Στο Δήμο Ιωαννιτών μέσω ειδικού περιβαλλοντικού έργου…

Ευρωπαϊκοί πόροι για την προστασία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας!

Β. ΒΛΕΤΣΑΣ (Αντιδήμαρχος) στον Π.Λ.: Στόχος μας η βελτίωση της κατάστασης μέσω καινοτόμων δράσεων…

• Στο Δημοτ. Συμβούλιο η Περιβ/κή Μελέτη λίμνης την οποία αποκωδικοποιούν οι υπηρεσίες του Δήμου 

LIMNH PAMBOTIDA PROSTASIA

 Σε μία περίοδο που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα το ζήτημα προστασίας και ανάδειξης της Παμβώτιδας, κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα σήμερα που καθίσταται σαφές ότι το Προεδρικό Διάταγμα έχει… δρόμο μπροστά του. 

Ενώ λοιπόν συνεχίζεται η διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά και τη λίμνη, ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε τη συμμετοχή του σε μία σημαντική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις. Μέσω του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος θα λάβει ένα σημαντικό ποσό προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα έχουν ως βασικό στόχο την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος. Η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου έγινε με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Βασίλη Βλέτσα, ο οποίος προανήγγειλε καινοτόμες πρακτικές για την βελτίωση της κατάστασης της λίμνης. 

Αναφερόμενος, στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη λίμνης, ο κ. Βλέτσας προανήγγειλε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αποκωδικοποίησή της από τις υπηρεσίες του Δήμου, θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αθεράπευτες «πληγές»

Ιδιαίτερα εύθραυστο είναι το περιβάλλον της Παμβώτιδας, το οποίο έχει δεχθεί τις τελευταίες δεκαετίες πολλά «χτυπήματα» από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα. Μπαζώματα, αναχώματα, λύματα τα οποία διοχετεύονται μέσω παράνομων συνδέσεων αποχετεύσεων στο δίκτυο ομβρίων, απόρριψη σκουπιδιών, απόβλητα κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, υπολείμματα φυτοφαρμάκων έχουν δημιουργήσει «πληγές» τόσο στις όχθες όσο και στο υδάτινο σώμα της λίμνης, οι οποίες δεν έχουν θεραπευτεί ακόμα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Η έγκριση της Ειδικής Μελέτης που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και στη συνέχεια το προεδρικό Διάταγμα λίμνης είναι σαφές πως θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που θα συμβάλλει ουσιαστικά στις προστασία και ανάδειξή της. Αυτά όμως είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο ακόμα για να υλοποιηθούν. Οπότε, οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι τοπικοί φορείς για τη λίμνη δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενη και αυτό ισχύει και για το έργο CLIMABOROUGH στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών. Μέσω αυτού θα υλοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρο την Παμβώτιδα. 

Οι βασικοί στόχοι

Στο έργο CLIMABOROUGH, το οποίο είναι από τα πρώτα  που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Horizon Europe» και ειδικότερα των πρώτων προσκλήσεων που αφορούν στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030, συμμετέχουν συνολικά 28 εταίροι από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων 14 πόλεις. Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο Δήμος Ιωαννιτών καθώς και εκείνος των Αθηναίων, ενώ η διάρκειά του είναι 48 μήνες. Μάλιστα, τα Γιάννενα ως πόλη θα είναι επικεφαλής στο HUB που θα δημιουργηθεί με θέμα «Από τα απόβλητα στην Κυκλική Οικονομία» και πόλη ακόλουθος στο HUB που θα δημιουργηθεί με θέμα «Ενέργεια και Κινητικότητα».

Ο κύριος στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου, «να υποστηριχθούν οι συμμετέχουσες πόλεις να ορίσουν και να αναπτύξουν καινοτομίες προσανατολισμένες στο κλίμα, πρωτοποριακές -τόσο από την πλευρά της τεχνολογίας και των υπηρεσιών όσο και από τη νομική, διοικητική και χωροταξική πλευρά- όπως ορίζονται στα σχέδια αποστολής τους».

Τα ποσά του έργου

Ο προϋπολογισμός του έργου CLIMABOROUGH είναι της τάξης των 11.5 εκ. ευρώ και στον Δήμο Ιωαννιτών αναλογούν 145.375 ευρώ. Την ευθύνη για την υλοποίησή του έχει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Παράλληλα, ο Δήμος θα υλοποιήσει πιλοτικό έργο, προϋπολογισμού έως 143.000 ευρώ για την προστασία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, μέσω της ευαισθητοποίησης τουριστών και του τοπικού οικοσυστήματος και θα έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει και δεύτερο πιλοτικό έργο στον τομέα της ενέργειας και της κινητικότητας, ο προϋπολογισμός του οποίου θα είναι έως 87.000 ευρώ.

Ο Βασίλης Βλέτσας

O Αντιδήμαρχος Bασίλης Βλέτσας, αρμόδιος για θέματα Πρωτογενούς Τομέα - Περιφερειακής Ανάπτυξης & Προστασίας Περιβάλλοντος – Λίμνης και υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας και η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Θεμάτων του Δήμου Άννα Αθανασίου εκπροσώπησαν τα Γιάννενα στην πρόσφατη εναρκτήρια εκδήλωση του έργου.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βλέτσας εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει σε κορυφαίες, όπως τις χαρακτηρίζει, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη καινοτομιών για το κλίμα, την ενέργεια, την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. «Βασικός μας στόχος από αυτή τη συμμετοχή μας εδώ είναι να μπει στο επίκεντρο το ευρύτερο λιμναίο οικοσύστημα της Παμβώτιδας και η ανάπτυξη καινοτομιών για την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης», επισήμανε ο Αντιδήμαρχος προσθέτοντας παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το έργο έχει εξασφαλισμένη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία θα αξιοποιηθεί για την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος.

«Θα γίνουν πράγματα…»

Μιλώντας ειδικότερα στον «Π.Λ.» για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Βλέτσας σημείωσε πως αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον Δήμο η ένταξή της λίμνης σ’ αυτό, προσθέτοντας πως οι πιλοτικές δράσεις που θα υλοποιηθούν θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε. «Το δουλεύουμε εδώ και καιρό όλο αυτό. Μιλήσαμε στους εταίρους του έργου για τις πιέσεις που δέχεται η Παμβώτιδα ως αστική λίμνη και τώρα που ενταχθήκαμε ξεκινάμε άμεσα τις δράσεις για την προστασία και ανάδειξή της. Ήδη έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως τα προβλήματα είναι ακόμα πολλά. Δουλεύουμε μεθοδικά εδώ και πολύ καιρό και με τις 300.000 ευρώ περίπου του έργου CLIMABOROUGH θα γίνουν σημαντικά πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Μελέτη λίμνης

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Δήμου Ιωαννιτών στη διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Natura, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Παμβώτιδα, ο Β. Βλέτσας έκανε λόγο για ένα κείμενο τεράστιας έκτασης, το οποίο έχει ήδη δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με σκοπό να αποκωδικοποιήσουν τις παραμέτρους της Μελέτης που αφορούν στη λίμνη, να τις εξειδικεύσουν και να δουν αν δημιουργούν εμπόδια σε σχεδιασμούς του Δήμου. Ο Αντιδήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έρθει η ΕΠΜ στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Θα δούμε τις παραμέτρους της Μελέτης και θα καταθέσουμε προτάσεις και ενστάσεις εκεί όπου χρειάζεται. Μόνο με διάλογο και διαβούλευση θα πάμε μπροστά το θέμα της λίμνης», τόνισε με έμφαση.