Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για σήμερα βράδυ η ΕΜΥ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Τα νερά από τα χιόνια που λιώνουν και οι έντονες βροχοπτώσεις συχνά «φουσκώνουν» τα ποτάμια, κατακλύζοντας πεδινές περιοχές
- Τι αναφέρει στον «Π.Λ.» ο πολιτ. μηχανικός Δημ. Μακρής για τα προβλήματα από τις καιρικές αλλαγές

GEFYRA PLAKAS GKREMISMENH


• Οι συνεχείς βροχοπτώσεις και τα χιόνια στα Ηπειρωτικά βουνά που ήδη άρχισαν να λιώνουν, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν πολλά και ορμητικά νερά, απειλώντας με πλημμύρες τις πεδινές κυρίως περιοχές.
Μάλιστα για σήμερα Σάββατο, η Ε.Μ.Υ. εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού – που εάν τελικά επαληθευτεί - αναφερόμενη στην περιοχή μας, κάνει λόγο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και μεταφορά, κατά διαστήματα, σημαντικής ποσότητας σκόνης από την Αφρική. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, σε ανακοίνωσή της, συνιστά την «προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Δήμων και πολιτών».
Ο τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.» Δημ. Μακρής, πολιτικός μηχανικός Δ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής, οποίος για χρόνια έχει ασχοληθεί με υδατικά θέματα, κυρίως για την περιοχή της Ηπείρου (μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε σε παρεμφερείς δημόσιες υπηρεσίες), επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση πλέον των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο χώρας και ειδικά στην Περιφέρειά μας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες δράσεις προσαρμογής σε όλους τους τομείς».
Οι Λεκάνες απορροής…
Και προσθέτει ότι το Υδατικό Διαμέρισμα της Ηπείρου είναι ένα από τα πιο ορεινά διαμερίσματα της χώρας, δεδομένου ότι οι ορεινές περιοχές καλύπτουν το 70% της συνολικής έκτασής του. Οι δυο πιο ορεινές Λεκάνες απορροής του ποταμού Αώου με έκταση 2.361km2 και η λεκάνη του Αράχθου με έκταση 2.209 km2, έχουν έντονο ανάγλυφο με μεγάλες κλίσεις πρανών και βαθιές χαράδρες που δέχονται έντονες ετήσιες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Εντός του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου, υπάρχουν πολλά παλιά έργα (φυσική κληρονομιά), καθώς έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν σημαντικά νέα έργα υποδομής που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σοβαρούς πλημμυρικούς κινδύνους (Υδροηλεκτρικά φράγματα, σημαντικοί οδικοί άξονες, αρδευτικά δίκτυα κ.α.).
Εξάλλου υπενθυμίζει ότι τα ορμητικά νερά του Αράχθου ήταν αυτά που συνέβαλαν προ τριετίας στην πτώση του γεφυριού της Πλάκας, ενώ παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και στην λεκάνη απορροής του ποταμού Αώου.  Στις δυο αυτές μεγάλες λεκάνες των ποταμών, με τους υψηλούς όγκους που δέχονται μεγάλες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις όλο το χρόνο, προκαλούνται σοβαρές καταστροφές (κατολισθήσεις, αποκοπές δρόμων, ζημιές σε σπίτια και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.α.), όπως εξάλλου συμβαίνει συνήθως και σε άλλες πεδινές περιοχές, όπου συσσωρεύονται μεγάλοι όγκοι νερού.
Αντιπλημμυρικά έργα στην Πρέβεζα
Μόλις χθες μάλιστα ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η ένταξη στο ΕΣΠΑ δυο σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Αφορούν τη  «Διαμόρφωση χειμάρρων Καρυδά-Παντοκράτορα» και την «Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος στο Δήμο Πάργας (Α΄ φάση)», για τα οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του ενέκρινε την υποβολή πρότασης ένταξης στο «Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020». Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 2,8 εκ. ευρώ, χωρίς το κόστος των απαλλοτριώσεων.
Δεν έχουν εξεταστεί…
Ο κ. Μακρής αναρωτιέται εάν «έχουν εξεταστεί ποτέ, οι διάφοροι σχετικοί παράμετροι, που επηρεάζουν τις δυο αυτές αναφερόμενες Λεκάνες (Αράχθου και Αώου); Και δεν αναφέρομαι – τονίζει - στην ετήσια απορροή της χιονόπτωσης, αλλά στην απορροή από μια έντονη περιοδική χιονόπτωση λόγω της απότομης αλλαγής του καιρού, με έντονες βροχές και αύξηση της θερμοκρασίας. Υπάρχουν οι πληροφορίες για τη σημασία που έχει η μορφή της απότομης αυτής απορροής,  των νερών στην υδρολογία. Σε ερώτησή μου, προς τους αρμόδιους μελετητές, κατά την Ημερίδα για το Σχέδιο  Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του  Υδατικού Διαμερίσματος  της Ηπείρου (20-10-2017), η απάντηση ήταν ότι δεν λαμβάνεται υπ όψιν αυτό το φαινόμενο και γενικά ούτε η ήπια μορφή στο λιώσιμο του χιονιού στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας».
Όταν το χιόνι λιώνει…
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ήπια μορφή στο λιώσιμο του χιονιού, έχει μικρό ποσοστό απορροής νερού (κατακρημνίσματος). Τι συμβαίνει όμως  με το απότομο λιώσιμο του χιονιού, όταν αυτό μετατρέπεται, από σχεδόν στερεό, σε νερό. Το χιόνι αποτελεί υγρό παράγοντα, που υπάρχει στην επιφάνεια του εδάφους συγκεκριμένων περιοχών. Στα ορεινά της Ηπείρου υπάρχει αρκετό και με κατάλληλες συνθήκες ρέει στα χαμηλά και πρέπει να αποτελεί σίγουρα, κομμάτι του υδρολογικού κύκλου. Αυτή η απότομη απορροή του φαινόμενου  αυτού, ίσως δεν λαμβάνεται υπ όψιν στα έργα του πολιτικού μηχανικού, επομένως πρέπει να υπολογίζεται στον υδρολογικό σχεδιασμό, μειώνοντας την πιθανότητα αστοχίας κατά την κατασκευή ενός έργου, την αποφυγή των καταστροφών από πλημμύρες και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να υπάρχουν σχετικά ακριβείς υπολογισμοί για την ποσότητα που χιονιού που  απορρέει με το λιώσιμο…».
Εφιστά την προσοχή!
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ο κ. Μακρής εφιστά την προσοχή προς τους αρμόδιους «γιατί τα έργα που θα εμποδίζουν ή μεταβάλλουν, τη φυσική ροή των νερών και δεν είναι επαρκώς μελετημένα ή είναι παρατημένα και μη συντηρημένα, δεν αντέχουν στο πέρασμα του νερού. Προσοχή, από τον κίνδυνο σοβαρών πλημμυρών και την πρόληψη των καταστροφών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι θανάτους και υλικές καταστροφές, με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο. Προσοχή, γιατί πολλά εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες που δεν μπορούμε να τις κοντρολάρουμε…».