Εντελώς ακατάλληλη η περιοχή Σταυρακίου όπου λειτουργούν…

Επιτέλους, να φύγουν εκτός πόλης οι δικαστικές Φυλακές Ιωαννίνων!

- Στη Βουλή έφερε το θέμα της μετεγκατάστασής τους ο Ι. Τσίμαρης

- Έχει «κολλήσει» στο ΣτΕ η έκδοση Π.Δ. για κατασκευή νέου καταστήματος στην Κόντσικα…

FYLAKES STAYRAKI

Δεκαετίες ολόκληρες λειτουργούν οι Φυλακές Ιωαννίνων στο Σταυράκι, οι οποίες σήμερα βρίσκονται ουσιαστικά εντός πόλης, καθώς αυτή με τα χρόνια επεκτάθηκε. Γύρω τους λοιπόν και σε κοντινή σχετικά απόσταση υπάρχουν πλέον εκατοντάδες κατοικίες, ενώ καθημερινά περνούν πολλά μικρά παιδιά μπροστά από την είσοδό τους.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι πια κατάλληλη για τη φιλοξενία φυλακών με δεκάδες κρατούμενους μέσα, πολλοί εκ των οποίων επικίνδυνοι κακοποιοί. Υπό κανονικές συνθήκες το κατάστημα θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί ήδη εκτός αστικού ιστού. Αυτό όμως δεν έγινε ακόμα παρά τις σχετικές εξαγγελίες. Ωστόσο, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα επανέρχεται το ζήτημα μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης. 

Ακατάλληλη θέση

Η επικινδυνότητα λειτουργίας σωφρονιστικού καταστήματος σε κατοικημένη περιοχή είναι αυτονόητη. Παρόλα αυτά, όσον αφορά στις Φυλακές Ιωαννίνων, αυτή καταδείχθηκε πρόσφατα με τον πιο έμπρακτο τρόπο με αφορμή το «ντου» των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ στο κατάστημα κράτησης, όπου διαπιστώθηκε ότι γινόταν διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος, με εγκέφαλο Αλβανό κακοποιό, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρια και γκλοπ. Έγιναν δε και συλλήψεις, με τον ίδιο των υποδιευθυντή του καταστήματος να οδηγείται στη δικαιοσύνη. Η στιγμή επομένως είναι κατάλληλη για να επανέλθει το αίτημα της μεταστέγασης των φυλακών, η οποία έχει προαναγγελθεί εδώ και χρόνια, όμως καθυστερεί η υλοποίησή της. 

Ερώτηση στη Βουλή

Στη Βουλή έφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Τσίμαρης το ζήτημα της μετεγκατάστασης του σωφρονιστικού καταστήματος Ιωαννίνων. Σε ερώτησή του προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης ο κ. Τσίμαρης αναφέρεται στην από δεκαετίες λειτουργία του καταστήματος στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Ιωαννιτών η μετεγκατάστασή του εκτός πόλης.

Συμπληρωματικά τονίζει τις συνέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την μετεγκατάσταση, τόσο από πλευράς του Δήμου Ιωαννιτών με την παραχώρηση έκτασης 100 στρεμμάτων περίπου στην Κόντσικα, όσο και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτείται από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έχει «κολλήσει»;

Στην ερώτησή του ο Γιαννιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει την ενημέρωση που προέκυψε κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού στελέχους στην περιοχή μας, μετά από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ότι η απαιτούμενη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος έχει «κολλήσει» στο ΣτΕ. Επισημαίνει δε την ανάγκη της άμεσης μετεγκατάστασης του σωφρονιστικού καταστήματος τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους ίδιους τους ωφελούμενος και εργαζόμενους. Καταλήγοντας, ο κ. Τσίμαρης ρωτά τους Υπουργούς αν ισχύει ότι το ΣτΕ ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και νέες ενέργειες προκειμένου να κατατεθεί προς δημοσίευση το απαιτούμενο Π.Δ., σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου να κατατεθούν τα απαιτούμενα έγγραφα και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επίσης ρωτάει αν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση για την φυσική υλοποίηση του έργου, ποιος ο προϋπολογισμός του και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν.

Πάνω από 10 χρόνια…

Πάνω από μία δεκαετία διαρκεί η συζήτηση για την κατασκευή του νέου σωφρονιστικού καταστήματος Ιωαννίνων, το οποίο, μετά την παραχώρηση έκτασης από τον Δήμο, προβλέπεται πως θα γίνει στην Κόντσικα. Με την κατασκευή του, οι νυν φυλακές στο Σταυράκι, θα κλείσουν οριστικά. Η κατασκευή νέας κτιριακής υποδομής θα δώσει «ανάσα» στο κατάστημα κράτησης, το οποίο διαθέτει περίπου 80 θέσεις για κρατούμενους, όμως σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός τους υπερβαίνει τα όρια, με αποτέλεσμα να είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο!

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στην οποία αναφέρονταν πως επόμενο βήμα θα είναι η εκπόνηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Κάπου εκεί όμως οι διαδικασίες σταμάτησαν. Αξίζει να τονιστεί πως η περιοχή της Κόντσικας βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το νέο κατάστημα κράτησης με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.