Η νέα Διοίκηση διαβεβαίωσε τη Δημοτ. Αρχή Πωγωνίου 

Ενισχύεται η δομή της «Κιβωτού» στην ακριτική Πωγωνιανή!

Στόχος η αύξηση των φιλοξενούμενων παιδιών και η προσέλκυση εθελοντών και χορηγών…

MARTINOY KIBOTOS

• Η πολύ σημαντική κοινωνική δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», δείχνει σιγά σιγά να βρίσκει ξανά το δρόμο της και τον σκοπό της. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το θέμα με τον π. Αντώνιο, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη Διοίκηση και το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη, αυτό που απασχολούσε περισσότερο την κοινωνία είναι τι θα απογίνουν τα φιλοξενούμενα παιδιά. Αυτός ο προβληματισμός και η αγωνία κυριάρχησε και στην Ήπειρο, καθώς ως γνωστόν παραρτήματα της «Κιβωτού» λειτουργούν σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα, με τις τοπικές κοινωνίες να ζητούν την διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραμονή των δομών στις ακριτικές περιοχές, καθώς αναμφίβολα έδωσαν πνοή και ελπίδα στους ερημωμένους αυτούς τόπους. 

Διαβεβαιώσεις της Διοίκησης 

Η νέα Διοίκηση έδειξε να αντιλαμβάνεται αυτή την ανάγκη και από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωσε ότι τουλάχιστον η «Κιβωτός» στην Πωγωνιανή θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. 

Σε μια ακόμη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στην Αθήνα ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο αντιδήμαρχος Στ. Κουκουλάρης και ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Περικλής Τόμος, έλαβαν τη διαβεβαίωση από την Πρόεδρο της νέας Διοίκησης κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου ότι η δομή στην Πωγωνιανή θα ενισχυθεί με προσωπικό και θα δοθεί η δυνατότητα να φιλοξενηθούν κι άλλα παιδιά! 

Σε θερμό κλίμα…

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια των δομών κ. Μαρία Χατζηνικολάκη, έγινε σε θερμό κλίμα, με εκατέρωθεν προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της «Κιβωτού» και την παροχή κάθε υποστήριξης στους μικρούς φιλοξενουμένους από τη Διοίκηση, το Δήμο αλλά και την τοπική κοινωνία. Σημαντική χαρακτηρίστηκε η λήψη ενεργειών εξωστρέφειας, με πρωτοβουλίες της δομής, του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου και την υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου, αλλά και ενεργειών για προσέλκυση εθελοντών και χορηγών. Παράλληλα, αποφασίστηκε ο συντονισμός ενεργειών για την ένταξη του κτιρίου σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Το σημαντικό είναι ότι όλοι δεσμεύτηκαν να συνεχιστεί το έργο της δομής στην Πωγωνιανή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα παιδιά και την τοπική κοινωνία που τα έχει αγκαλιάσει.

Δίνουν ζωή!

Σήμερα στην «Κιβωτό» της Πωγωνιανής φιλοξενούνται 15 παιδιά, αριθμός που σίγουρα μπορεί να αυξηθεί αρκετά, εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τις μεγάλες εγκαταστάσεις της δομής. Εξίσου σημαντική όμως για την περιοχή του Πωγωνίου είναι και η Μονάδα Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία φιλοξενούνται άλλα 15 παιδιά. Αυτές οι δυο δομές συνέβαλαν στο να επαναλειτουργήσει από φέτος το Δημοτικό Σχολείο ως διθέσιο, εξυπηρετώντας και άλλα παιδιά από τα γειτονικά χωριά. Εξάλλου, τα σχολεία είναι αυτά που δίνουν ζωή σήμερα στα ερημωμένα χωριά της επαρχίας, αλλά και ελπίδα για αναγέννηση της υπαίθρου…