Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί την Κυβέρνηση

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

- Τεράστια τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

- Με το «σταγονόμετρο» προσλήψεις  ιατρών στα  νοσοκομεία της Ηπείρου • Προβληματική η στελέχωση και των ΤΟΜΥ

 DIADROMOS NOSOKOMEIOY

 • Μετά από χρόνια αναμονή, τελικά το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε 768 προσλήψεις ειδικευμένων ιατρών σε όλη την Ελλάδα, αριθμός όμως πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.
Από τους 768, μόλις οι 45 αφορούν τα νοσοκομεία της Ηπείρου, από τα οποία μάλιστα έχει «εξαιρεθεί» αυτό της Πρέβεζας, το οποίο έχει πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.
 Ο αριθμός των προσλήψεων που ανακοινώθηκε, προκάλεσε απογοήτευση στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, καθώς βασιζόμενοι και στις κατά καιρούς εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας περίμεναν (και εξακολουθούν να περιμένουν) προσλήψεις ενός σημαντικού αριθμού ιατρών προκειμένου να καλυφθούν τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και τα οποία καθημερινά μεγαλώνουν καθώς προκύπτουν συνεχώς νέες συνταξιοδοτήσεις, ενώ υπάρχει και θέμα αρκετών παραιτήσεων.
Προεκλογικά βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει «σημαία» του την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων, ωστόσο με την ανάληψη της εξουσίας, φρόντισε να «παγώσει» τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς προέταξε τις επαναπροσλήψεις άλλων εργαζομένων.
Υπό κατάρρευση το Σύστημα Υγείας
Στα τρία χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η κατάσταση επιδεινώθηκε και μάλιστα την περασμένη Παρασκευή ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποίησε τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ότι το σύστημα Υγείας, οδηγείται σε κατάρρευση, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στις δομές τους, στις οποίες τα κενά υπολογίζονται σε 6.500 γιατρούς και σε 25.000 νοσηλευτικό προσωπικό.
Προσλήψεις για τα ΤΕΠ
Οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν για την Ήπειρο, θα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ο μεγαλύτερος αριθμός προβλέπεται για το Νοσοκομείο Φιλιατών  (16) προκειμένου να στελεχωθεί το Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας που τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγο καιρό. Ακολουθεί το Πανεπιστημιακό με 11 θέσεις, ενώ από 9 θέσεις κατανεμήθηκαν στα νοσοκομεία «Χατζηκώστα» και Άρτας.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο τον τελευταίο καιρό είναι σε «αναβρασμό» εξαιτίας του τρόπου που επιχειρείται να μεταφερθούν κλινικές στο νέο κτίριο, που οδηγούν σε αποδυνάμωση- όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές- άλλες κλινικές, τα κενά είναι πολύ μεγάλα σε ιατρικό προσωπικό και φυσικά ούτε λόγος μπορεί να γίνει ότι αυτά μπορούν να καλυφθούν από τις προκηρυχθείσες θέσεις.
Πήραν αξονικό, δεν έχουν ιατρούς!
Στην Άρτα παρατηρείται το φαινόμενο, μετά από πολλές διαμαρτυρίες τελικά το νοσοκομείο να έχει αποκτήσει σύγχρονο αξονικό τομογράφο, αλλά την ίδια στιγμή ουσιαστικά αυτός να μη μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς, καθώς το Ακτινολογικό Τμήμα… ξέμεινε από γιατρούς!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου, έχουν απομείνει μόνο δύο ιατροί, καθώς δύο άλλοι διορίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Έτσι, όπως προσθέτει η συνδικαλιστική οργάνωση, δύο γιατροί θα πρέπει να λειτουργήσουν όλες τις μονάδες του εργαστηρίου, (υπέρηχους, μαστογραφίες, αξονικές, ακτινογραφίες). Η ΕΙΝΗ επικρίνει τη διοίκηση που δεν ζητά την προκήρυξη μόνιμων οργανικών θέσεων, επισημαίνοντας ότι το Ακτινολογικό τμήμα εξυπηρετεί 75.000 πολίτες, με αποτέλεσμα μακροχρόνια ραντεβού να απευθύνονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
Οριακά και η Λευκάδα
Για το νοσοκομείο Πρέβεζας, δεν προβλέπεται πρόσληψη ειδικευμένου ιατρού. Παρά ταύτα, πρόκειται να «χάσει» και έναν καρδιολόγο που θα μετακινηθεί στο νοσοκομείο Λευκάδος, το οποίο σύμφωνα με την ΕΙΝΗ, λειτουργεί οριακά, έχοντας κλινικές με έναν ή δύο γιατρούς, ενώ από τους 33 που υπηρετούν συνολικά οι 13 είναι επικουρικοί. Έχει ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι αν και το νησί κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες, το ΤΕΠ λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς, ενώ έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως τα Κέντρα Υγείας.
Ψάχνουν γιατρούς…
Οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν αφορά όμως μόνο τα νοσοκομεία, αλλά είναι «οριζόντιο» πρόβλημα και αφορά όλες τις δομές υγείας.
Μεταξύ αυτών και οι πολυδιαφημισμένες από την Κυβέρνηση ΤΟΜΥ, ένας θεσμός που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος για τους πολίτες, αλλά σήμερα στήνεται με μεγάλη βιασύνη και προχειρότητα. Όπως αναφέρει μάλιστα σε χθεσινή του δήλωση ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσων Φωτήλας, το Υπουργείο Υγείας καλεί τους γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, Γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους να δεχθούν εγγραφές πολιτών και να τους αναλάβουν ως οικογενειακοί γιατροί. Η συγκεκριμένη απόφαση- επισημαίνει ο βουλευτής- βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με την ως τώρα ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική η οποία επιφύλασσε αυτό τον ρόλο για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Συνεχίζοντας ο κ. Φωτήλας αναρωτιέται αν οι ιατροί των Κέντρων Υγείας μπορούν να αναλάβουν και το ρόλο του οικογενειακού ιατρού και αν ναι, «τότε για ποιόν λόγο δημιουργήθηκαν οι ΤΟΜΥ;»
Καταλήγοντας προσθέτει ότι η Ν.Δ. έγκαιρα είχε επισημάνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής με τις ΤΟΜΥ και την απροθυμία των ιατρών να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, κατηγορώντας τους Υπουργό Υγείας Ξανθό και Αναπληρωτή Υπουργό Πολάκη, ότι κατέφυγαν σε τεχνάσματα που δεν λύνουν το πρόβλημα.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Στη συνάντηση είχε με τον Υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στελέχη του Υπουργείο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος και μέλη του Δ.Σ., έθεσαν όλα τα ζητήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αναφέρθηκαν στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό με την ελλιπή χρηματοδότησή του και ειδικότερα ζήτησαν να προκηρυχθούν με σύντομες διαδικασίες μόνιμοι ιατροί στο Ε.Σ.Υ., αλλά και λοιπό προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες (όπως προαναφέραμε τις υπολόγισαν σε 6.500 μόνιμους ιατρούς και 25.000 νοσηλευτικό προσωπικό). Προειδοποίησαν μάλιστα  ότι αν το σύστημα δεν ενδυναμωθεί, μετά την αποχώρηση πολλών ιατρών τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα καταρρεύσει.
Χαρακτήρισαν απαραίτητη τη στελέχωση των ΠΕΔΥ και όλων των Δημόσιων δομών υγείας, που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 Προβληματισμένος είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και για τις ΤΟΜΥ, οι οποίες όπως εκτίμησε το Προεδρείο του,  δεν προχωρούν σύμφωνα και με τους αρχικούς σχεδιασμούς και οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ με τους όρους που προτάθηκαν, δεν έτυχαν προσφοράς εκ μέρους των ιατρών.
 Όσον αφορά τις συμβάσεις με τους ιατρούς ειδικοτήτων ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επανέλαβε τις θέσεις του για ελεύθερη επιλογή ιατρού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς και ικανοποίηση των αναγκών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.