Ο Κ. Τασούλας ανακοίνωσε πως η Βουλή θα χρηματοδοτήσει ανασκαφές 

Μετά το αρχ. Θέατρο σειρά παίρνει και το βουλευτήριο της Δωδώνης!

Πανηγυρική η εκδήλωση παράδοσης στο κοινό του αποκατεστημένου κάτω διαζώματος • Την επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας του αρχαιολογικού χώρου ζήτησε από το ΥΠ.ΠΟ ο Χρ. Ντακαλέτσης

DODONH FESTIBAL 22 6 22

• Περισσότερο αισιόδοξο μοιάζει το μέλλον για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, τον σημαντικότερο της Ηπείρου και φυσικά για το αρχαίο του Θέατρο, στο οποίο τα έργα της αναστήλωσης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς πλέον. 

Στο πλαίσιο μίας πανηγυρικής εκδήλωσης το βράδυ της Τρίτης παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη παραδόθηκε επίσημα σε χρήση το κάτω διάζωμα του μνημείου, ενώ η έκπληξη ήρθε από τον Γιαννιώτη Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα που ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των ανασκαφών στο βουλευτήριο. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης διατύπωσε συγκεκριμένα αιτήματα προς το ΥΠ.ΠΟ, ενώ με αφορμή την έναρξη του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης, τόνισε πως στόχος είναι να μετατραπεί σε διοργάνωση με πανεθνικό χαρακτήρα. Η απόδοση στο κοινό του πρώτου τμήματος του κοίλου στο αρχαίο Θέατρο Δωδώνης ολοκληρώθηκε με μία μοναδική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βοστώνης.

Η έκπληξη  από Κ. Τασούλα!

Mε κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε προχθές βράδυ το αναστηλωτικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, χάρη στο οποίο αποδόθηκε πλέον στο κοινό το κάτω διάζωμά του, όπου ολοκληρώθηκαν και οι εννέα κερκίδες. 

Πρόκειται για ένα έργο που μετράει ήδη σχεδόν δύο δεκαετίες. Κι ενώ οι εργασίες μεταφέρονται πλέον στο μεσαίο διάζωμα, ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής έκρυβε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση για το μέλλον γενικότερα του αρχαιολογικού χώρου. Όπως έκανε γνωστό ο Κώστας Τασούλας από το βήμα της ορχήστρας, η Βουλή των Ελλήνων και το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεργαστούν, με τον πρώτο φορέα να χρηματοδοτεί τις ανασκαφές στο περίφημο βουλευτήριο, το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως του αρχαίου Θεάτρου!

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα του ιερού της Δωδώνης με μνημειακή μορφή, το οποίο είχε διοικητικό - πολιτικό χαρακτήρα, καθώς σ’ αυτό συγκεντρώνονταν οι βουλευτές, δηλαδή οι εκπρόσωποι των εθνών της Ηπείρου. Χαριτολογώντας, μάλιστα, ο κ. Τασούλας σημείωσε πως οι Ηπειρώτες κάποια στιγμή έπαψαν να αναθέτουν τη λύση των προβλημάτων τους στον… Δία και έφτιαξαν τη Βουλή τους για να τα αντιμετωπίζουν συλλογικά!

Ο Δήμος Δωδώνης

Στο μέλλον και τις προοπτικές του αρχαιολογικού χώρου και ειδικά του αρχαίου Θεάτρου εστιάζει σε δήλωσή του, με αφορμή την προχθεσινή εκδήλωση ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Όπως αναφέρει, «η προοπτική ολοκλήρωσης τα αμέσως επόμενα χρόνια, του έργου της αποκατάστασης και της απόδοσης του συνόλου του ωφέλιμου χώρου του Θεάτρου σε χρήση, εγγυώνται το μεγάλωμα του Φεστιβάλ Δωδώνης και την εμπέδωσή του ως διοργάνωσης με πανεθνικό χαρακτήρα, προοπτική που μας φορτώνει με μεγάλη ευθύνη, ως Δήμο». 

Στο μεταξύ, κατά το χαιρετισμό του στην προχθεσινή εκδήλωση, ο κ. Ντακαλέτσης επανέφερε και τα πάγια αιτήματα του Δήμου Δωδώνης για τον αρχαιολογικό χώρο και για την αποδοτικότερη λειτουργία του, προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το πρώτο από αυτά τα αιτήματα είναι η επανεξέταση του καθεστώτος της Α΄ Ζώνης απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και της δυνατότητας επαναφοράς της χρήσης γης στην προ του 1992 θεσμοθέτηση. 

Το θέμα αυτό, όπως είπε, θεωρείται από τη δημοτική αρχή του Δήμου Δωδώνης ως ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω προβολή και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ένταξής του, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Παράλληλα, επαναδιατύπωσε το αίτημα του Δήμου Δωδώνης για την ίδρυση ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί μέρος της Συλλογής Καραπάνου. Η κ. Μενδώνη απάντησε πως θα εξετάσει τη διαθεσιμότητα και την καταλληλότητα των ευρημάτων της συγκεκριμένης Συλλογής. 

Η Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και στο αίτημα να ανασταλεί η σε εξέλιξη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του τουριστικού περιπτέρου και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων εντός του αρχαιολογικού χώρου, φερόμενης ιδιοκτησίας της Ε.Η.Μ.. Ο Δήμος Δωδώνης προτίθεται να αγοράσει τη συγκεκριμένη έκταση, προκειμένου να την αξιοποιήσει.

«Εμπειρία ζωής…»!

Με συγκινητικά λόγια αναφέρθηκε ο θρυλικός μαέστρος και διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βοστώνης Benjamin Zander στην εμπειρία που βίωσαε η αμερικανική αποστολή κατά τη συναυλία τους στην αρχαία Δωδώνη. «Είναι σπουδαίο αυτά τα νέα παιδιά, οι μουσικοί της ορχήστρας που διαβιούν καθημερινά στην περιοχή της Βοστώνης κι έχουν απόλυτη ανάγκη την επαφή με την έννοια της δημοκρατίας, να βρίσκονται στην Ελλάδα, στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία και να αποδίδουν την τέχνη τους στο κοινό της Δωδώνης», είπε χαρακτηριστικά και προς το κλείσιμο της εκδήλωσης αναγνώρισε πως το κοινό της Δωδώνης υπήρξε συγκινητικά ήσυχο, τονίζοντας ότι, «μετέτρεψε τη συναυλία σε μια εμπειρία ζωής που δε θα ξεχάσουμε όσο ζούμε». 

Oι παρουσίες

Το «παρών» στην πρεμιέρα του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης πλην του Προέδρου της Βουλής και της Υπουργού Πολιτισμού, έδωσαν επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κων/νος Δούβαλης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βασίλης Μουσελίμης. Σύσσωμη υπήρξε η εκπροσώπηση και των χορηγών του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Από τη βιομηχανία «ΒΙΚΟΣ» παρέστησαν ο Κων/νος Σεπετάς, από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, οι Κων/νος Ζωνίδης, Ιωάννης Βουγιούκας και Βασίλης Τσουκανέλης, από την Energean οι Μιχάλης Παπαγεωργίου και Πέτρος Κατσουλίδης και από την Cosmote ο Στέφανος Σιάννης.