Την ώρα που η πανδημία έδειχνε τάση σταθεροποίησης...

Συναγερμός από την Αφρικανική υπερμεταδοτική μετάλλαξη!

Κλείνουν τα σύνορα με τη Νότια Αφρική οι ευρωπαϊκές χώρες
Γέμισαν οι ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία Ιωαννίνων

• Άνω των 100 νοσηλεύονται στις ΜΕΛ της Ηπείρου

xatzhkosta

 Η σταθεροποίηση, έστω και σε υψηλά επίπεδα, των κρουσμάτων η οποία δημιουργούσε μια θετική προσδοκία για μικρή αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες ενόψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του νέου χρόνου, απειλείται από έναν εξωγενή παράγοντα:

Τον εντοπισμό του νέου και πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ανακοινώθηκε στη Νότια Αφρική. 

Πρέπει βέβαια να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει προς το παρόν αυξημένος κίνδυνος διασποράς της νέας μετάλλαξης στην Ελλάδα. Όμως και μόνο ο εντοπισμός του προκάλεσε συναγερμό στις ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που προχώρησαν σε περιορισμούς των μετακινήσεων από και προς τη Μποτσουάνα, ενώ κάθε σκέψη για άρση περιορισμών το επόμενο διάστημα εγκαταλείπεται. Ταυτόχρονα υπάρχει έντονος προβληματισμός στο κατά πόσο τα σημερινά εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη μετάλλαξη, κάτι που ήδη εξετάζεται από τους επιστήμονες και τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Παράλληλα με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, στη χώρα μας η πανδημία δείχνει μεν σημάδια σταθεροποίησης, όμως οι δείκτες αποδεικνύονται «άκαμπτοι». Σε πανελλαδικό επίπεδο ανακοινώθηκαν 6.602 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 196 προέρχονται από την Ήπειρο, με την κατανομή να είναι ανά Περιφερειακή Ενότητα η εξής: Γιάννενα 112, Άρτα 38, Πρέβεζα 33, Θεσπρωτία 13.
Γέμισαν οι ΜΕΘ
Στις ΜΕΘ Covid των δύο νοσοκομείων Ιωαννίνων, οι νοσηλευόμενοι χθες ανήλθαν σε 19, καθώς καλύφθηκαν και οι τέσσερις του «Χατζηκώστα» ενώ παραμένει κενή μόνο μια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο οποίο είναι έτοιμη αν χρειαστεί και 4η Μονάδα Ειδικών Λοιμωδών. Σε απλές κλίνες Covid σε όλη την Ήπειρο νοσηλεύονται περισσότεροι από 100 ασθενείς. Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην Άρτα, με το βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χρήστο Γκόκα να τη χαρακτηρίζει ανησυχητική, καθώς ο ημερήσιος αριθμός νοσηλειών έχει ξεπεράσει ακόμη και τους 50 ασθενείς.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει εκρηκτική σε όλη τη χώρα, καθώς συνεχίζονται σε υψηλούς αριθμούς οι νέες εισαγωγές, οι οποίες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ανήλθαν σε 483, έναντι 362 εξιτηρίων. Η κάλυψη των ΜΕΘ ανέρχεται σε 94,52% και των απλών κλινών σε 62,28%.
Εκτός όμως των κρουσμάτων ανησυχητικοί παραμένουν οι άλλοι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Άλλα 86 άτομα απεβίωσαν, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν χθες σε 630, εκ των οποίων οι 506 είναι ανεμβολίαστοι.
Τα περισσότερα κρούσματα για μια ακόμη ημέρα καταγράφηκαν στην Αττική 1.754 και αμέσως μετά είναι η Θεσσαλονίκη με 1.204 κρούσματα. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαν οι Π.Ε.: Λάρισα 190, Μαγνησία 126, Αιτωλοακαρνανία 138, Αχαΐα 213, Έβρος 135, Ημαθία 110, Ηράκλειο 172, Ιωάννινα 112, Κέρκυρα 114, Κοζάνη 175. Πέλλα 113, Πιερία 100, Σέρρες 143, Φθιώτιδα 120.
Τι θα γίνει στις Εκκλησίες;
Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η κορύφωση του 4ου κύματος δεν έχει έλθει, αύριο δοκιμάζεται ουσιαστικά και το μέτρο εισόδου στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ. Το μέτρο βέβαια ισχύει από την περασμένη Δευτέρα, όμως ο κύριος όγκος πιστών αναμένεται να προσέλθει στις Εκκλησίες αύριο. Πάντως φαίνεται να υπάρχει μεγάλη απροθυμία από ιερείς και επιτρόπους για διενέργεια τεστ και αυτό άλλωστε διαφάνηκε και στην πόλη των Ιωαννίνων την εβδομάδα που πέρασε. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να ενισχύσουν οικειοθελή συμμόρφωση, η οποία είναι το κρίσιμο σε κάθε κανονιστική ρύθμιση.
Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών έβαλε στο στόχαστρό του τις διαδηλώσεις λέγοντας ότι δεν βλέπει ανάλογη «ανησυχία» για τις πορείες. «Φαίνεται παράξενο να μη συζητάμε για σημεία συγχρωτισμού στα οποία υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι».