στο 67% (από 64%).