Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία...

çΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ: «Δεν έφυγε από τη χώρα και δίνει κρούσματα»

• 590 νέα χθες στην Ήπειρο (310 στα Γιάννενα) Από Δευτέρα το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

EMBOLIO HLIKIOMENH

• Αν και συνεχίστηκε και χθες η μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε επίπεδο χώρας (20.409), αλλά και Ηπείρου (590), η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί προς το χειρότερο.
Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, είναι το πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει με τη μετάλλαξη «Δέλτα» η οποία παρά την επέλαση της «Όμικρον» εξακολουθεί να δίνει πολλά κρούσματα και κυρίως να οδηγεί αρκετούς πολίτες στα νοσοκομεία.
Μοναδικό ασφαλές ανάχωμα για να περιοριστεί η διασπορά είναι τα εμβόλια και από τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η απόφαση για επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, καθώς όπως και χθες τονίστηκε από τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής ή αναβολής του μέτρου. Για το μήνα Ιανουάριο, επειδή έχει ήδη περάσει ο μισός μήνας το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ.

Η «Δέλτα» επιμένει
Τον προβληματισμό της για την εξέλιξη της πανδημίας και ειδικότερα για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα» δημοσιοποίησε χθες η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι «η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει κρούσματα». Η επισήμανση αυτή είναι ενδιαφέρουσα για την Ήπειρο, καθώς η «Όμικρον» σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ επικρατεί στο 25% των νέων κρουσμάτων που έχουν ελεγχθεί, έχει εμφανώς ανοδικές τάσεις, αλλά ακόμη η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης «Δέλτα». Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πώς το 2,5% του πληθυσμού της Ελλάδος αποτελούν ενεργά κρούσματα, προσθέτοντας ότι με βάση τον μεγάλο όγκο κρουσμάτων έχουμε σταθεροποίηση της θετικότητας με πτωτικές τάσεις.
Σύμφωνα με την ίδια, δύο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο αφορά τη μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες (με διάμεση ηλικία τα 49 έτη) και το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

«Καμπανάκι» για ανεμβολίαστους
Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε για μια ακόμη φορά καμπανάκι για τους ανεμβολίαστους. «Την τελευταία εβδομάδα -είπε- παρατηρήθηκε αύξηση κατά 40% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επτά στους δέκα που εισήχθησαν στα νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών και έξι στους δέκα ανεμβολίαστοι». Όπως τονίστηκε «η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%, ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει σταθερός, ενώ πάνω από το 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι ανεμβολίαστοι».
Με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Όμικρον».
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι οι διασωληνωμένοι είναι 664 και οι νέοι θάνατοι 80. Δυστυχώς στη μακάβρια λίστα προστέθηκε και μια 59χρονη που κατέληξε στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και η οποία νοσηλεύονταν από τις ημέρες των Χριστουγέννων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πίεση από πλευράς νοσηλειών δέχεται το νοσοκομείο Άρτας, όπως επεσήμανε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπ. Υγείας η κ. Παπαευαγγέλου.

Αρχίζει η διανομή φαρμάκων
Ξεκινάει από σήμερα η διανομή των αντιικών φαρμάκων κατά της Covid, όπως ανέφερε χθες η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η κ. Γκάγκα έκανε γνωστό πως η χορήγηση μονοκλωνικών φαρμάκων έχει, πλέον, ολοκληρωθεί ενώ έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο χορήγησης των αντιικών.
«Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, στα πρώιμα στάδια εμφάνισης συμπτωμάτων Covid» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Οι παραβάσεις
Είκοσι εννέα παραβάσεις για παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού επέβαλαν αστυνομικοί στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου την Τετάρτη. Οι παραβάσεις αφορούσαν τη μη χρήση μάσκας, αλλά και για υπεράριθμους επιβάτες σε Ι.Χ. Τα περισσότερα βεβαιώθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων (18) και τα άλλα σε Πρέβεζα 5, Άρτα 3, Θεσπρωτία 3. Άλλες επτά παραβάσεις βεβαιώθηκαν για μη χρήση μάσκας σε καταστήματα (3 Άρτα, 2 Θεσπρωτία, 2 Πρέβεζα).

Αναστολή λειτουργίας καταστήματος
Στα Γιάννενα επιβλήθηκε ποινή αναστολής λειτουργίας καταστήματος για 15 ημέρες και πρόστιμο 2.000 ευρώ, επειδή είχε επιτρέψει την παραμονή στον εσωτερικό του χώρο πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η κατανομή  των κρουσμάτων
Από τα 590 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες στην Ήπειρο, τα 310 προέρχονται από τα Γιάννενα, τα 108 από την Άρτα, τα 93 από την Πρέβεζα και τα 59 από τη Θεσπρωτία.