Με τη βάναυση παραποίηση της ιστορίας, εκτρέφει ανθελληνικό μένος…

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ο ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ!

- Τα σχολικά βιβλία εξακολουθούν να αναφέρουν ως…  αλβανικές περιοχές Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης Ράμα

- Έλληνες πολιτικοί, ακόμη και ακαδημαϊκοί, εξακολουθούν δυστυχώς να  ανέχονται τον μεγαλοϊδεατισμό και τις προκλήσεις των γειτόνων μας…

XARTHS SQHIPERI

 • Με μια ολιγόλογη, χθεσινή  ανακοίνωσή της η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, αναφέρθηκε σε ένα σοβαρό εθνικό θέμα που αφορά την Ήπειρο, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τη συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Ελλάδος – Αλβανίας για τη μελέτη των σχολικών εγχειριδίων.  
Η Υφυπουργός, περιορίστηκε να αναφέρει ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα» χωρίς να παραθέτει κανένα περαιτέρω στοιχείο. Έτσι συνεχίζει   αφενός την συνήθη πλέον τακτική του Υπουργείου Εξωτερικών για συζητήσεις μακριά από τα «φώτα της δημοσιότητας»,  αφετέρου  ακολουθεί τη γνώριμη τακτική και  άλλων Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων που συχνά παρασύρονται από τις διαβεβαιώσεις των Αλβανών συνομιλητών τους, οι οποίες όμως «ξεχνιούνται» μόλις διαβούν την πύλη της Κακαβιάς. Την ίδια τακτική ακολουθούν οι Αλβανοί επί χρόνια τώρα και στο θέμα των σχολικών εγχειριδίων, που παρά το γεγονός ότι η Ελληνική πλευρά εφαρμόζει σχεδόν άμεσα τα όσα συμφωνούνται,  αφαιρώντας και όσα αναφέρονται στη Βόρειο Ήπειρο,  αν και αυτά είναι κατοχυρωμένη  και με τις διεθνείς συνθήκες.
 Η προχθεσινή συνάντηση, ήταν συνέχεια εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στα Τίρανα, αλλά και προηγούμενων, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια  εξακολουθούν να παραποιούν την ιστορία, εκτρέφοντας το ανθελληνικό μένος, καθώς επιμένουν να αναφέρουν ως Αλβανικά εδάφη, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία! Οι αναφορές αυτές που είναι απόρροια του μεγαλοϊδεατισμού και του αλυτρωτισμού, τον οποίο καλλιεργεί με ιδιαίτερη ένταση και συχνότητα ο σημερινός Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, περιέχονται στα βιβλία της Ιστορίας, της Γεωγραφίας και της Λογοτεχνίας, που διδάσκονται μάλιστα και οι μαθητές της Ελληνικής Μειονότητας!
Διεκδικούν Πρέβεζα και Θήβα!
Για το περιεχόμενο των βιβλίων της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, που παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στην Θήβα και στην Πρέβεζα, συνοδευόμενο και από σχετικούς χάρτες, είχε καταθέσει πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, για να πάρει μια ανούσια απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος ανέφερε ότι «η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα». Ο κ. Κοτζιάς πρόσθετε ακόμη ότι «δυστυχώς το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστως για την ίδια την Αλβανία». την ίδια την Αλβανία».
Καλές οι διαπιστώσεις, αλλά…
Από διαπιστώσεις δηλαδή, η Ελλάδα «πάει καλά». Στην πράξη όμως συνεχίζει να ανέχεται επί χρόνια τα αλβανικά τερτίπια. Η ανοχή που επιδεικνύεται, όπως αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου, αποθρασύνει τους Αλβανούς που κάθε τόσο προβάλλουν και νέες απαιτήσεις σε βάρος της χώρας μας, ανατρέποντας ακόμη και συνθήκες που έχουν συνυπογράψει, όπως αυτή της Α.Ο.Ζ.. Η θρασύτητά τους έφθασε μάλιστα στο σημείο, στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, ανάμεσα στις «πέτρες» που τοποθέτησαν από τις «αλύτρωτες αλβανικές περιοχές» να έχουν και μια από τους… Φιλιάτες!
Τάζουν αλλά δεν υποχωρούν!
Οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και όσους φορείς συνεργάζονται με αντίστοιχες της Αλβανίας. Αν  και δείχνουν να ξεκινούν με θετικές προθέσεις και με ειλικρινή διάθεση για συνεργασία, στην πορεία- όπως έχει δείξει η ιστορία- οι εκπρόσωποι των αλβανικών φορέων ή υπηρεσιών, γρήγορα διολισθαίνουν στην επίσημη κυβερνητική «γραμμή» και πολιτική, στάση που σπάνια συμβαίνει με τους Έλληνες που συνήθως κινούνται και δρουν κατά βούληση. Στις τρεις σχεδόν δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα- Αλία και την κατάρρευση των συνόρων, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες ελληνοαλβανικές συναντήσεις, με κύρια και σταθερή επωδό «τη φιλία των δύο λαών» και χωρίς ούτε μια υποσημείωση για την εγκατάλειψη του μεγαλοϊδεατισμού από πλευράς Αλβανίας!
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συναντήσεις, συνοδεύονταν και με παροχή πλουσιοπάροχης βοηθείας είτε υλικής, είτε επιστημονικής προς τους «γείτονες», που κι αυτή όμως δεν στάθηκε ικανή για να αλλάξει τη νοοτροπία και τη στάση των Αλβανών εκείνων που διακατέχονται από άκρατο εθνικισμό και επηρεάζουν και τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μεταξύ των Ιδρυμάτων που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με αντίστοιχα της Αλβανίας, είναι και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο εστιάζει κυρίως τη συνεργασία του με το αντίστοιχο του Αργυροκάστρου.  Την Τρίτη ο Πρύτανης κ. Γιώργος Καψάλης επισκέφθηκε το Αργυρόκαστρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου. Είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Πρόξενο Βασίλη Τόλιο, τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, τον Βουλευτή του Κόμματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Ευάγγελο Ντούλε, τους  Δημάρχους  Δρόπολης  Αχιλλέα Ντέτσικα,  Φοινίκης, Λεωνίδα Χρήστου, καθώς και με άλλους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Νέα συνεργασία
Ιδιαίτερη συνομιλία – σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου- είχε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Καθηγ. κ. Bektash Mema, και την Αντιπρύτανη,  Αναπλ. Καθηγ. κ. Valbona Duri, καθώς και με τον Πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Αναπλ. Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπάρκα, με αντικείμενο «την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
 Την προηγούμενη εβδομάδα το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου είχε επισκεφθεί τριμελής αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελούμενη από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Καθηγ. Κωνσταντίνο Κώτση, τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Καθηγ. Αναστάσιο Μικρόπουλο, και την Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Καθηγ. Αικατερίνη Πλακίτση.
Στην εκδήλωση προσεκλήθη και παρέστη και ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, που είχε συμμετάσχει αφιλοκερδώς στα επιμορφωτικά σεμινάρια που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε εκπαιδευτικούς της ελληνικής μειονότητας.