Ο αναπλ. Υπ. Εσωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Έκτακτη επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ στους Δήμους για ενεργειακό κόστος

Καμιά εξέλιξη για την ενίσχυση των ΔΕΥΑ που βρίσκονται υπό οικονομική κατάρρευση…

EYRO KLEIDI
 «Ανάσα» -έστω και πρόσκαιρη- αναμένεται να δώσει στους ΟΤΑ η έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί στους Δήμους της χώρας για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους από το Υπουργείο Εσωτερικών, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να ζητά η κατανομή να γίνει με βάση τα κριτήρια που ισχύουν για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). 

Οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, όπως εξάλλου συμβαίνει και με τα χιλιάδες νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πλήττονται σφόδρα από την ενεργειακή κρίση που σαρώνει τη χώρα μας, με τα προβλήματα επιβίωσης να μοιάζουν ανυπέρβλητα και πολλούς ΟΤΑ να απειλούνται με οικονομική κατάρρευση!

Και μπορεί με τη νέα «ένεση» ρευστότητας να αποσοβείται προς το παρόν ο κίνδυνος, ωστόσο οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θέτουν στο τραπέζι και το μείζον θέμα της κινητικότητας που μπορεί να οδηγήσει κάποιους Δήμους σε αδυναμία εκτέλεσης έργου.

Ενημέρωση της ΚΕΔΕ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα ενημέρωσε το Δ.Σ. της Ένωσης για την έκτακτη χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ στους Δήμους που θα δοθεί στις αρχές Ιουνίου. Όμως, στο άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της επιβίωσης των ΔΕΥΑ, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, αν και για πολλές Δημοτικές Επιχειρήσεις η κατάσταση είναι ασφυκτική.

«Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για τις ΔΕΥΑ, γιατί θα αρχίσουν πραγματικά να κόβονται ρεύματα…», σημείωσε με έμφαση. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου η λύση είναι μία και πάρα πολύ απλή: «Όπως ακριβώς χρηματοδοτήθηκαν κλάδοι βασικών αγαθών της αγοράς όπως το ψωμί, να χρηματοδοτηθεί και το νερό. Επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι απαίτηση πλέον οι ΔΕΥΑ να ενταχθούν στη χρηματοδότηση μέσω της τιμής κιλοβατώρας. Μέχρι τώρα δεν πήραν τίποτα, αφού οι χρηματοδοτήσεις των 65 και 130 €/MWh, δεν αφορά τις μεγάλες παροχές που συνήθως οι ΔΕΥΑ έχουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η στήριξή τους».

Ο νέος κύκλος κινητικότητας…

Στο Διοικητικό Συμβούλιο τέθηκε από τον Δημ. Παπαστεργίου και το θέμα της κινητικότητας, τονίζοντας ότι με το νέο κύκλο τα πράγματα για τους Δήμους γίνονται ακόμη χειρότερα. «Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η δουλειά των δημοτικών υπαλλήλων, είναι δύσκολη, με πολλή καθημερινότητα. Αντικειμενικά υπάρχουν πιο ήρεμες δουλειές στο ελληνικό δημόσιο και είναι προφανές ότι θα τις προτιμήσουν. Και το ποσοστό του 65% κάτω από το οποίο δεν ισχύει η κινητικότητα, δεν λέει απολύτως τίποτα. Δηλαδή στην καθαριότητα αν μας φύγει το 35% του προσωπικού και μείνουμε με το 65%, εμείς θα παρέχουμε το 65% της καθαριότητας; Στα ΚΕΠ θα δουλεύουμε στο 65% του ωραρίου αν φύγει προσωπικό;», αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ…

Για τις συμβάσεις Covid

Αναφερόμενος στις συμβάσεις covid, σημείωσε ότι ήδη πολλοί εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει γιατί κλείνουν 24μηνο, ενώ πολλοί τελειώνουν  31 Μαΐου. Τόνισε πως οι Δήμοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη προσωπικού, συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος όμως ότι προσφέρουμε καλές υπηρεσίες και στους Δήμους και στην πολιτεία, αφήνοντας ελπίδες ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν…».

Για την πυροπροστασία…

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στο θέμα χρηματοδότησης των Δήμων για δράσεις πυροπροστασίας, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει λυθεί. «Αν είναι να λαμβάνουμε αυτά τα ελάχιστα ποσά και να μας φορτώνεται όλη η πυροπροστασία της χώρας, ας τα κρατήσει το κράτος και να αναλάβει μόνo του την πυροπροστασία», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου και πρότεινε Αυτοδιοίκηση και Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε έναν αλγόριθμο για τον τρόπο και το ποσό που αναλογεί σε κάθε Δήμο, ανάλογα με την έκταση, τη δασικότητα και άλλες παραμέτρους.

Για τους Παιδικούς Σταθμούς 

Τέλος ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την συνάντηση που είχε με τον αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» τη νέα σχολική χρονιά. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, το ύψος χρηματοδότησης θα είναι το ίδιο και θα προέλθει από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση υπό συζήτηση παραμένουν δύο ζητήματα τα οποία αναμένεται να κλείσουν σε νέα συνάντηση που θα γίνει την προσεχή Τρίτη: Να μειωθεί το όριο ηλικίας για τους παιδικούς σταθμούς από τα 2,5 στα 2 χρόνια για να βοηθηθούν ακόμη περισσότερες οικογένειες, αφού οι παιδικοί σταθμοί μπορούν να καλύψουν περισσότερες ανάγκες και να επανεξεταστεί ο τρόπος κατανομής των vouchers, έτσι ώστε να μην μένουν αναξιοποίητα vouchers, ειδικά σε περιοχές που γίνεται μεν κατανομή, αλλά δεν υπάρχει ικανός αριθμός θέσεων.