Προσπάθειες γίνονται, λύση όμως ακόμα να βρεθεί στο πρόβλημα 

Έχει… ξεφύγει πια η κατάσταση με τα αδέσποτα στα Γιάννενα!

Για «επιδημία» εγκατάλειψης κουταβιών κάνει λόγο ο Δήμος • Το Πανεπιστήμιο θυμίζει… κυνοκομείο • Επιβάλλεται η διενέργεια ελέγχων για ηλεκτρονική σήμανση και η επιβολή προστίμων σε όσους παρανομούν  

ADESPOTA SKYLIA

• Σε μείζον πρόβλημα για τα Γιάννενα μετατρέπονται τα αδέσποτα σκυλιά, ο αριθμός των οποίων αυξάνει διαρκώς όσο περνάει ο καιρός εξαιτίας ασυνείδητων ιδιοκτητών που «ξεφορτώνονται» τα ζώα τους απελευθερώνοντάς τα όπου τους βολεύει!

Παρά τις προσπάθειες του Δήμου, ουσιαστική λύση δεν έχει βρεθεί, ούτε πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση με την επέκταση του κυνοκομείου, τους εμβολιασμούς και τις στειρώσεις αδέσποτων. Ο ίδιος ο Δήμος εξάλλου, κάνει λόγο για «επιδημία» εγκατάλειψης κουταβιών, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για σοβαρό αδίκημα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στο Πανεπιστήμιο και επιβάλλεται να ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι για ηλεκτρονική σήμανση σκύλων και να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στους παρανομούντες. Ποινές πρέπει να επιβάλλονται, εξάλλου, σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αφήνουν ακαθαρσίες σε κοινόχρηστους χώρους. 

Στο μεταξύ, το υπ. Εσωτερικών επιδοτεί με σημαντικά ποσά διάφορους Δήμους ανά τη χώρα, προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο της διαχείρισης αδέσποτων ζώων. 

Παρατούν κουτάβια!

Για «επιδημία απανθρωπιάς» κάνει λόγο ο Δήμος Ιωαννιτών, σχολιάζοντας τα περιστατικά εγκατάλειψης οικόσιτων ζώων και ιδιαίτερα κουταβιών δίπλα από κάδους απορριμμάτων, σε χωράφια καθώς και έξω από τον προαύλιο χώρο του κυνοκομείου του από ασυνείδητους δήθεν «ζωόφιλους». Πρόκειται για ευθεία παραδοχή εκ μέρους του Δήμου του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα Γιάννενα όσον αφορά στα αδέσποτα. Όπως αναφέρεται σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση, «χωρίς να σκεφτούν τις υποχρεώσεις τους επιλέγουν να μην στειρώνουν τα ζώα τους και να εγκαταλείπουν τα κουτάβια που κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία, αρρώστιες ακόμα και να χτυπηθούν από αυτοκίνητα, παρότι ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου πρέπει να μεριμνά για την ευζωία και τον περιορισμό του πληθυσμού φροντίζοντας για τη στείρωση του ζώου τους».

Σοβαρό αδίκημα

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τη διαχείριση του κυνοκομείου Νίκος Τσόλης, υπενθυμίζει πως η εγκατάλειψη είναι ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα σε βάρος των ζώων και επιφέρει εκτός από πρόστιμο έως 15.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης από ένα έως πέντε χρόνια! Καλεί δε τους πολίτες να είναι παρατηρητικοί, να συγκρατούν τις πινακίδες αυτοκινήτων και να ενημερώνουν την αστυνομία, είτε το αρμόδιο γραφείο του Δήμου (τηλ.: 2651361165) όταν αντιλαμβάνονται εγκατάλειψη ζώων.

Στο Πανεπιστήμιο…

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο… κυνοκομείο, όπως επισημαίνουν σε ανάρτησή τους οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», σε έναν χώρο δηλαδή όπου οι «φιλόζωοι», από παράδοση πια, αφήνουν τα σκυλιά τους όταν τα βαρεθούν. Τα σκυλιά φτιάχνουν  αγέλες και επιτίθενται ενίοτε σε ανύποπτους φοιτητές που κυκλοφορούν πεζή στην Πανεπιστημιούπολη.

Μόνο όταν υπάρχουν ορκωμοσίες τα σκυλιά… εξαφανίζονται, ενώ τον υπόλοιπο καιρό μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας, στα κυλικεία ακόμη και στο εστιατόριο με τη συνδρομή ορισμένων που νομίζουν ότι επιτελούν κοινωφελές έργο! 

Οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» υπενθυμίζουν πως εδώ και καιρό υπάρχει νόμος που προβλέπει την ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων, ώστε να μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης που  εγκαταλείπει  το ζώο του για τα… περαιτέρω. Πρόκειται για τον  μόνο τρόπο ώστε να μειωθούν σημαντικά τα αδέσποτα και στην πόλη μας. Αναρωτιούνται λοιπόν αν η Δημοτική Αστυνομία κάνει κάτι γι' αυτό. 

 Τι κάνει ο Δήμος;

Στην ίδια ανάρτηση γίνεται λόγος και για την «ανοχή» της Δημοτικής Αρχής απέναντι  σε ιδιοκτήτες σκύλων, που τα βγάζουν σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους της πόλης, τα αφήνουν ελεύθερα και παραλείπουν να μαζέψουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, στα Γιάννενα δεν υπάρχουν καν πινακίδες που να συνιστούν το αυτονόητο, πράγμα που γίνεται σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας! Καταλήγοντας, οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες τονίζουν πως η Δημοτική Αρχή δεν σκέφτεται καν το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν «ανοιχτοί» περιφραγμένοι χώροι έξω από την πόλη, όπου θα ζουν τα αδέσποτα και με την συνδρομή των φιλοζωικών θα έχουν ένα ελεύθερο περιβάλλον, χωρίς να γίνονται επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Κονδύλια από ΥΠΕΣ

Στο μεταξύ, σημαντικά ποσά διατίθενται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και του προγράμματος «Άργος» στους Δήμους όλης της χώρας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Χρήματα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προς το παρόν δεν εισπράττει ο Δήμος Ιωαννιτών!

Σε πρώτη φάση 18 Δήμοι της χώρας μας θα λάβουν συνολικό ποσό 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά αναμένεται οι ΟΤΑ να ενισχυθούν με 40 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων. Πιο συγκεκριμένα, 5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κάθε είδους δαπάνη που αφορά στη στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κατάλληλοι αναγνώστες σήμανσης ζώων συντροφιάς και λοιπού πάγιου εξοπλισμού), 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση καταφυγίων, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του νέου νόμου.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, για να διασφαλίσουμε την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Άργος”, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτούμε τους Δήμους, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει, καθώς και την εξαιρετικά μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεδομένου ότι οι στειρώσεις είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας για την άμεση μείωση του πληθυσμού τους».